A tejdesszertek kategóriája azon túl, hogy népszerű, minden generáció által kedvelt szegmens, amit a gyártók jelentős termékfejlesztésekkel és innovatív megjelenésekkel hálálnak meg.

Limitált és új termékekkel
A tejdesszertek kategóriában a Milli márkanév alatt különböző krémtúró termékeket kínál a Friesland­Campina Hungária Zrt., illetve két ízben pudingok is megtalálhatóak a portfólióban.
„A Milli piacvezető márka a hűtött, kanalazható tejdesszertek pia­cán (Forrás: Nielsen YTD, augusztus YTD), eszerint elmondható, hogy a fogyasztóink szeretik és bíznak a márkában” – mondta Pataki Ágnes, a vállalat senior brand managere, megemlítve, hogy krémtúró portfóliójukkal széles fogyasztói rétegeket el tudnak érni, hiszen a hagyományos variánsok mellett laktózmentes, illetve hozzáadott cukor nélküli verziók is forgalomban vannak.
Pataki Ágnes elárulta, hogy a Milli kínálatában még mindig az alapízek a legnépszerűbbek, mint pl. a vaníliás vagy a kekszes krémtúró, ugyanakkor a vállalat minden évben ­limitált ízekkel készül, melyek nagy sikernek örvendenek. Az idei évben Rákóczi-túrós és a Túrógombócos Krémtúrók kerültek forgalomba, melyeket jövő évben új, izgalmas ízekkel váltanak fel.
„Idén ősszel több újdonsággal is készültünk, egyrészt kiadtunk egy különleges halloweeni krémtúrót, melyet „Rémtúró”-nak nevezünk. Limitált ideig lesz elérhető, vérnarancsos ízben, halloweeni designban. A másik újdonságunk pedig egy új termékcsalád, a KanalaZoo túródesszertek” – ismertette a senior brand manager, megemlítve, hogy a három cikkelemből álló portfólió egy-egy állatot képvisel a dizájnon, például a Pandás verzió vaníliaízű fekete színű kekszdarabokkal, a Flamingós vadmálnás ízű és rózsaszín színű.
A különleges ízekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a magyar fogyasztók, bár szeretik a jól bevált, megszokott ízeket, mégis mindig nyitottak az újdonságokra, kifejezetten igénylik. „Ezért is fejlesztünk ennyi újdonságot és hozunk különböző limitált ízű termékeket, hogy a fogyasztók mindig találjanak számukra megfelelő Milli desszertet” – fejtette ki.
A Milli termékeit minden bolttípusban és hálózatban vásárolják a fogyasztók. Az idei év hátralevő részében a Millinek két nagyobb kampánya is fut, az egyik támogatást a Krémtúró Limitált ízek kapják, még mielőtt kikerülnek a kínálatból. A másik nagy kampány október-november időszakban a KanalaZoo termékcsalád bevezetése lesz: TV-kampány dedi­kált reklámmal, valamint digitális és social media támogatás is indul – tudtuk meg. „A »Rémtúró« termékünk erős social media támogatást kap főként a TikTok-ra ­fókuszálva” – ismertette Pataki Ágnes.

Élvezetes újdonságokkal
A Zott portfóliója Magyarországon a tejalapú desszertek kategóriában nagyon széles, a különféle pudingoktól ­kezdve egészen a grízekig.
„Piacvezetőként jelen vagyunk a különböző tejalapú desszertek alkategóriáiban. Leghíresebb márkánk a Monte tejdesszert, ezt követi a habos puding (Liegeois és Cremore márkanevek alatt), majd a puding (Protein és Szívecske), vala­mint a tejberizs és a gríz Belriso márkanév alatt” – ­mondta Ireneusz Kierpiec, a Zott közép-európai és adriai értékesítési igazgatója.
A szakember úgy gondolja, hogy a magyar fogyasztók nyitottak az újdonságokra és szeretik kipróbálni az új termékeket, ízeket, másrészt viszont nagyon hagyománytisztelők és hűségesek a kedvenc márkáikhoz.
A Zott termékek széles íz­választékkal rendelkeznek, kategóriától és márkától függően, a legnépszerűbbek a csokoládé (tej- és étcsokoládé), a vanília, a mogyoró és a karamell. A tapasztalat azt mutatja, hogy a különlegesebb ízvilágokat is örömmel fogyasztják a magyar fogyasztók. A Liegeois és a Belriso termékek között ­található pisztácia ízesítésű, a Cremore pudingok között pedig elérhető a kávé ízesítés, melyek mind izgalmas és egyedi ízek.
Ireneusz Kierpiec megjegyezte, hogy bár a tejdesszertek elsősorban az élvezetről szólnak, évről évre megfigyelhető a növekvő tendencia a magas fehérjetartalmú, csökkentett cukortartalmú vagy hozzáadott cukor ­nélküli desszertek iránt.
„A magyar piac nagyon sajátos a Túró Rudi jelenléte ­miatt – fogalmazott a Zott értékesítési igazgatója. – Mi, mint német gyártó, elsősorban tejtermékeinkkel nyújtunk örömet a fogyasztóknak, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Monte márkanév alatt magas minőségű, hűtött tejszeletet kínáljunk különféle ízekben és kiszerelésekben” – ­mondta, kiegészítve azzal, hogy a vállalat legnépszerűbb ­terméke a csokoládés Monte Snack, melyből a multipack kiszerelés ­(főként a 4 db-os) is népszerű a családok körében. Mindemellett megfigyelhető, hogy a multipack/családi kiszerelések ­iránti igény enyhén csökkenő tendenciát mutat.
A Zott portfóliója nagyon széles, különböző termékeket kínál, különböző márkanevek alatt. Ireneusz Kierpiec felhívta a figyelmet a gyártó legújabb innovációjára, a Monte Top Cup tejdesszertre csokoládés drazséval a tetején, mely hosszú évek után ismét bevezetésre kerül a magyar ­piacon. A másik újdonság az új Monte Snack mogyoró darabokkal a tetején, mely kifejezetten a Z generáció tagjait célozza meg. A termék az egész magyar piacon elérhető: a nagy szupermarketekben és hipermarketekben, valamint a hagyományos kereskedelmi láncok kisebb üzleteiben is megtalálható.
„Továbbra is folytatjuk a Monte márkánk támogatását a különféle kommunikációs csatornákon, mint például TV-reklámmal, online kommunikációval (YouTube, Facebook, Instagram) és természetesen eladáshelyi reklámeszközöket is használunk” – árulta el az értékesítési igazgató, kiegészítve azzal, hogy a nemrégiben bevezetett mogyorós Monte Snack termék támogatására egyedi online kommunikációt terveznek, melynek fő célcsoportja a Z generáció lesz.

Valódi élménnyel
A Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt. több mint 12 termékkategóriában van jelen, termékkínálatában számos tejalapú desszert szerepel, többek között hazánk egyik legkedveltebb hűtött szeletes édessége is, a túró rudi. „A Mizo Túró Rudi a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt közkedvelt, legyen szó natúrról, mogyorósról vagy éppen madártej ízűről” – hangsúlyozta Harcsa Beáta stratégiai és marketing­vezető.
A tejipari vállalat számos innovációval jelent meg az elmúlt években, 2022-ben jelentős változást indított a ­túró rudik szegmensében. A fejlesztésnek köszönhetően a bevonómassza mellett már valódi tej- és valódi étcsokoládé­val is fogyasztható lett a Mizo Túró Rudi.
„Portfóliónkat folyamatosan újítjuk, hiszen az igények és trendek folyamatosan változnak, a mai fogyasztók pedig nagyon nyitottak az újdonságokra” – jegyezte meg Harcsa Beáta. Mint említette, a vállalat 2024 februárjában egy új, hozzáadott cukor nélküli Mizo Túró Rudival jelenik meg a piacon. Idén nyáron pedig egy évszakhoz illő, limitált kiadású, valódi tejcsokis kókuszos Mizo Túró Rudival jelentkezett a ­gyártó, ami „hatalmas sikert aratott és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a fogyasztóktól”.
Harcsa Beáta felhívta a figyelmet arra, hogy manapság a hozzáadott értékkel bíró termékek nagy népszerűségnek örvendenek. „Legyen szó akár laktózmentesről, hozzáadott cukormentesről vagy valódi csokoládésról, Mizo Túró Rudi termékeinkhez magyar termelőktől ­származó tejet használunk fel, szakértelmünket pedig termékeink népszerűsége teszi megkérdőjelezhetetlenné a kategóriában” – mondta.
A Mizo Túró Rudi portfólióban megtalálhatóak egyedi (2x15 g duó vagy 30 g) és multipack (5x2x15 g vagy 5x30 g) csomagolású termékek is a kínálatban. A termékcsalád kedveltségét mutatja, hogy a hűtött szeletes termékek ma már minden kiskereskedelmi egységben elérhetők, legyen szó szupermarketről, hipermarketről, a lakóhely melletti kisboltról vagy akár online áruházról.
„Kiemelten fontosnak tartjuk a valódi csokoládés Mizo Túró Rudik szerepét a piacon, ezért idén szeptembertől ismét a valódi csokoládés Mizo Túró Rudiké a főszerep a TV-ben, a közterületeken, az online felületeken és a közösségi médiá­ban is” – tette hozzá a stratégiai és marketing­vezető.

Kedvelt fejlesztésekkel
A SPAR és INTERSPAR áruházakban a tejalapú desszertek kategóriájában rengeteg féle lehetőség közül lehet választani: pudingok, hűtött szeletes édességek (túró rudi, tejszeletek, gesztenye rudak stb.), krémtúrók, tejberizsek, kanalazható poharas termékek, ami a termékek népszerűségét is mutatja, tudtuk meg ­Maczel­ka Márktól, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől.
„A gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket a kategóriá­kat az innovációk tartják életben, folyamatosan érkezik valamilyen újdonság, új íz, vagy termék, ami ­fenntartja a vevők figyelmét a kategória irányába – mondta Maczelka Márk, hozzátéve, hogy egyre nagyobb teret nyer a hozzáadott cukor nélküli termék­kategória. – Jelenleg ez a legfontosabb trend a desszerteknél, a vitaminnal dúsított termékek inkább a gyümölcsjoghurt és joghurtital kategóriában jellemzők. Ezen túlmenően a proteines termékek piaca növekszik dinamikusan (pudingok, desszertek, italok)” – fűzte hozzá.
Mint megtudtuk, az újdonságokat kereső vásárlók körében a túró rudiknál a 35g/51grammos kiszerelések, rizsdesszerteknél a 200 grammos, a krémtúróknál a 90 grammos kiszerelés a legkedveltebb.

Széles választékkal
Tejdesszertek széles választékával várja vásárlóit az Auchan is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kategória jelentős fejlődésen megy keresztül. Egészen a közelmúltig a gyermekek számára készült desszertek uralták a piacot. Most ez változik, a gyártók egyre változatosabb, különböző célcsoportokat elérő desszertekkel jelentkeznek – fogalmazott az Auchan sajtóosztálya, megjegyezve, hogy ezen csoportok mindegyike más-más igényekkel és ízlési preferenciákkal rendelkezik, valamint eltérő étkezési szokásai vannak.
Az áruházlánc legnépszerűbb termékei között kiemelt helyen állnak a tejszínhabbal és pudinggal készült desszertek. A rizzsel és búzadarával készült desszertek iránti vevői érdeklődés mostanában kezdett emelkedni.
Mivel a kategória nagyon innovatív, valószínűleg nem torpan meg a vásárlói kedveltség sem, új tejdesszertek jelennek meg, a gyártók pedig egymással versengenek az új, innovatív termékek piacra vitelében. Változnak a fogyasztói igények, és bár a magyar fogyasztók ragaszkodnak a már megismert és megszeretett ízeikhez, szívesen kipróbálják az újdonságokat is.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. októberi szám)

aktuális lapszám elérhető ITT: