A Veresi Paradicsom Kft. új, nagyszabású fejlesztést mutatott be, ugyanis a téli  paradicsomtermelést részben a Veresi Szamóca veszi át. A komplex és egyedülálló innováció megvalósításában a Bay Zoltán Kutatóintézet, a MATE és a Carbotech Kft. is részt vett, és kormányzati támogatás is segítette a közös összefogást. A szamóca-premierre szervezett eseményt Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere nyitotta meg.

„A vállalatunk irányváltása három fontos tényező következménye. Az egyik a Covid-járvány megjelenése, amely már önmagában is megnehezítette működésünket, akadályozta az ellátási láncunk gördülékenységét és jelentős működési kockázatot okozott. A koncepcióváltás másik fő oka egy új, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) megjelenése Európában, illetve Magyarországon, amely miatt gyakorlatilag 6 hónap után elpusztulnak a növényeink a normális 12-13 hónapos növénykultúra idejéhez képest, így éves viszonylatban több mint 40-45% -kal csökken a termelőképesség. A harmadik problémakör a gazdasági válság, amelynek legfőbb szegmense az energiaválság. A Veresi Paradicsom Kft. energiaintenzív tevékenységet folytat, és költségstruktúrájának - normál árak mellett - 20%-át az energia teszi ki. A rendkívüli inflációs hatás következtében az energiaköltség jelentős mértékű növekedése miatt a működés ellehetetlenülne, ezért dönteni kellett - vagy bezár a cég, vagy változtat az alapműködésén. Mi hiszünk az innováció erejében” – kezdi Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A fenti tényezők egyesével is jelentős kihívást jelentettek volna, így összességében azonban teljes paradigmaváltást követeltek meg a vállalat vezetésétől: egy jóval kevésbé energiaintenzív növényt kell termeszteni a téli szezonban, amelynél nem áll fenn a ToBRFV vírus vagy ahhoz hasonló problémakör. Így született meg a Veresi Szamóca.

„A projekt megvalósításához jelentős technológiai fejlesztéseket kellett eszközölni és a téli szamóca termesztés kertészeti kihívásaira kutatói munkával válaszolni. Az elmúlt évben ez összehangolt, kemény munkát jelentett: technológiai változtatásokat, beruházásokat, fűtési- és víztisztító rendszer telepítését, termesztéstechnológiai kutatást és támogatást igényelt a konzorcium tagjai részéről” – teszi hozzá a cégvezető.

A fejlesztésben aktív szerepet vállalt a Bay Zoltán Kutatóintézet, akik a biostimulánsokat fejlesztik, és részt vettek a táptalajok elemzésével azokban a kutatásokban, amelyek lehetővé teszik a veresi paradicsom mellett a szamóca termesztést is. A Magyar Agrártudományi Egyetem kutatói a spektrális fényrendszert validálják a paradicsomra, egy másik kar pedig a technológiai vizet fogja és használja fel fajtenyésztésre, a Carbotech Kft. pedig részben technológiai szállító.

A vállalat a tervek szerint hetente 3-4 tonna szamócát termel majd, 220 ezer palántát ültetett el, és az első vállalkozás lesz Németországtól keletre, aki a téli szamóca termesztés területén ilyen kapacitással rendelkezik.

"Az agrárium jó működése minden ország stratégiai célja. Mi a válság elől előre próbálunk most menekülni, és opciót kerestünk a túlélésre, de az üzleti partnereink, a tudomány és részben a kormányzati segítség nélkül a mostani időszakból szinte lehetetlen lenne kilábalni, hiszen olyan kardinális problémákkal nézünk szembe, amik külön-külön is végzetesek lehetnek egy vállalat működésére. Bízunk benne, hogy az innovációval képesek leszünk átlendülni a válságon" - zárja gondolatait Márkus Zsolt.

A kutatás-fejlesztési tevékenység és részben a technológiai fejlesztés forrását a Veresi Paradicsom - konzorcium vezetőként - a MATE-val, a Bay Zoltán Kutatóintézettel és a Carbotech Kft.-vel közösen az NKFI (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) alapból nyerte el, amely pályázat a "Speciális fényforrások alkalmazása különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására" vonatkozik. A projekt 3 éves tervezett költsége majd 1,2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 731 millió forint.

Fotó: Neményi Márton