Egy tipikus benzinkúton az eladók egyszerre rendezik az árukat, árulják a benzint és készítik az ételeket a vevőknek. Egy hálózat üzemeltetőjének akár több száz boltjában kell mindezt egyszerre biztosítania.

A technológia azonban ebben is segítségükre van.

Egy benzinkútkezelő fő feladata a vevők kiszolgálása. A benzinkút azonban nem bevásárlóközpont, itt az embereknek nincs idejük a várakozásra. 2020-ban az európai benzinkutak száma átlépte a százezret, és általában egy-egy lánc benzinkútjai szétszórva találhatók az országban. A számítógépes látás viszont épp az ilyen hálózatok üzemeltetőinek segít az áruk megfelelő elrendezésében a polcokon – írja az esmmagazine.com.

Ehhez egy olyan eszközre van szükség, amely elemzi az üzlet tevékenységét. A planogramokkal, vagyis az áruk vizuális megjelenítésével az üzemeltetők automatizálhatják az elrendezés vizsgálatát.
Mike Savitsky, az IBA Group Goods Checker nevű IT-megoldásának műszaki vezetője egy benzinkútlánccal folytatott kísérleti projektet, amelynek alapján kimutatta, hogy a gépi látás révén az üzemeltetők gyorsabban és hatékonyabban tudták összehasonlítani a tervrajzokat, miközben nyomon követhették a készletkimaradásokat, a vezetők pedig képesek voltak felügyelni az összes üzleti folyamatot.

A benzinkútüzemeltetőknek, akik a benzinkútjaikon boltokat üzemeltetnek, az áruk elrendezése és az üzletben lévő kirakat ellenőrzése mellett kell kiszolgálniuk a vásárlókat. Be kell tartaniuk a beszállítókkal kötött megállapodásokat, ráadásul a térrendezés, illetve az áruk elhelyezésére szolgáló berendezések töltőállomásonként eltérhetnek. A grafikus ábrázolással azonban a planogramok automatikusan generálódnak az elhelyezés feltételei, az áruk és az állványok mérete alapján.

Nem egyszerű megtalálni a megoldást a termékek hatékony elrendezésének ellenőrzéséhez, beleértve a készletek nyomon követését is. Mindezt manuálisan elvégezni nehéz, időigényes és sokba kerül. Ezt válthatja ki a gépi látás, amelyhez az üzemeltetők a Goods Checker felhőszolgáltatást használhatják.

A Goods Checker egy SaaS megoldás, amely az FMCG-termékek gyártói és forgalmazói számára készült, és automatizálja az összes értékesítési szakaszt. A megoldás több modulból áll. A Check & Go mobilalkalmazás használatával a felhasználónak csak le kell fényképeznie az árukat tartalmazó polcot. Ezt az információt megkapja az adatközpont. Ott a Shelf Eye modul számítógépes látás segítségével feldolgozza a beérkező képeket, és azonnal megmutatja a felhasználónak az alkalmazásban, hogy mi a baj az elrendezéssel. Egy fénykép feldolgozása maximum 30 másodpercbe telik.
Ezáltal a benzinkútkezelő öt-tízszer gyorsabban azonosítja és korrigálhatja a hibákat. A menedzser automatikusan jelentést kap, elemezheti a töltőállomások teljesítményét, ráadásul a program képes ellenőrizni az árukészletet is, és segít a szállítások ütemezésében.