Egy friss jelentés szerint akár 60%-kal is csökkenthető a globális élelmezési rendszer karbonlábnyoma.

A globális élelmiszerrendszerek átalakítása elengedhetetlen a globális kibocsátás csökkentése érdekében, de több mint 1,5 billió dollár (1,4 billió euró) gazdasági hasznot is hozhat – írja az ESM a Planet Tracker új jelentése alapján.

A jelentés azt vizsgálja, hogy a pénzügyi intézmények világszerte hogyan idézhetnek elő pozitív változásokat. A felméréshez 160 ország 400 000 vállalatának adatait gyűjtötték össze, köztük olyan élelmiszeripari óriásokét, mint a Nestlé, a McDonalds és a Walmart. Kiderült, hogy az eredmények eléréséhez szükséges becsült éves globális befektetés 300-350 milliárd dollár között van, ami a jelenlegi 8,6 billió dolláros befektetés 4%-ának felel meg. A Planet Tracker olyan stratégiát és intézkedéseket vázol fel a pénzintézeteknek a befektetéseket és az élelmiszeripari együttműködéseket illetően, amelyekkel körülbelül tíz gigatonna szén-dioxidot lehetne eltüntetni. Ez 60%-kal csökkentené a globális élelmezési rendszer jelenlegi 17,9 gigatonna karbonlábnyomát, és ötödével az emberiség teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

Az alábbi hat lépést javasolják:
Nyomon követhető ellátási láncok
A pénzügyi intézményeknek teljes mértékben nyomon követhető ellátási láncokat kell megkövetelniük, különösen a befektetők és a bankok részéről, amelyek az ellátási lánc végén lévő vállalatokat (gyártók, kiskereskedők és szolgáltató vállalatok) finanszírozzák.
Elkötelezettség a veszteségek csökkentésére
A pénzügyi intézményeknek törekedniük kell arra, hogy a felére csökkentsék az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást azáltal, hogy a vállalatokkal együttműködve csökkentik a termelési folyamat során keletkező veszteségeket, valamint a kiskereskedelmi és fogyasztói oldalon keletkező pazarlást. Ugyanakkor fokozni kell a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerek más célokra történő újrafelhasználását.
Az erdőirtás finanszírozásának leállítása
A pénzintézeteknek fel kell hagyniuk az erdőirtás finanszírozásával.
A metánkibocsátás csökkentése
A pénzintézetek 45%-kal csökkenthetik a mezőgazdasági metán-kibocsátást azáltal, hogy a tőkét az ipari állati fehérjetermelés helyett az alternatív fehérjetermelésre fókuszálják, és együttműködnek annak érdekében, hogy a termelők csatlakozzanak a globális metán-kötelezettségvállaláshoz.
A regeneratív mezőgazdaság ösztönzése
A pénzintézeteknek ösztönözniük kell a regeneratív mezőgazdasági rendszereket olyan tevékenységekkel, mint például a vállalatok bevonása a regeneratív technikák bevezetésébe, valamint szigorú átvilágítási eljárásokkal kell biztosítaniuk, hogy a regeneratív gyakorlatok valódiak legyenek.
Befektetés az alternatív fehérjékbe
A pénzintézetek a kormányokkal együttműködve be kell fektetniük az alternatív fehérjékbe, a szabályozási kereteknek pedig ösztönözniük kell az alternatív fehérjék fejlesztését. Emellett a vállalatokat is ösztönözni kell arra, hogy áttérjenek az ipari húsról és tejtermékekről az alternatív fehérjék előállítására.

A Planet Tracker szerint, ha a pénzügyi piacok nem követik ezeket a lépéseket, akkor az egyes élelmiszeripari cégek értékük 26%-át veszíthetik el.