Az idei húsvét a korábbiaknál jobban megterheli a magyarok pénztárcáját, hiszen az élelmiszerárak nálunk nőttek messze a legnagyobb mértékben az Európai Unióban.

A húsvéti sonkák és húskészítmények piacán nem lesz hiány, a magyar húsipar ugyanis megfelelő mennyiségű és – a minőség széles palettáján – sokféle füstölt húskészítményt készített és vitt már piacra, vagy fog a következő hetekben – mondta a Portfolionak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

A szakember szerint idén vélhetően megáll az az elmúlt évtizedet jellemző tendencia, hogy az emberek a magasabb minőségű, hagyományosan érlelt és füstölt kötözött, vagy a még tehetősebbek a parasztsonkák, speciálisan érlelt termékek felé fordultak.

„Az idén az is lehetséges, hogy az alacsonyabb minőségű termékek aránya emelkedik majd a kiskereskedelemben” – mondta.

Közölte, hogy az a kiskereskedelmi láncok árazásából is látszik, hogy a húskészítmények mintegy 40 százalékos áremelkedésen mentek át a tavalyi év hasonló időszakához képest, de ez meg sem közelíti az alapanyagok drágulásának szintjét. Ennek az az oka, hogy a húsvétkor vásárolt sonkák jellemzően februári beszerzésű húsalapanyagból készültek. A februári élősertés ára pedig 90 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttinél. Ez azt is jelenti, hogy a húsipar nem tudta érvényesíteni költségeit az átadási árakban és a legtöbb cég valószínűleg kénytelen veszteséget elkönyvelni.

Éder Tamás megjegyezte, hogy míg tavaly decemberben az élelmiszerár-emelkedés 45 százalék körül volt, a sertéshúsok még „csak” 30 százalékkal drágultak. Úgy fogalmazott, hogy kettős présbe szorul az egész ágazat: alul még az önköltség-növekedés nyomja, de felül már beleütközik a fogyasztók reakciójába. Emiatt szerinte a következő hónapokban aligha számíthatunk a sertéshús árának csökkenésére.

Húsvétkor 40 százalékkal több tojás fogy
Pákozdi Gergely, a Tojásszövetség elnökhelyettese szerint nem lesz hiány tojásból húsvétkor, de semmiképpen nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást. Közölte, hogy a magyar tojástermelés normál időszakban ki tudja elégíteni a belföldi étkezési igényeket, csakhogy tojásra az iparnak is szüksége van, az ünnepek alatt pedig sokkal több fogy. Itt jön képbe az import, amely mintegy 20 százalékra tehető iparági becslések szerint.

Azt mondta, húsvétkor a fogyasztás körülbelül 40 százalékkal emelkedik. Úgy véli, hogy ha nem történik semmi rendkívüli, akkor nem lesz hiány tojásból az ünnepek előtt.

Pákozdi Gergely beszélt arról is, hogy 15 évvel ezelőtt az emberek hetekkel korábban megkezdték a felkészülést az ünnepekre. Mára viszont ez az idő lerövidült, és ha mindenki egyszerre próbálja beszerezni az alapanyagokat, akkor lokálisan egy-egy boltból elfogyhatnak bizonyos termékek.