A Tej Világnapján online rúghatnak tizenegyeseket a gyerekek valódi focilabdákért.

Rendhagyó módon ünnepel a Tej Terméktanács. A világban kialakult veszélyhelyzetre tekintettel a 45. Tej Világnapot online rendezik meg. A tej és tejtermékek ünneplésének alkalmából a szervezet újító megoldással, „Tejszív 11-es rangadó” címmel online bajnokságra hívja ki az országot. 2020. június 3-án egész napos nyereményjátékot szerveznek számos színes programmal, sztárszakácsokkal és közismert emberekkel. A gyerekeket és felnőtteket virtuális tizenegyes lövő versenyre várják, a legjobbak Xboxot nyerhetnek, de kisorsolnak több focilabdát és egyéb nyereménytárgyakat is. Az idei kampányt az Édes Kettes, a Lila füge, Lázár Chef, valamint népszerű influenszerek, Viszkok Fruzsi és Dobó Ági is támogatják.

 A https://jatek.tejsziv.hu/ oldalon egy Tejszív logó fotójával vagy arról készült rajzzal regisztrálhatnak az érdeklődők. Ez a logó garantálja azt, hogy egy adott tej vagy tejtermék Magyarországon készült. Június 3-án indul a játék, amelyben a gyerekek online tizenegyeseket rúghatnak, az eredményeiket pedig Petur András, a Sport TV ismert hangja és a Tej Világnapok házigazdája kommentálja. Maga a játék szerdán 8:00-tól 23:59-ig tart, ha valaki már előre be akarja biztosítani magának a helyét, akkor május 30-tól elő tud regisztrálni az oldalon. Június negyedikén sorsolják ki a nyerteseket a játék oldalán. Érdemes minél többször játszani, így növelhető a nyerésre az esély.

A nyeremények között lesz 3 Xbox One S FIFA20 játékokkal kiegészítve és 16 Tejszív nyereménycsomag, benne focilabda, kulacs, tornazsák és bögre.

Amíg a gyerekek játszanak, a szülőknek  Lázár Chef és  Lila füge gasztro-oldalait érdemes követni, ahol június 3-án rögös túróból készítenek el saját recepteket. Azért ebből, mert a rögös túró nemrég kapott európai uniós védelmet: azaz csak hazai gazdaságból származó tejből és hagyományos eljárással készíthető el. „Sokszor mondtam már, hogy ha csak 3 alapanyagot választhatok, amit egy lakatlan szigetre magammal vihetek, a sajt mindenképpen ez egyik lenne. A rögös túró is ebbe a kategóriába esik, hiszen egy friss sajtféléről van szó, ami nagyon jól beilleszthető a kiegyensúlyozott táplálkozásba, sokféleképpen elkészíthető és magában is finom.” – mondta el Havas Dóra.

A Tej Világnapi kampányt ismert influenszerek – Viszkok Fruzsi és Dobó Ági – is támogatják: nemcsak felhívják a figyelmet a hazai gazdaságból származó tejtermékek minőségére, hanem el is mesélnek néhány személyes sztorit a világnap kapcsán. Az Édes Kettes műsorban pedig június 4-én készül rögös túrós recept.

A világnap kapcsán Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője elmondta: „A kialakult járványhelyzet ellenére is folyamatosak a kiskereskedői tej-megrendelések, az emberek ugyanúgy szeretik és veszik a hazai tejet és az abból készült termékeket. Március eleje és április közepe között több mint 50%-kal több tejet adtunk el, mint korábban, de tejfölből, vajból, kefirből és sajtból is több mint 10 %-kal több fogyott, mint egy évvel korábban. Ha a fogyasztók a dobozon a Tejszív logót látják, akkor biztosak lehetnek abban, hogy kiváló minőségű, Magyarországon készült tejet, tejterméket fogyasztanak.”

Magyarországon egyébként kevesebb tejet fogyasztunk, mint az Európai Unióban: 2018-ban az egy főre eső fogyasztás hazánkban 54,6 liter, míg az EU-ban 57 liter volt. A tej és tejtermékek koncentráltan tartalmaznak az emberi szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene fogyasztanunk, azaz kb. 10 dkg sajtot vagy esetleg egy-egy krémtúrót vagy akár két szelet vajaskenyeret.