A magyarországi húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó cégek közül a kaposvári Kometa 99. Zrt. lett az első, amely melléktermék-feldolgozó üzemmel rendelkezik.

Az évi 15 ezer tonna hulladék feldolgozására alkalmas üzemet ma adták át, amellyel a Kometa amellett, hogy óvja a környezetet még profitot is termel. Az 1,4 milliárd forintos beruházás, amelynek nagyságrendileg 50%-át a Kometa finanszírozta, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program közreműködésével jött létre. A feldolgozott melléktermékek értékesítéséből 6-700 millió forint többlet árbevételt vár a cég.

 A beruházás háttere

A Kometa 99 Zrt. vágóhídján jelenleg évente 8 ezer tonna feldolgozható vágóhídi melléktermék keletkezik, amelyek tárolása és elszállítása egyrészt terhelte a környezetet, másrészt magas költséggel járt a vállalat számára. Környezetvédelmi és költségmegtakarítási okokból a Kometa egy új melléktermék-feldolgozó üzem beruházását valósította meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program közreműködésével. A teljes projekt összege 1 357 933 953 Ft, a támogatás összege 663 519 477 Ft, intenzitása 48,86%.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan úttörő beruházást tudtunk megvalósítani, amellyel nemcsak mint cég érhetünk el még jobb eredményeket, de még a környezeti terhelést is csökkenteni tudjuk” – mondta el Giacomo Pedranzini, a Kometa 99. Zrt. ügyvezető igazgatója az átadóünnepségen.

 Modern technológia

Az eddig feldolgozásra alkalmatlan hulladékot mostanáig elszállíttatták a telephelyről. A beruházással létrejött rendszer éves szinten akár 15 ezer tonnányi hulladék telephelyen belül történő ártalmatlanítását és feldolgozását teszi lehetővé. A komplett melléktermék üzem négy blokkot foglal magába: alapanyagellátási és -továbbítási rendszer, technológiai feldolgozó rendszer és feldolgozás során keletkező szaghatást megsemmisítő rendszer. A technológiai feldolgozó rendszer magas hőigényét egy hőellátó rendszer elégíti ki 2 kazánnal. A technológia telepítése egy fővállalkozóval (Secoser Kft.) és több alvállalkozóval (PCM Srl., Tecnoalimenta Sr., Airclean Srl. és Energo Prompt Kft.) valósult meg, így olasz és magyar berendezések együttes működése biztosítja az üzem folyamatos termelését.

 Állateledel, gyógyszeralapanyag állati lisztből és olajból

A technológia lehetővé teszi a sertés állati fehérjeliszt és takarmányzsír előállítását, így a fehérjeliszt az állati eledel (jelenleg hobbiállatok takarmányozására) gyártásának alapanyagául szolgál, az ipari zsírokat és olajokat a vegyipar, gyógyszeripar használja fel, de többek között elektromos áramot termelő kogenerációs motorok üzemanyagaként vagy szintén állati takarmányozásra is jól alkalmazhatóak.

 Kapacitás-, növekedési tervek

A komplett rendszer működése következtében jelenleg éves szinten 2300 tonna állati liszt és 1300 tonna állati zsiradék/olaj előállítását tervezi a Kometa. Ezt elérve 600-700 millió forint árbevétel- és 350-400 millió forint EBITDA-növekedéssel terveznek.