Az ALDI Magyarország két elismerést is kapott a CSR Doing Good Award díjkiosztóján. A harmadik alkalommal meghirdetett versenyen innovatív felelősségvállalási intézkedések bemutatásával pályázhattak az indulók. A zsűri az ALDI elektromos kamionját, karbonsemleges üzletét és hulladékgazdálkodási intézkedéseit is díjazta.

Az ALDI Magyarország piacra lépése óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy működését fenntarthatósági elvek mentén alakítsa. A vállalat 2008 óta szelektíven gyűjti a hulladékot, 2017 óta saját tulajdonú üzleteinél és biatorbágyi központjánál zöldáramot használ, 2018 óta pedig operatív működése karbonsemlegessé vált.

A 2022-es CSR Doing Good Awardon a zsűri az áruházlánc két pályázatát is díjazta. A vállalat 2021 végén az országos kiskereskedelmi láncok közül elsőként állított forgalomba e-kamiont, ami napi szinten látja el áruval a budapesti és Pest vármegyei üzleteket. Az első forgalomba állt e-kamion egy töltéssel akár 200 kilométert is képes megtenni, és akkumulátora mindössze 5 óra alatt újra 100%-ra tölthető az ALDI Magyarországon megtermelt zöld energiát fogyasztó logisztikai központjában. Az üzembe állítás óta több mint 40 000 kilométert tett meg a kamion és több mint 31 tonna lokális CO2-kibocsátástól mentesítette a környezetet. A pozitív tapasztalatoknak is köszönhetően ezekben a hetekben újabb e-kamion csatlakozik az ALDI flottájához. Az elektromos áruszállítót a Környezeti ügyek kategória Zöld innováció alkategóriájában 1. helyezéssel ismerték el és kategóriagyőztes lett.

2021-22 között az ALDI – egy átfogó projekt részeként – több jelentős energia- és hulladékgazdálkodási intézkedést hozott. Az áruházlánc 2022 tavaszán több mint 100 üzleténél – magyarországi hálózatának közel kétharmadánál – ingyenes használtsütőolaj-gyűjtő boxokat telepített. A vásárlók rendkívül pozitívan fogadták az ALDI lépését, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a telepítés óta összesen közel 230 tonna használt sütőzsiradékot adtak le az ALDI áruházaknál kihelyezett gyűjtőpontokon.

A vállalat 2021-ben 16 további üzleténél telepített 50 kWp teljesítményű napelemes rendszert, amelyek az üzletek kéthavi energiaigényét fedezik. Az áruházlánc összesen 18 magyarországi napelemes rendszere 2021 novembere óta több mint 1 300 000 kWh energiát termelt meg. A megtermelt energiamennyiség a cég teljes éves energiaigényének 2%-át fedezi megújuló forrásból.

Az ALDI 2022 tavaszán nyitotta meg első karbonsemleges üzletét Magyarországon. Az Egerben átadott új egységnél – amely az ország egyik legnagyobb ALDI-áruháza – alkalmazta a vállalat először a legújabb, modern és komplex hűtő-fűtő rendszerét. Ennél a rendszernél egyetlen hűtéstechnikai megoldás biztosítja télen-nyáron az eladótér, a szociális helyiségek és a raktár megfelelő hőmérsékletét, valamint az árucikkek hűtését, és télen az áruhűtés hulladékhőjének felhasználásával fűti az épületet. Az ingatlan hűtéstechnikai rendszere, illetve az eladótéren belül a hűtőládák is klímasemleges hűtőközeggel üzemelnek, továbbá az épület energiaigényét 100%-ban Magyarországon előállított zöldáram biztosítja.

Ezeket az intézkedéseket a zsűri a Környezeti ügyek kategória Energia- és hulladékgazdálkodást érintő projektek alkategóriában „Special Mention” elismeréssel díjazta.