A fogyasztók és a piaci szereplők is arra számítanak, hogy április 30-ig maradnak érvényben a hatósági árak.

Egyelőre április 30-ig tervezi fenntartani az egyes élelmiszerek hatósági árazását a kormány, bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy két héttel a tervezett kivezetés előtt hozza meg a kormány a végleges döntést, vagyis április közepén – írja a napi.hu.

A portál szerint ez azt jelenti, hogy az ársapkák kivezetéséről csak akkor határoz a kormány, ha a hatósági árak és a piaci árak közötti különbség érdemben csökken. Ellenkező esetben az árszabályozás eltörlése jelentős áremelkedést okozna.

A napi.hu emlékeztetett arra, hogy világszerte mérséklődik az élelmiszerek és a mezőgazdasági alapanyagok ára, a cukrot kivéve. Igaz, a hazai rekord magas élelmiszer-inflációhoz részben hozzájárult, hogy míg 2022. utolsó negyedévében a legtöbb uniós országban stagnált, vagy enyhén már csökkent az egyes termékek ára, addig itthon továbbra is emelkedtek az árak.

A lap megvizsgálta, hogy az alapvető élelmiszerek ára hogyan változott az utóbbi hónapokban. Eszerint a tejtermékek ára nem nőtt februárban, sőt, több árucikk valamivel olcsóbb lett. A nyerstej felvásárlási ára február végére közel négy százalékkal volt alacsonyabb, mint januárban, ezzel felzárkózott az EU átlagához. Azt írják, hogy a kereskedők a legnagyobb emeléssel érintett tejtermékek közül 8 százalékkal olcsóbban tudják most beszerezni a vajat, 4 százalékkal a trappista sajtot. A tartóstejek felvásárlási ára, valamint az olcsóbb tejtermékek – a tejföl vagy a túró – ára érdemben még nem csökkent, mértéke 1-2 százalékos, de a folyamat már látható.

Emlékeztettek arra, hogy a csirkemellfilé ára a hatósági árazás bevezetése, vagyis 2022 február óta nem változott. A termelői árak ugyanakkor jelentősen emelkedtek, a baromfi hazai felvásárlási ára januárban még az Európai Unió átlagárait is meghaladta. Márciusra viszont átlagosan már több mint 5-10 százalékkal alacsonyabb volt az egészcsirke, a csirkemáj a csirkemell és a csirkecomb felvásárlási ára is, mint januárban.

Az étolaj ára már 2021-ben jelentősen nőtt, így az árstopos fogyasztói ár bevezetésekor már túl voltunk közel 30 százalékos áremelkedésen. A napi.hu szerint a napraforgó iránti komoly keresletcsökkenés, a várakozásokat jelentősen meghaladó ukrán napraforgómennyiség és az alternatív étkezési olajok piacán zajlott változások miatt jelentős árcsökkenés várható a következő hónapokban. Hozzátették, hogy a kormány az étolaj esetén szabadulhatna leghamarabb az árstoptól.

A búza finomliszt szabályozott ára is könnyen kivezethető lesz májustól, mivel a legtöbb ország betárazott gabonafélékből, ráadásul a déli féltekén kiemelkedő termés várható a legfőbb növényekből.
A tojás és a burgonya rögzített árának kivezetése sem jelentene komoly áremelkedést, mivel ezeket a termékeket nem a 2021 októberi, hanem a 2022 szeptemberi árakon kell árulniuk az üzleteknek.

A cukor ára viszont világszerte emelkedik, és az előrejelzések szerint a termelői árak a következő hónapokban is jelentősebben nőnek.

Ennyit fizetnénk ársapkák nélkül
A napi.hu megnézte azt is, hogy ha megszűnnének most az ársapkák, mennyit kellene fizetnünk a termékekért:
- Csirkemell: 2400 forint/kilogramm (+49 százalék)
- Csirkefarhát: 500 forint/kilogramm (+48 százalék)
- 2,8-as UHT tej: 500 forint/liter (+85 százalék)
- Napraforgó étolaj: 1200 forint/liter (+58 százalék)
- Tojás: 1000 forint/10 darab (2022. szeptember óta +38 százalék)
- Búza finomliszt: 354 forint/kilogramm (+74 százalék)
- Kristálycukor: 600 forint/kilogramm (+110 százalék)