A Mammut és az Arena Mall kapta a független svéd minősítőszervezet elismerését

Magyarországon egyedülálló módon, az elmúlt napokban két budapesti bevásárlóközpont, a Mammut és az Arena Mall is elnyerte a Safe Asset Group svéd szakmai szervezet biztonságos kereskedelmi létesítményeknek odaítélt Covid-megfelelőségi Tanúsítványát. A szigorú minősítési eljárás eredményeként kapott nemzetközi elismerés hitelesen megmutatja, hogy mindkét bevásárlóközpont a nemzetközi sztenderdek szerint is felkészült a koronavírus járvány kockázatainak kezelésére.

A svéd Safe Asset Group, a kereskedelmi és üzleti létesítmények kockázati és biztonsági ellenőrzésével, illetve minősítésével foglalkozó független szakmai szervezet magyarországi felmérése során a megmérettetésre önként vállalkozó budapesti bevásárlóközpontok körében a Covid-megfelelőség feltételeit vizsgálta.

A nemzetközi szakértők a Covid-megfelelőségi Tanúsítvány odaítélésekor többféle szigorú ellenőrzési szempontot vettek figyelembe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb ajánlásai mellett alkalmazták a nemzetközi SHORE szabályrendszert, vagyis a kereskedelmi és üzleti környezetre vonatkozó irányelveket, továbbá az ún. GAAS szabványnak az audit folyamatokra vonatkozó általános sztenderdjeit.

A Covid-megfelelőségi Tanúsítvány fontos üzenetet hordoz a széles vásárlóközönség, valamint a bérlők és az ingatlanpiaci szereplők számára: a felelősen működő bevásárlóközpontoknak fontos szerepük és feladatuk van a biztonság növelésében, a járványveszély csökkentésében.

A Covid-megfelelőségi Tanúsítványt frissen elnyert mindkét hazai bevásárlóközpont – a Mammut és az Arena Mall – a NEPI Rockcastle csoport tulajdona, amely összesen kilenc kelet-közép-európai országban rendelkezik ingatlanbefektetésekkel.

„Vásárlóink és bérlőink maximális kiszolgálása mellett a jelenlegi helyzetben elsődleges feladatunknak a lehető legbiztonságosabb környezet megteremtését tekintjük. A kezdetektől fogva minden tőlünk telhetőt megteszünk a járvány kockázatainak csökkentéséért. Ezért különösen jelentős számunkra, hogy mindkét budapesti bevásárlóközpontunk, a Mammut és az Arena Mall is elnyerte egy független nemzetközi szervezet Covid-megfelelőségi Tanúsítványát. Tudjuk, hogy teljes körű biztonság nem létezik, de hiszünk benne, hogy törekednünk igenis kell rá!” – fogalmazott Balla Erna, a NEPI Rockcastle magyarországi üzemeltetési vezetője.

A koronavírus járvány elleni küzdelem jegyében a Mammut és az Arena Mall bevásárlóközpontokban, összhangban Magyarország Kormányának intézkedéseivel, az alábbi biztonsági szabályok vannak érvényben:
1. A maszkviselés a bevásárlóközpontok egész területén kötelező, a vásárlók több üzletben és maszkértékesítő ponton is beszerezhetnek maszkokat.
2. Kézfertőtlenítőket helyeztek ki az épületek forgalmasabb pontjain, ezeket rendszeresen utántöltik.
3. Padlómatricák kerültek kihelyezésre a biztonságos távolság betartása érdekében.
4. Az egy időben a liftekben tartózkodók számát a lift méretéhez igazodóan limitálják.
5. Az érintkezések ritkítása és a távolságtartás céljából a pihenőszigeteket megszüntették.
6. A látogatók által kiemelten használt területeken naponta legalább háromszor, szükség esetén azonnali fertőtlenítő takarítást végeznek.
7. A látogatók által gyakran érintett felületeket (kilincsek, felvonógombok, korlátok, csaptelepek, mozgólépcsők gumikorlátai stb.) fokozott gyakorisággal fertőtlenítik.
8. A rendszeres fertőtlenítés szigorú osztályozási rendszer szerint, több fázisból épül fel: előzetes tisztítás, fertőtlenítő takarítás, záró fertőtlenítés.
9. Az épületeket rendszeresen és a szokásosnál gyakrabban átszellőztetik.
10. A megfelelő távolságtartás és a biztonságos vásárlói környezet megteremtéséért a bevásárlóközpontok a területükön üzemelő üzletek felé részletes ajánlásokat dolgoztak ki, melyek betartásában a bérlők aktív közreműködését kérik.
„Felelős bevásárlóközpontként a Mammut és az Arena Mall a kockázatcsökkentés és a biztonság területén is szeretne jó példával elöl járni. Vigyázunk vásárlóinkra, és büszkék vagyunk rá, hogy a Covid-megfelelőségi Tanúsítvány megszerzésével a biztonságra való törekvésünk nemzetközi szinten is elismerésre talált” – szögezte le Balla Erna, a NEPI Rockcastle csoport hazai képviselője.