Együttműködési szerződést kötött a KAVOSZ E-Green Zrt. és a Pannon Egyetem.

Stratégiai együttműködési szerződést kötött a KAVOSZ E-Green Zrt. és a Pannon Egyetem. A VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem rendezvénysorozatának második eseményén Veszprémben, a felsőoktatási intézményben megtartott rendezvényen ünnepélyesen írták alá a megállapodást 2024. április 25-én.

Ünnepélyesen aláírták a KAVOSZ E-Green Zrt. és a Pannon Egyetem együttműködését elindító megállapodást csütörtökön, a VOSZFESZT rendezvényén. A vállalkozások érdekében létrejött kooperáció a KAVOSZ tapasztalatait és a Pannon Egyetem innovációs törekvéseit egyesítve szolgálja a kkv-k edukálását a fenntarthatóság kérdéseiben – hangzott el az eseményen, amelynek fókuszában az ESG témaköre állt.

„Az ESG-re előnyként kell tekinteni, nem hátrányként. A VOSZ elkötelezett, hogy tagvállalatai elsajátítsák az ESG-vel kapcsolatos teendőket, ebben a munkában a Pannon Egyetem tevékeny partnere lesz” – fogalmazott köszöntőjében Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

„Nincs olyan gazdasági szervezet, vállalkozás, amelyiknek ne kellene a fenntarthatósággal, az ESG-vel foglalkoznia” – mondta Eppel János, a VOSZ elnöke. A VOSZ a Nemzeti ESG Tanács tagjaként feladatának tartja, hogy vállalkozásfejlesztési rendszereivel hidat építsen a tudás és a gyakorlat között, ezen a területen is támogassa a vállalkozásokat. Ebben segít a Pannon Egyetem, kapcsolatokat építve, tudásközpontként dolgozva. „Egy stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle, a VOSZ nem csak hirdeti a vállalkozásfejlesztést, hanem csinálja is minden vármegyében. A jövőt együtt építjük” – emlékeztetett Eppel János a VOSZ szlogenjére.

„A fenntarthatóságra egyre többen kíváncsiak, 3,2 milliárd találatot mutat például a Google-keresője” – mondta Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja. Az egyetem oktatási koncepciójában fontos szerepet tölt be a fenntarthatóság, 1974-ben Magyarországon elsőként indítottak környezetvédelem mérnöki képzést elsőként, ezt az utat azóta is járják. „Megváltozott az egyetemek szerepe, kibővültek a feladatok, tevékenyen részt vesznek a szemléletformálásban, az innováció motorjai, szerepük van a gazdaságfejlesztésben – ez tükröződik majd a közös munkában a KAVOSZ E-Green Zrt.-vel” – közölte a kancellár.

„Helyzet van, amit meg kell oldani. Fél év múlva a hazai vállalkozóknak nagyon fájni fog, ha az ESG területén nem lesznek tisztában a feladatokkal, hiszen ez nem csak a nagyvállaltokat érinti, hanem beszállítóikat is. Ma a kkv-k 64 százaléka nem hallott az ESG-ről, vagyis hatalmas munka áll előttünk” – fogalmazott Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ezért hozták létre a KAVOSZ E-Green Zrt.-t, amely finanszírozással is segíteni fog, valamint a Széchenyi Kártya Program informatikai rendszerére telepítik az információkat, becsatolják az oktatási anyagokat, s ebben a munkában a Pannon Egyetem a jövőben partnerük lesz.

„A globális problémák többsége túlságosan bonyolult, ezért a fenntarthatóság kérdését is érthetővé kell tenni, amelyet mindenki a klímaváltozással hozza összefügésbe” – mondta dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Tévedés, hogy nincs más dolgunk, mint az, hogy karbonmentesítéssel megállítsuk a klímaváltozást, mert a folyamat már csak lassítható, de vissza nem fordítható. Bár a sajtóban sokat írnak az „akkumulátor- és zöld hidrogénforradalomról”, ahogy az űrbányászat is a fantazmagóriák világába tartozik. „A zöldátállás gigantikus üzlet, a turbókapitalizmus politikai és gazdasági elit rövid távú érdeke, de a valóság teljesen más, nekünk hosszú távon kellene terveznünk, ideje lenne felébrednünk” – húzta alá dr. Gelencsér András.

„Az ESG-ről beszél már az egész város, az egész ország” – hangsúlyozta előadásában a kérdés fontosságát dr. Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem dékánja. Beszélt arról, hogy mire jó a cégeknek az ESG. Szólt a vezetői képességek fejlesztéséről, a tudatosság, a felkészülés fontosságáról. Kellően rossz és fájdalmas a helyzet ahhoz, hogy most már valóban cselekedjenek a cégek, az ESG-beszámolók elkészítésével alaposan megismerjék saját működésüket, ne csapják be magukat szép szavak leírásával. „Az ESG nem váltja meg a világot, de a felelősségvállalás hozzájárul a hosszú távú versenyképességhez. Az üzlettel és a társadalommal (a vevőkkel!) párhuzamosan kell foglalkozni” – fogalmazott dr. Fehérvölgyi Beáta.