Ma a megfelelő mosószereknek azon túl, hogy higiénikusan kell kitisztítaniuk a babaruhákat, kíméletesnek kell lenniük az érzékeny bababőrrel is, természetesen a környezetvédelmi megoldások mellett.

A textíliák kisebb-nagyobb mértékben érintkeznek a baba érzékeny bőrével, ezért szükséges eltávolítani például a szennyeződéseket vagy az impregnáláshoz és színezéshez szükséges vegyszermaradványokat. Ezek a maradványok nem érintkezhetnek a gyermekek kényes bőrével, különben fennáll a bőrirritáció veszélye, ezért fontos a speciális hipoallergén és illatmentes mosószerek használata. A megfelelő termékeknek azon túl, hogy hatékonyan és higiénikusan kell kitisztítaniuk a babaruhákat, kíméletesnek kell lenniük, természetesen a környezetvédelmi megoldások mellett. A gyártók kínálatában számos innovatív termék található.

Kényeztet is
Az érzékeny bőrű babáknak különösen fontos, hogy ruháik tisztításához milyen mosószereket, mosógéleket és öblítőket használnak a fogyasztók, hiszen a ruhák, pokrócok stb. folyamatosan érintkeznek a bőrrel. A Henkel kutatói azon dolgoznak, hogy a finom bőrű csecsemők és kis­gyerekek számára megfelelően innovatív termékekkel segítsék a szülőket.
A Persil termékcsalád idei teljes megújulása a Sensitive variánst is érintette. „A bőrgyógyászatilag tesztelt Persil EXPERT Sensitive megújult, aloe verás illatanyagával nyújt komplett mosási megoldást az érzékeny bőrűek számára. Ez a termék azt a szükséges törődést és tisztaságot nyújtja, amit mindenki megérdemel” – fogalmazott Biró-Kőszegvári Réka, a Henkel Magyarország Kft. brand managere, hozzátéve, hogy a termék gél, discs és por formában is kapható.
A Silan Sensitive ­kényeztető hatása „fantasztikusan puhává” ­teszi a ruhákat. Mint ­megtudtuk Szabó-Szirmák Viktória brand managertől, a kimondottan az érzékeny bőrre kifejlesztett termékkel megelőzhető a bőrirritáció és csökkenthető az allergia kialakulásának veszélye. Létrehozott formulája nem tartalmaz színezőanyagot és tartósítószert, így a csecsemők és az ­allergiában szenvedők is használhatják. Az aktív összetevőknek köszönhetően a ruhák felülete simább, így azok puhábbak és nem irritálják a bőrt.
A speciálisan az érzékeny bőr különleges igényeihez kifejlesztett Silan Derma & Care öblítő ellenállhatatlanul megpuhítja az anyagok, ruhák textúráját. Ez az öblítő bőrgyógyászatilag tesztelt, hipoallergén, vegán, valamint 0% szilikont és színezéket tartalmaz.
„A Persil Expert Sensitive mosószert és a Silan Sensitive öblítőit az Európai Allergiakutató Alapítvány (ECARF) tesztelte és hitelesítette. A Silan Derma & Care Dermatest® által tesztelt - független dermatológiai intézet” – ­mint megtudtuk.
A Henkel tovább erősítette fenntarthatósági stratégiáját. A 2030+ fenntarthatósági célok keretrendszer hosszú távú célokban határozza meg a vállalat azon törekvéseit, hogy elérje „a generációk javát szolgáló transzformációs hatást”.
A Silan Sensitive 40, 64, illetve 76 mosásra alkalmas termékek csomagolása 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, míg a 130 mosásos termék csomagolása 50%-ban tartalmaz újrahasznosított műanyagot, továbbá a flakonok újrahasznosíthatóak. A Silan Derma & Care 50 mosásos öblítő csomagolása 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, és újrahasznosítható.Természetesen védelmez
Az Oxigén Földbarát termékcsaládban a babamosószerek kamilla­illattal, a babaöblítő illat- és aller­génmentes változatban kaphatók 1500 ml kivitelben. „A babaruhák, pelenkák stb. mosására ajánlott öko mosószerek kifejezetten a babák érzékeny bőréhez lettek kifejlesztve. A csecsemők, kisbabák bőre sokkal érzékenyebb, ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy mivel érintkeznek” – fogalmazott Pintér-Baranyi Szilvia, a Penelli Kft. egyik ­tulajdonosa.
Az Oxigén Földbarát termékek klór-, foszfát-, parabén-, tartósítószer-, színezék- és illatanyagmentes változatban készülnek. Megtalálhatóak még hipoallergén és vegán össze­tételben.
„Fontos fejlesztési irány, hogy ne csak a környezetet, hanem az emberi szervezetet is megóvjuk a toxikus összetevőktől. Ilyenek pl. az optikai fehérítők, melyek a ruhákhoz tapadva nem fehérítéssel, hanem színezéssel fejtik ki fehérítő hatásukat. Semmi közük a tisztításhoz, csak azért adják a mosószerekhez, hogy a ruhák »szikrázóan és vakítóan« fehérnek tűnjenek – említette. Mint felhívta rá a figyelmet, ezek szintetikus vegyszerek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. „A ruhákban ezekkel a mikroszemcsékkel egész nap érintkezünk. Ha megizzadunk, könnyebben felszívódnak a bőrünkön keresztül. Úgynevezett kontakt dermatitist okozhatnak. Ezen túl a vízi élővilágra is károsak.”
Pintér-Baranyi Szilvia hangsúlyozta: a vállalat törekszik arra, hogy a legkevesebb káros anyag kerüljön a környezetbe. Ennek szellemében már elkezdődött a takarítással kapcsolatos termékek fejlesztése, így az első, az almaecetes vízkő­oldó már elérhető a partnereknél.

Irritáló anyagoktól mentesen
„A JELP hipoallergén termékek generációk óta, egészen pontosan 1988 óta védik az érzékeny és allergiás bőrt. Meg kell említenem, a dán örökség fontos része a termékeknek, hiszen a hipoallergén, a bőrkímélő és a minimalista jelleg a dán kultúra eredendő elemei. Ezek azok az értékek, amelyek a bőrbarát termékeink kifejlesztése során vezérelnek minket” – idézte a JELP termékek gyártóját a hazai forgalmazó Homola Brúnó,Salesrep Kft. tulajdonosa.
Hipoallergén mosó- és öblítő­sze­reit, valamint az első élet­naptól a csecsemők számára készült fürdő- és babaápolási termékeit kíméletes összetevőkből állította össze a gyártó, ennek megfelelően a termékek nem tartalmaznak potenciálisan ­irritáló anyagokat, például allergéneket vagy mesterséges színezékeket. „Mosószereinkben nem használunk zeolitokat vagy foszfátokat, a kozmetikumok esetében pedig lemondtunk az SLS-ről, SLES-ről, szilikonokról és parabénekről. Olyan összetevőkre támaszkodunk, amelyek csökkentett allergén potenciállal rendelkeznek” – mondta az ügyvezető, hozzáfűzve, hogy ez a minimalista megközelítés ideális a csecsemők bőrének ápolására.
A JELP márka portfóliójában a speciális mosó- és öblítő­szerek kategóriában megtalálhatóak a hipoallergén termékek 3 éves kortól az érzékeny bőrű emberek ­számára, valamint a Baby 0+ termékek, melyek a születés pillanatától biztonságosak a babák és az anyukáik számára. Nem tartalmaznak hormonálisan aktív anyagokat, biztonságos a terhes és szoptató nők számára is.
Homola Brúnó szerint a babáknak szánt hipoallergén termékek már önmagában egy speciális kategória. „Ezeknek a termékeknek biztonságosnak kell lenniük, ez a legfontosabb. Utána természetesen maga a mosás, a hőfok, illetve a hatékonyság.”
„Szerintem a kategórián belül szubjektíven fognak dönteni a vásárlók, melyik termék után lett esetleg más a tapintása a ruhának, az enyhe illat mennyire nyerte el a tetszésüket. Hogy néz ki a termék, milyen a csomagolás, és persze mérlegelik az árát is.”
Mint mondta, évről évre nő sajnos a kereslet a kategória iránt, mert a bőrallergia és az allergia ma civilizációs probléma. „A fogyasztók nagyon odafigyelnek arra, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak, milyen kozmetikumokat használnak, milyen termékeket használnak a helyiségek tisztítására, ahol élnek, és egyre inkább arra is, hogy milyen mosószerekben mossák azokat a ruhákat, amelyek napi szinten érintkeznek a bőrükkel. Tudjuk, hogy az emberek 56%-ának van otthon valaki, aki bőrallergiában szenved.”
(* data source: Zymetrics, CAWI, N=600, women 25–40; mothers, pregnant women, women planning to have children; sample representative of the population by age, education, municipality of residence; June 2023)

A JELP a csecsemők bőrének ápolásával kezdte (Baby 0+) és hosszú ideje a felnőttek érzékeny és allergiára hajla­mos bőrét is óvja. Ez utóbbi lett a hipoallergén termékcsalád 3 éves kortól. Jelenleg a Baby 0+, tehát az élet első napjától használható kozmetikumokra koncentrál a márka.
A fogyasztók hamarosan megismerhetik a ­mosókapszulák új, innovatív formáját, amit a fenntarthatóságot szem előtt tartva, kartondobozban, újrahasznosítható, 100%-ban biológiailag lebomló és oldódó filmmel lesz elérhető. Mint megtudtuk, olyan intelligens, hipoallergén formulákról van szó, amelyek kíméletesek a bőrhöz, ugyanakkor hatékonyan taszítják a foltokat anélkül, hogy megzavarnák a bőr mikrobiomját.
„Jelenleg nagy erőkkel dolgozunk a termékek ­listázásán. Egy termék bevezetésénél minden információt össze­gyűjtünk, készülnek a prezentációk és a katalógusok. Disztribútorként nagyon fontos, hogy mi magunk kipróbáljuk, megértsük a terméket. Most készültünk el, szóval jön a termékek bemutatása a beszerzőknek. Remélem, ki tudjuk használni, hogy Lengyelországban ismertség szempontjából a 2. számú márkáról beszélünk és itthon is nagy lesz a sikere” – fogalmazott Homola Brúnó.

Kíméletesen fertőtlenít
A SANYTOL Fertőtlenítő Mosó­szeradalék alacsony hőmérsékleten is elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat. Hasz­ná­la­tával biztosítható, hogy a ruha nemcsak tiszta, hanem fertőtlenített is lesz, mivel a termék elpusztítja a textíliákban lévő kórokozók 99,9%-át.
„Ez a magas arány a babaruháknál és a baba környezetében használt textíliáknál, de még a mosható plüssjátékoknál is rendkívül fontos. Egyedülálló összetétele hatékonyan megszünteti a makacs szagokat, miközben kíméli a fehér és színes ruhát. Virágillata kellemesen friss érzést biztosít” – ismertette Kőrösy Gabriella, az AC Marca Hungary Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy a termék 500 ml és 1000 ml kiszerelésekben kapható.
Mint említette, a makacs foltokkal gyakran nehéz megbirkózni, melyek ellen az ügyvezető a Sanytol Fertőtlenítő Folteltávolító Port ajánlotta. „Ez a termék már 20ºC hőmérsékleten megszünteti a kellemetlen szagokat és a makacs foltokat” – jegyezte meg. Kőrösy Gabriella, aki megemlítette, hogy a termék enzimekkel dúsított összetétele a textilszálak mélyére hatol és folteltávolító hatóanyagokat szabadít fel a kifogástalan eredmény érdekében. Használatával nemcsak a látható szennyeződések, hanem a baktériumok és vírusok is eltűnnek a szennyezett ruhából.
A SANYTOL Fertőtlenítő Fehérítő Por ezen felül még ragyogó fehérséget is biztosít a fehér ruháknak. A ­terméket 450 g-os kiszerelésben találják meg a láncok polcain a ­vevők.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. júniusi szám)

digitális lapszám ITT: