A Tetra Pak a mai napon mutatta be a 25. Fenntarthatósági Jelentését, amely részletesen foglalkozik a vállalat fenntarthatósági programja terén elért eredményeivel. A dokumentum öt egymástól függő területre összpontosít: az élelmiszerrendszerekre, a körforgásra, az éghajlatra, a természetre és a társadalmi fenntarthatóságra.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének június 5-ei környezetvédelmi világnapján bemutatott Fenntarthatósági Jelentése (FY23) szerint a vállalat 2019 óta 20%-kal csökkentette az értéklánc üvegházhatású gázkibocsátását és 47%-kal az üvegházhatású gázok kibocsátását saját tevékenységében. Az utóbbinak köszönhetően a Tetra Pak jó úton halad, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátási célt saját működése során. Támogatja továbbá a vállalat hosszú távú törekvését, hogy a beszállítókkal, ügyfelekkel és más érdekeltekkel együttműködve 2050-re elérje a nettó nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást az egész értékláncban.

Egy másik fontos mérföldkő egy aszeptikus italos kartondoboz piacra dobása volt, amely papír alapú elválasztó réteget tartalmaz, ezzel harmadával (33%) csökkentve szénlábnyomát, és egy lépéssel közelebb hozva a vállalatot a világ legfenntarthatóbb élelmiszercsomagolásának kifejlesztéséhez. Ez a világszintű újdonság a csomagolással kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe történő 100 millió eurós beruházás eredménye volt 2023-ban, és a következő öt-tíz évben ugyanilyen szintű  beruházás várható évente. 

Adolfo Orive, a Tetra Pak elnök-vezérigazgatója szerint: “Az élelmiszeriparon belüli együttműködés egyre fontosabb a növekvő népesség fenntartható táplálása érdekében. Globális jelenlétünk és a végpontok közötti megoldásaink nap mint nap lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy együttműködjünk az értéklánc valamennyi szereplőjével, a gazdálkodóktól és az élelmiszertermelőktől kezdve a beszállítókon, a politikai döntéshozókon, a fogyasztókon és másokon át. Tisztában vagyunk a szerepünkkel járó felelősséggel. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy kivegyük a részünket a világ élelmiszerrendszereinek átalakításában, amelyek így biztonságosabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá válhatnak.”

A Tetra Pak fenntarthatósági jelentése a 2023-as pénzügyi évről a vállalat elmúlt évben elért további eredményeit, valamint az élelmiszerek, az emberek és a bolygó védelmére irányuló folyamatos kezdeményezéseit is hangsúlyozza. Ezek közé tartoznak:

 

  • Az Iskolai Étkeztetési Programok kiterjesztése: A vállalat 49 országban 64 millió gyermeknek segített abban, hogy az Iskolai Étkeztetési Programokon keresztül tejhez és más tápláló italokhoz jusson.
  • Az Újrahasznosítás felgyorsítása: A világszerte összegyűjtött és újrahasznosításra átadott karton csomagolások mennyisége 2022-hez képest 7%-kal nőtt. Emellett 14%-kal nőtt a polyAl azon mennyisége, amelyet a cég újrahasznosításra küldött. 
  • Újabb elismerés a vezető szerepért a Vállalati Átláthatóság és Teljesítmény terén: A Tetra Pak a nyolcadik egymást követő évben került fel a CDP Forests „A List” listájára. Emellett a vállalat „A-” minősítést kapott a vízbiztonság terén, annak ellenére, hogy ez volt az első év, amikor ezen a területen jelentést tett.
  • A Tetra Pak és a Stora Enso mintegy 29 millió eurós közös beruházása: ennek köszönhetően egy új, a használt italos kartonok újrahasznosítására szolgáló gyártósor kezdte meg működését Lengyelországban. Ez lehetővé teszi a Lengyelországban értékesített italos kartonok teljes mennyiségének, valamint további, a szomszédos országokból, többek között a Magyarországról származó csomagolások feldolgozását.
  • Az ENSZ üzleti és emberi jogi alapelveinek aktív végrehajtása.