Három nap alatt 23 kamionnal 420 ezer darab fertőtlenítőszert szállított le a szegedi Florin Zrt. az iskolák koronavírus elleni védekezéséhez.

A megrendelt mennyiség minden elosztóközpontba megérkezett, és azonnal meg is kezdték azok továbbítását mintegy 6000 közoktatási és köznevelési intézménybe. A Florin Budapesten és 17 megyében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által kijelölt elosztóhelyekre szállította a fertőtlenítőszereket. Csongrád-Csanád megyében az iskolák fenntartói a társaság szegedi központjában kaphatják meg a megrendelt szereket, Bács-Kiskun megyében pedig a cégcsoport kecskeméti telephelyén.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatot írt ki az iskolák fertőtlenítőszerrel való ellátásához szükséges termékekre. Az eljárás eredménye alapján a szükséges mennyiség túlnyomó részének leszállítására a Florin Brado fertőtlenítőszereit forgalmazó Bradochem Kft.-nek nyílt lehetősége.

- Az iskolák részére több mint 200 tonnányi kézfertőtlenítőt és felület-fertőtlenítőszert szállítottunk le néhány nap alatt. Hatalmas logisztikai feladat volt ilyen nagy mennyiségű árut ilyen sok helyre eljuttatni ennyi idő alatt, de az ÁEEK koordinálásával, a Katasztrófavédelem, a kormányhivatalok és fuvarozó cégek összehangolt munkájával sikerült megoldani még a tanévkezdés előtt – mondta Barta Attila, a Florin Zrt. cégvezetője.

A koronavírus-járvány kirobbanása utáni rendkívüli helyzetben az egészségügyi és közintézmények, közszolgáltatók fontos fertőtlenítőszer-ellátójává vált a Florin, amely egyike volt annak a hat magyar társaságnak, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával biztosította az ország fertőtlenítőszer-ellátását, illetve a termékekhez szükséges alapanyagot a járvány idején. A cég márciusban minden más terméke gyártását leállította, és rendkívüli intézkedésekkel a teljes termelését átállította fertőtlenítőszerekre annak érdekében, hogy minél jobban ki tudja elégíteni a hirtelen megugró megrendelői igényét. A Florin a veszélyhelyzet 99 napja alatt 4 millió darab Brado terméket állított elő, összesen 1500 tonnányi fertőtlenítőszerrel járult hozzá az egészségügyi védekezéshez.