A lovasberényi Engelhardt Dióbirtok az ország egyik ­legmodernebb diófeldolgozó üzemével rendelkezik. Engelhardt Ádám vezeti a családi vállalkozást, amelynek első fáit még nagyapja ültette évtizedekkel ezelőtt. Két éve gépesítették a folyamataikat, azóta a feldolgozásban körülbelül négyszeres kapacitásnövekedést értek el.

Az Engelhardt Dióbirtokon tavaly már több mint 400 tonna héjas diót és 100 tonna válogatott, héjmentes dióbelet állítottak elő. Az országban egyedülálló módon két nagy teljesítményű optikai válogatót használnak, így teljesen gépesített módon és folyamatosan állítanak elő magas minőségű árut. A fejlesztésnek és több évtizedes tapasztalatuknak köszönhetően nagy mennyiségben tudnak ellátni kiváló magyar dióval nagy üzletláncokat is.
2021 ősze óta dolgoznak együtt a Penny Market bolthálózattal, ahova egy év alatt kamionnyi héjas diót szállítottak. Dióbelet jelenleg főként cukrászdák rendelnek tőlük, például a Szamos Marcipánt is ők látják el. Emellett hőkezelt darált diót is szállítanak nagy sütőipari vállalkozásoknak.

Garantálják a konstans minőséget
Kizárólag nemes, magyar dióval dolgoz­nak. Sem szórvány, sem import diót nem használnak fel, nem kerülhet beteg, ismeretlen eredetű dió a készáruba. Garantálják az egyenletes, jó ízt és a magas minőséget, a dió útját pedig az ültetvénytől a csomagolásig követik.
Engelhardt Ádám szerint nagy előnyük a rövid ellátási lánc, mivel dió termékeik egyenesen tőlük, a termelőtől jutnak el a boltokba és a végfelhasználókhoz. Így eggyel kevesebb árrés növeli a végső árat, amiből a boltok is profitálnak.
Azt látják, hogy az elmúlt években az üzleteknél erősödik az igény arra, hogy hazai termékekkel töltsék fel a polcokat. Már 50–60 cukrászda és sütőipari cég van, ami inkább megveszi tőlük a garantáltan jó minőségű és héjmentes dióbelet, és nem a néhány százalékkal olcsóbb, bizonytalan eredetű keleti import árut választja.

Minden folyamatot gép végez
Egyedülálló a hazai diótermesztésben, hogy a teljes termelést automatizálták.
„Máshol emberek végzik a válogatást és a többi folyamatot. Nálunk a rázógép lerázza a diót, utána a felszedőgép felszedi, majd a mosó-szárító üzembe kerül a termés. Mind a héjas dió, mind a géppel megtört dióbél az optikai válogatókon kerül leválogatásra, így emberi kéz érintése nélkül zajlik a teljes feldolgozási folyamat, a tökéletes minőségű készáru csomagolásig” – magyarázta.
Ezzel a munkaerőhiányra is találtak megoldást, ráadásul a konstans minőséget is fenn tudják tartani, hiszen az emberi erő esetében több a hibalehetőség: egy dolgozó figyelme sosem állandó, míg a gép mindig egyenletes teljesítményt nyújt.
Két éve lett teljes a gépesítésük. Azóta, ahogy Ádám mondja, gyorsabb és gazdaságosabb a munka.
„Azelőtt dióbélből 7–8 emberrel egy műszak alatt 250 kg készárut tudtunk előállítani. Most egyetlen operátorral egy műszak alatt közel egy tonnát tud előállítani a gépsor, vagyis három-négyszeres kapacitásnövekedést adott, nyolcadannyi emberrel, sokkal jobb minőségben” – érzékeltette a különbséget.

Farmtól a villáig
Figyelnek arra, hogy fenntarthatóan működjenek. Nem gázzal fűtik a szárítókat, hanem az ültetvényekről származó esedékfával, metszési hulladékkal. A gépekhez napelemek biztosítják az energiát, ezért kevésbé vannak kitéve a mostani energiaválságnak. Költséghatékonyan tudnak működni, ami a termék árában is látszik.
„Fontosnak tartom a „farmtól a ­villáig” irányzatot, hogy környék­beli vagy orszá­gon belüli termelők áruja kerüljön a boltokba. Ezzel az ellátásbiztonság is kiszámíthatóbb, ami felértékelődik az aktuális körülmények között” – fogalmazott.
Idén erős közepes, a tavalyinál jobb termésre számít Ádám. Ahol módjuk van rá, ott az ültetvényeken öntöznek is, az új ültetvényeiket pedig már mind öntözöttre alakítják ki. Így tudnak stabilan termelni.
Céljuk, hogy a 2022-es szezonban akár 100–120 tonna mennyiségre növeljék a hazai áruházláncokba szállított héjas dió mennyiségét, valamint lédig, vagy csomagolt kiszerelésben csemege dióbelük is elérhető legyen a nagy áruházláncokban. Céljaik eléréséhez további partnereket keresnek.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. szeptemberi szám)