A spanyolországi árvizek súlyos következményekkel járhatnak az európai élelmiszer-ellátásra. A valenciai régióban és környékén bekövetkezett pusztító áradások nemcsak emberéleteket követeltek, de jelentős károkat okoztak a mezőgazdaságban is. Az ország egyik legfontosabb agrárterületén kialakult helyzet hatásai várhatóan az egész kontinensen érezhetők lesznek - olvasható az euronews beszámolójában.
A múlt heti katasztrofális árvíz a Spanyolország friss termékeinek jelentős részét előállító Valencia, Almería és Andalúzia régióit sújtotta. Ezek a területek adják az ország citrusféle termelésének több mint 60 százalékát. A Valenciai Mezőgazdasági Termelők Szövetsége (AVA-ASAJA) szerint jelentős károk valószínűsíthetők a régió terményeiben és mezőgazdasági infrastruktúrájában.
A helyzet súlyosságát jelzi, hogy sok gazda még nem tudott eljutni a földjeire az elöntött utak miatt. Az áradások nemcsak a termőföldeket, de az üvegházakat, gépeket és csomagolóüzemeket is érintették. Az AVA-ASAJA becslése szerint több ezer hektárnyi citrus, datolyaszilva, zöldség, szőlő és egyéb termény veszhetett oda.
A leginkább érintett mezőgazdasági területek közé tartozik La Ribera Alta és Baixa, L'Horta, Hoya de Buñol, Utiel-Requena, Camp de Túria és Los Serranos. Az állatállomány, köztük sertések és tehenek is veszélybe kerültek, a gazdák pedig aggódnak a túlélő állatok ellátása miatt.
Az árvizet megelőzően Spanyolország történelmének egyik legsúlyosabb aszályos időszakát élte át. Ennek következtében a termőföldek annyira kiszáradtak, hogy nem tudták felszívni a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadékot. "Ha ezek a gazdaságok túlzottan hosszú ideig víz alatt maradnak, nemcsak a termés lesz érintett: a fák elpusztulhatnak, ami generációk erőfeszítéseit és egész megélhetési forrásokat tesz tönkre" - figyelmeztetnek a szakértők.
A spanyol mezőgazdasági katasztrófa hatásai várhatóan egész Európában érezhetőek lesznek. Az ország az EU egyik legnagyobb zöldség- és gyümölcsexportőre, valamint a világ vezető narancsexportőre. Nagy-Britannia például gyümölcsimportjának 25 százalékát, zöldségimportjának 8 százalékát szerzi be Spanyolországból.
Nem ez az első eset, hogy az európai országokat érzékenyen érinti a spanyolországi szélsőséges időjárás. Tavaly az Egyesült Királyságban hetekig hiánycikk volt számos népszerű zöldség és gyümölcs a katalóniai és andalúziai aszály miatt.
A jelenlegi helyzet ismét rávilágít a globális élelmiszerrendszer sebezhetőségére az éghajlatváltozással szemben. Szakértők szerint sürgős szükség lenne hatékonyabb élelmezésbiztonsági politikák kidolgozására, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ehhez hasonló ellátási zavarok.