A dm a környezetvédelem terén tett innovatív lépéseiről ismert: a vállalatok között az elsők egyikeként dolgozik partnereivel azon, hogy a széndioxidot újrahasznosítsa, alapanyagként használja, és például csomagolást készítsen belőle. A Denkmit mosogatószerek az első dm márkás termék, amelyeknek a flakonjai 30% újrahasznosított CO₂-t tartalmaznak.

 A jövőbe mutató technológia segíti a klíma védelmét és azt, hogy merőben újszerűen gondolkodjunk a nyersanyagokról. Az idő sürget: a klímaváltozás megfékezése érdekében 10 évünk van arra, hogy a légkörben juttatott üvegházhatású széndioxid mennyiségét drasztikusan csökkentsük. A klímatudomány egyetért abban, hogy ez csak a különféle módszerek együttes alkalmazásával érhető el: a CO₂ -kibocsátás intenzív csökkentése mellett olyan innovatív módszerekre is szükség lesz, amelyek megkötik, és segítik tovább hasznosítani a CO₂-t. Például csomagolóanyagot készíteni belőle vagy alapanyagként alkalmazni napi használati cikkekhez.

Januárban öt olyan mosogatószer érkezett a dm polcaira, amelyek műanyag flakonjai 30% újrahasznosított CO₂ -vel készülnek* (mennyiségkompenzációval**).

„Az alkalmazott technológia jövőbemutató mérföldkövet jelent a CO₂ -újrahasznosítás területén, és jó lehetőséget ad a dm márkák számára annak bebizonyítására, hogy az innovatív technológiák alkalmazása valóban lehetséges a klímavédelemben” – mondja Józsa Mariann, a dm marketing és beszerzési vezetője.  

A fenntartható etanolgyártással 40 százalékkal kisebb ökológiai lábnyom érhető el. ***


Így lesz a CO₂ újrahasznosítható nyersanyag

 A dm szakmai partnere, a LanzaTech egy biokémiai technológiai eljárást fejlesztett ki, hogy az ipari kéményekből a levegőbe kerülő szén-dioxidból etanolt állítson elő. A bioreaktorban a CO₂ baktériumok segítségével alakul etanollá. Ezt aztán vagy tisztítószerek alapanyagaként hasznosíthatjuk, mint például a Pro Climate ultra nature mosogatószer koncentrátum esetén, vagy fenntartható alapanyagként szolgálhat a műanyag csomagolásokhoz.

Az újrahasznosítás során egyébként ez az anyag ugyanúgy viselkedik, mint a kőolaj alapú műanyag. A technológia új mércét állít a fenntarthatóbb csomagolások terén, méghozzá a világon jelenleg egyedülálló ipari méretben. Ennek jelentőségét mutatja a 2021-es Német Csomagolási Díj Arany fokozatának elnyerése is, amelyet a különösen úttörő innovációkért ítélnek oda.


Példamutató fejlesztések a környezetért

 A dm márkás termékek új innovációi példaértékűek az erőforrások körültekintő felhasználásában és a fenntarthatóbb, minősített összetevők alkalmazásában. A dm márkák fenntarthatósági stratégiája magában foglalja az erőforrások megóvását (gondosan kiválasztott alapanyagok, kevesebb alapanyag felhasználása, újrahasznosíthatóság növelése), a klímavédelmet, az ellátási láncok felülvizsgálatát (társadalmi vonatkozások és környezetbarát termelési feltételek), a biodiverzitás megőrzését, valamint az egészség és jóllét elősegítését.  A dm márkák átfogó fenntarthatósági stratégiáját folyamatosan fejleszti a vállalat.

 

* kupak és címke nélkül

** A mennyiségkiegyenlítés a tömegmérleg módszer eredménye. A termékek gyártásához szükséges hagyományosan előállított alapanyagmennyiségeket és a tanúsított, fenntartható módon előállított alapanyagmennyiségeket összekeverés előtt pontosan mérik és dokumentálják. Nagyon költséges lenne a fenntarthatóan előállított nyersanyagokat a hagyományostól mindig elkülönítve szállítani és feldolgozni, a tömegmérleg módszerével ez a nehézség kiküszöbölhető, leegyszerűsíti a gyártási folyamatokat, de összességében továbbra is biztosítja a fenntartható nyersanyagokkal kapcsolatos információk helyességét.

*** Carbotech AG, a Carbotech AG (Bázel/Svájc) tanulmánya: "BOF gázból történő etanolgyártás ökológiai egyensúlya", 2020. augusztus