A"kiskérődző" ágazat jelenlegi uniós és nemzeti támogatásairól, valamint a Közös Agrárpolitika következő ciklusában várható támogatási forrásokról és elosztási rendszerről is beszélt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára „A fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve„ címmel megrendezett szakmai konferencián.

A NAIK-Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetének herceghalmi telephelyén tartott eseményen az államtitkár elmondta: az ökoszisztémára gyakorolt hatása miatt kiemelt támogatást érdemel a juhágazat. Az elkülönített mintegy 5,7 milliárd forintból 2,5 milliárd forintot már ki is fizettek a juh-és kecsketartók beruházásainak támogatására - telepkorszerűsítésre, trágyatárolók építésére. Ezen túl a juhtartók a 75 ezer forintos hektáronkénti területalapú támogatás mellett anyajuhonként 8900 forint kifizetésre is számíthatnak. Ez mintegy 7 ezer gazdálkodó számára jelent segítséget.

A nemzeti támogatások közül Feldman Zsolt kiemelte a tenyészkos és tenyészbak beállítás támogatását, ahol a 450 millió forintos keretből a 2019. áprilisi kérelmek után eddig 266,4 millió forintot már kifizettek. Emellett 2018-ban anyakecske támogatás címen 173,9 millió forintot fizettek ki.

A 2022 utáni Közös Agrárpolitika jelenleg is tartó tárgyalásaival kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: az Európai Bizottság ajánlása a szűkülő pénzügyi források mellett egyre nagyobb követelményeket támaszt a gazdákkal szemben. Magyarország célja, hogy egy végrehajtható, tervezhető, arányos és egyszerűsítést lehetővé tevő közösségi szabályozás jöjjön létre.

Forrás: AM Sajtóiroda