A csirke- és pulykahús árának drasztikus emelkedése, az export visszaesése és a történelmi csúcson lévő pulykamellárak új kihívások elé állítják a magyar baromfipiacot- írja az Agroinform
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb, 2025. május 13-án megjelent jelentése szerint az év első tizennyolc hetében komoly változások történtek a magyar és nemzetközi baromfipiacon. A csirke- és pulykahús drágulása mellett az export csökkenése és egyes húsfajták történelmi árrekordjai is meghatározzák az iparág helyzetét.
A vágócsirke élősúlyos termelői ára 5,4%-kal nőtt egy év alatt, így elérte a 435,1 Ft/kg-ot, míg a vágópulyka ára 3,4%-kal drágult, 617,2 Ft/kg-ra emelkedve. A háttérben az állhat, hogy bár a csirke- és pulykahús feldolgozása nőtt, a teljes baromfivágás volumene 5%-kal csökkent, ami kínálati szűküléshez és áremelkedéshez vezetett.
A feldolgozott csirkehúsok ára különböző mértékben változott:
- Csirkemellfilé: 1 929 Ft/kg (+12,6%)
- Csontos csirkemell: 1 240 Ft/kg (+14,5%)
- Csirkecomb: 923 Ft/kg (+2,4%)
- Csirkemáj szívvel: 746 Ft/kg (-12,5%)
A pulykahúsok esetében az árnövekedés még szembetűnőbb:
- Pulykamellfilé: 2 696 Ft/kg (+46,8%)
- Alsó pulykacomb: 728 Ft/kg (+30,3%)
- Felső pulykacomb: 1 678 Ft/kg (+27,9%)
A pulykamellfilé ára elképesztő mértékben, közel 47%-kal drágult, ami példátlan ugrásnak számít az iparágban.
A csirkehús átlagos beszerzési árai is felfelé mozdultak:
- 65%-os egész csirke (zsugortasakos): 890 Ft/kg (+2,2%)
- Csirkemellfilé (vákuumos): 1 954 Ft/kg (+17,6%)
2025 első két hónapjában a baromfihús kivitele 5,5%-kal csökkent, elérve a 33 ezer tonnát. Érdekesség, hogy a csirkehús exportja 4%-kal nőtt, míg a pulykahúsé 14%-kal visszaesett. Az import szintén komoly visszaesést mutatott, 20%-kal kevesebb baromfihús érkezett az országba (10 ezer tonna), amelynek legnagyobb részét Lengyelországból szerezték be.
Az árváltozások mögött a piaci kereslet-kínálat mozgása mellett a globális takarmányárak, az energiaárak és az exportkorlátozások is szerepet játszhatnak. A következő hónapokban kulcsfontosságú lesz a termelési stratégiák és a fogyasztói reakciók alakulása, amelyek tovább befolyásolhatják a baromfiárakat.