Az olívaolaj és a különböző növényi olajok (pálma-, repce-, napraforgó-, szója, - avokádó- vagy mogyoróolaj) fogyasztása nem elhanyagolható egészségügyi előnyökkel jár. Nem csoda, hogy növekvő ára ellenére is folyamatos a kedveltsége a fogyasztók körében.

A vásárlói igényekhez igazodik az ALDI

Az ALDI tapasztalatai szerint a préselt növényi olajok és olívaolajok iránti kereslet egész évben kiegyenlített, szignifikáns eltérés csupán az akciók idején érzékelhető, ilyenkor fogy több ezekből a termékekből.
A diszkontlánc állandó és szezonális választékában számtalan egészségtudatos terméket kínál vásárlói számára. „Hétről hétre megújuló online akciós újságjában, az akciós termék között, az ételintoleranciával élő és az egészségtudatos vásárlók is mindig megtalálhatják a számukra ideális termékeket”.
A növényi olajok fogyasztásának számos kedvező élettani hatása van, a különféle olajok felhasználási területei eltérőek, ha megfelelő módon alkalmazzák őket, akkor tudják leginkább kifejteni jótékony hatásukat – hívták fel rá a figyelmet.
Az ALDI-üzletek állandó kínálatában a magyar gasztronómia által megkerülhetetlen, közkedvelt napraforgóolaj mellett többféle hidegen sajtolt, extraszűz olívaolaj található. Az áruházlánc kínálatában a fűszernövényekkel ízesített növényi olajok időszakosan érhetők el.
Az elmúlt évben az olívabogyó-termelő országokat érintő kedvezőtlen időjárás és az abból fakadó, a tervezetthez képes elmaradó mennyiségű nyersanyagnak köszönhetően megváltozott a piaci kínálat, jelentős mértékben emelkedett az olívaolaj ára. A kereslet az olcsóbb, alacsonyabb minőségű termékek, illetve nem olíva alapú olajok felé tolódott el, valamint ennek köszönhetően megnőtt a takarékosan alkalmazható, olívaolajat tartalmazó spray iránti kereslet.
A tapasztalatok szerint a kedvezőbb árfekvésű növényi olajokból a nagyobb, literes kiszerelést keresik az üzletlánc vásárlói, míg a magasabb minőségű, drágább termékekből a kisebb kiszerelésű változatokat preferálják. A szórófejes növényi olajok könnyű adagolhatóságuknak, takarékosságuknak köszönhetően egyre kedveltebbek a hazai fogyasztók körében.
A növényi olajok és az olívaolaj nagyon sokféle pozitív hatással bírnak. Jótékony hatással van a szívre és érrendszerre, az emésztésre, a bőrápolásra, és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Vitaminokban és omega-3 zsírsavakban gazdagok.
A préselt növényi olajok és az olívaolajok iránti kereslet némileg változhat az év során, de általában viszonylag stabil marad egész évben. Nyáron a grillezési szezonban növekedhet a kereslet irántuk. De ünnepek során, illetve egy marketing vagy promóciós aktivitás során is tapasztalunk változást. A keresletet befolyásolják még a különböző trendek és diéták is.

A Kifli.hu állandó kínálatában

„A Kiflinél a speciális, egészségtudatos étkezés támogatása alapvető fontosságú, és prioritásként kezeljük ezen termékeket” – mondta Vácz-Tóth Zsófia, a Kifli.hu senior category managere, hozzátéve, hogy a Kiflinél törekszenek arra, hogy a vásárlók minél szélesebb választékból választhassák ki a nekik megfelelőt. Ezért a választékban minden szegmensből, ízesítésből, fajtából igyekszik tartani. Mint megtudtuk, a legkeresettebb ízesített termékek a fokhagymás, illetve bazsalikomos ízesítésű olajok. Általában a grillszezonra szélesítik az ízesített olaj kategóriát.
Vácz-Tóth Zsófia szerint a vásárlói igények egyértelműen a tudatosság és a fenntarthatóság felé viszik a gyártókat. A vállalatok egyre inkább törekszenek a fenntartható beszerzési gyakorlatokra és a környezetbarát csomagolásokra. Például újrahasznosítható és biológiailag lebomló csomagolásokat fejlesztenek. Továbbá a speciális ízesítésű olajok, és a plusz hozzáadott értéket tartalmazó (pl. plusz vitaminok, omega-3) termékek az idei év innovátorai.
„A jelenlegi piaci helyzet nagyon érdekes, főleg az olívaolaj esetében. Olyan mértékű áremelkedés tapasztalható, ami nagyon megnehezíti a piacon lévők dolgát. Emiatt a magas liter ár miatt a kereslet inkább a kisebb, félliteres kiszerelés felé tolódik az extraszűz olívaolaj esetében – említette a szakember. Kiegészítette azzal, hogy a napraforgó, illetve pomace olajnál a jól megszokott literes kiszerelés a legkelendőbb. Az ízesített vagy speciális olajok esetében szintén a kisebb kiszerelés a mérvadó.
A Kifli.hu senior category managere úgy vélekedett, hogy a szórófejes kiszerelés inkább „nice to have” kategória. „Szélesíti a választékot, viszont fogyás alapján nincs a top kategóriák között. Azonban bőven van benne potenciál, hiszen az air fryer készülékek egyre népszerűbbek és a gépekhez tökéletes választás lehet egy erre specializálódott olaj.”

Széles kínálattal és felhasználással

Az elmúlt időszakban számos ki­hívással szembesült az olívaolaj­piac, a legnagyobb problémát az alapanyag terméscsökkenése okozta. A legnagyobb termelő országokat erősen sújtotta a szárazság és az aszály, pedig a jó minőségű olívabogyóhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű eső. Müller Zita, a Maresi Food­broker Kft. brand managere megemlítette, hogy az alapanyaghiány mint mindig, most is áremelkedéshez vezetett a szektorban.
Mint mondta, az olívaolaj egy egész évben keresett kategória, de nyáron, illetve az év vége felé tapasztalható megnövekedett kereslet. Nyáron sokan választják az extraszűz olajokat salátákhoz dresszing alapként, de akár öntet helyettesítőként is. „A Bertolli Originale spray kiváló salátákhoz, hiszen szórófejes változata miatt könnyen oszlatható. Az olívaolajok pedig kiválóak grillezéshez vagy pác alaphoz” – tette hozzá.
„A Bertolli magyarországi kínálatában elérhető az Originale extra szűz olívaolaj, amiből létezik spray verzió is, valamint a Cucina és a Cucina Delicate olívaolaj – ismertette a választékot. – A Bertolli Originale extra szűz olívaolaj gyümölcsös zamata és harmonikus íze kiválóan passzol salátákhoz, zöldségekhez és hideg ételekhez. A Bertolli Cucina olívaolajat grillezéshez és sütéshez ajánljuk, ugyanis 220 °C-ig hőálló. Alkalmas halak, húsok és zöldségek elkészítéséhez. A Bertolli Cucina Delicata olívaolaj egy mérsékelt, könnyű ízvilágú olívaolaj, ami nem nyomja el az ételek ízét, ideális főzéshez, különösen bő olajban történő sütéshez és sütemény sütéshez, mivel megőrzi az ételek eredeti ízét.”
A fogyasztók kedvelik az innovatív megoldásokat, így a szortiment alaprészét képező szórófejes, spray változat is nagy népszerűségnek örvend, ami az egyszerű adagolásának és a különleges kialakításnak köszönhető.
Nemcsak a termékek ismertetése, de azok egészségre gyakorolt hatásainak a hangsúlyozása is fontos a márka számára. „Facebook oldalunkon rendszeresen megosztunk tényeket és érdekességeket az olívaolajokról, valamint folyamatosan recept ötletekkel találkozhatnak az érdeklődők” – említette Müller Zita.

Nem csak ajándék

A nővényolajpiac ugyanazokkal a kihívásokkal ­szembesül, mint a gazdaság összes többi szereplője: a kereslet a magas élelmiszerár-infláció miatt csökkent, a konkurencia ezen a területen is egyre nagyobb, valamint a kevésbé ellen­őrzött minőségű alapanyagokból előállított termékek a növényolajpiacon is megjelentek.
Az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével a ­préselt, hidegen sajtolt olajok kereslete jelentősen emelkedett. „Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a nyár a növényi olajok terén is uborkaszezonnak számít. Az értékesítésben a legerősebb időszak az év végi, karácsony körüli időszak. Úgy látom, kicsit divat lett egészséges terméket ajándékozni szeretteinknek” – fogalmazott lapunknak Spilák József, az Olajütő Szövetkezet elnöke.
Az Ormánsági Olajok valamennyi terméke hidegen sajtolt olaj, ezek közös jellemzője, hogy előállításuk során semmilyen kémia adalékanyagot nem használnak, valamint az olajokat alacsony hőmérsékleten állítják elő préseléssel, ülepítéssel és szűréssel tisztítják. Mint megtudtuk, ezekre az olajokra jellemző tulajdonság, hogy az alapanyag kedvező élettani hatását megőrzi és az a termékben koncentrálódik.
„Legnagyobb volumenben előállított termékünk a tökmagolaj, ami a férfiaknál a prosztatára, a hölgyeknél a sima izomra van rendkívül kedvező élettani hatással. Ezzel a termékünkkel a horvátországi Varasdon az Alpok-AdriaTökmagolaj Kiállításon aranyérmet kaptunk közel 300 elbírált tökmagolaj közül” – ismertette. Hozzátette, az E-vitaminban gazdag Salátamix olajat úgy alakították ki, hogy a harmonikus íze mellett optimális legyen Omega-3 és Omega-6 zsírsav összetétele. „Ha a fogyasztó a hidegen sajtolt napraforgó olajunkat használja, azzal is jelentős lépést tesz az egészséges táplálkozás irányába.”
Az Ormánsági Olajok portfoliójában az összes jelentősebb nővényi olaj megtalálható, a teljesség igénye nélkül: Tökmag étolaj, Mákolaj, Dióolaj, Lenmag olaj, Szőlőmag olaj, Máriatövismagolaj, Sárgabarackmag olaj, Csipkebogyó magolaj, Kendermag olaj, Szezámmagolaj, Napraforgó Olaj, Repce Olaj, valamint a Salátamix olaj.
Mint megtudtuk, az idei évben az Olajütő Szövetkezet termékfejlesztésének két iránya volt. Egyrészt elindították a növekvő grillezési kedv miatt a grillpác termékcsaládot (fokhagymás és chilipaprikás ízben). Másrészt hosszú évek után egy prémium és egy ár-érték arányban kedvezőbb termék bevezetésével elkezdték az Olivaolaj termék forgalmazását a www.ormansagiolajok.hu webáruházban. A legkeresettebb a 250 ml-es kiszerelés, de sokan a gazdaságosabb, literes kiszerelés mellett döntenek. Spilák József hangsúlyozta, hogy azzal, ha valaki hidegen sajtolt olajat vagy olívaolajat fogyaszt és vásárol, egy fontos lépést tesz az egészsége megőrzése felé vezető úton.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. júliusi szám)

digitális lapszám ITT: