A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 128. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

    Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen azt mondta: az egyetlen magyarországi cukorgyár október 6-tól 80 napon át átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi, a munkát 235 állandó és 45-50 ideiglenes dolgozó végzi.
    A betakarított cukorrépa fele-fele arányban közúton és vasúton érkezik Kaposvárra - tette hozzá.
    Kovács Gergely ismertette, hogy a gyár ellátásához tavasszal 10 ezer 600 hektáron vetettek cukorrépát, a rendkívül aszályos időjárás miatt a termésátlag 10 százalékkal elmarad az elmúlt három éves átlagtól. A répatesztek eredményei ugyanakkor optimizmusra adnak okot a cukortartalmat illetően.
    A kereskedelmi és marketingigazgató kitért arra, hogy a gyárban több, az energiahatékonyság növelését célzó beruházás és karbantartás fejeződött be a közelmúltban. Példaként említette a kazánház rekonstrukcióját, automata tálcázógép üzembe helyezését, a bepárlóállomás cseppfogóinak beépítését, egyebek mellett laboratóriumok felújítását is.
    Kovács Gergely szólt arról, hogy támogatási programot hívtak életre, amelynek köszönhetően 600 ezer euróval segítik a cukorrépa termesztőket új betakarító és vetőgépek vásárlásakor.
    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere elmondta, hogy a város a versenyképességét két pillérre, a gép- és az élelmiszeriparra szeretné helyezni, ám utóbbinál az igazi versenyképességet az jelentheti, ha a lehető legnagyobb a termékek feldolgozottságának foka.
    Ennek a hús-, a tej- és a cukoriparban is megvan az alapja, tradíciója Kaposváron, ugyanakkor folyamatos fejlesztésekre van szükség - fűzte hozzá.
    Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője azt mondta, "Somogyország hagyományosan agrárország", "Kaposvár az élelmiszerfeldolgozás városa".
    "Ha az agrárium virágzik, Somogy és Kaposvár is virágzik, ha válságban van, bajban vagyunk" - fogalmazott.
    A politikus szavai szerint az Európai Unióban meg kell küzdeni az agráriumot érintő források Magyarországnak kedvező elosztásáért. Úgy vélte, ha 2022-ben olyan kormánya lesz Magyarországnak, amely "nem hajlandó ezeket a csatákat megvívni", akkor "visszatérünk a 2010 előtti időszakhoz, amikor a magyar vidék a vesztesek közé tartozott".
    Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcs preparátumok piacán.
    Az AGRANA világszerte 56 termelőüzemben mintegy 8000 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,5 milliárd euró. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő- és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója.
    A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.
    Az eseményen közölték, hogy Magyar Cukor Zrt. a Koronás Cukor márkájának 25. születésnapján jótékonysági kampányt indított, hogy a vásárlóival közösen támogassa a Szentendrei Skanzen demencia programját, egyúttal szeretné felhívni a társadalom figyelmét ezen egyre szélesebb körben jelentkező betegségre és kezelésének módszereire.

 

MTI