Hírek
Tipográfia

Az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbiakat, ugyanúgy, mint októberben. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

    A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek, ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt tavaly novemberig. Az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,3, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,9 százalékkal nőttek az árak. A járműgyártás árai 1,6 százalékkal emelkedtek, a villamosberendezések árai 7,2 százalékkal nőttek, míg a számítástechnikai ágazatban 6,9 százalékkal folytatódott az árak tavaly január óta tartó csökkenése.

Az élelmiszeripar termelői árai 4,7 százalékkal a vegyiparé 11,8 százalékkal emelkedtek belföldön. 

    Az ipar exportértékesítési árai 4,4 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. A járműgyártás exportárai 5,7 százalékkal, a vilamosberendezéseké 6,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítástechnikai termékek ára  2,2, a gépipariaké 0,3 százalékkal esett.

Az élelmiszeripar exportárai 4,0, a vegyiparé 8,0 százalékkal nőttek, a gyógyszerárak 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 novemberében. 

    A tavalyi első tizenegy hónapban a belföldi értékesítés árai 4,8, az exportértékesítéséi 2,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek