Ünnepélyesen is átadták az Alföldi Tej Kft. összességében 15 milliárd forintos költségvetésből megvalósult sajt- és porítóüzemét Debrecenben.

Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A porítóban évente mintegy 6500 tonnányi porterméket készítenek édes savóból.
Székesfehérvár mellett immár Debrecenben is jelentős gyártókapacitást alakított ki az Alföldi Tej Kft. A cég négy évvel ezelőtt vásárolt Hajdú-Bihar megye székhelyén egy tejgyárat, az itt meglévő üzem alapjain egy automatizált sajtgyárat épített fel, míg a sajtgyár mellett a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót feldolgozó porítóüzemet alakított ki. A sajtgyárban először trappista sajt készül, amit a vállalat „Magyar” márkája alatt vezet be a magyar kis- illetve nagykereskedelembe.

Az automatizált gyártósoron 8 főnyi személyzet napi 250 000 liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes előállítani naponta. Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel. Az évi közel 8000 tonnányi kapacitású sajtgyár a mintegy 60 000 tonnányi magyar sajtimport hetedét lesz képes kiváltani. Az Alföldi Tej tervei szerint a későbbiek során gouda sajtot is gyárt majd Debrecenben, amelyet többek között a Távol-Keletre exportálna. A cég japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat a termék értékesítéséről.


A sajtgyártás során keletkező édes savót egy 10 emelet magasságú, 4500 négyzetméter alapterületű porítóüzemben dolgozzák fel. Az újonnan épült üzem 5500 köbméter beton felhasználásával készült el. Az épületen belül pedig 1 200 000 liternyi tárolókapacitást építettek ki, így óránként 18 000 liter folyadék feldolgozása révén, átlagosan napi 20-22 tonna portermék készül majd. A savóban maradó savófehérje könnyen emészthető fehérjeforrás az emberi szervezet számára. A jégkrémgyártástól kezdve, a bébitápszeren és a sportolóknak szánt funkcionális élelmiszereken át, egészen a daganatos betegek klinikai diétájának összeállításáig, számtalan területen hasznosítható ez a sokoldalú alapanyag. A Föld lakosságának élelmiszerigénye alapján az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kap az ideális fehérjeforrás kiválasztása. A porítóüzem segítségével a nyerstej minden egyes alkotóeleme a legemészthetőbb formában juthat el a fogyasztókhoz, a portermékek ráadásul a tejjel szemben 24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkeznek. Az Alföldi Tej a világ high-tech élelmiszeriparának fog készíteni alapanyagot – Kínából máris jelentős az érdeklődés a termékek (tejpor, édes savópor és sótalanított édessavópor) iránt.


Az Alföldi Tej új debreceni üzemének működése során nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártásból keletkező melléktermék teljes egészében feldolgozásra kerül.
Az üzemépítés során a vállalat növelte nyerstej- és pasztőrözött tejtárolási kapacitásait is. A debreceni üzemben akár napi 750 ezer liter tej átvétele is lehetséges. Az összességében 15 milliárd forintot elérő költségvetésből megvalósult beruházást a vállalat önerőből, állami támogatásból és banki hitelből finanszírozta, és 181 új munkahelyet hozott létre.