A körforgásos gazdaság szempontjai már a csomagolástervezéshez is nélkülözhetetlenek.

Az FMCG-szektor részére alapanyagot, ­csomagolóanyagot, csomagológépeket gyártó vagy forgalmazó, illetve jelöléstechnikára szakosodott cégeket kérdeztünk arról, hogy milyen trendek és újdonságok jelennek meg az élelmiszer-, ital- és kozmetikumok csomagolása terén.

Kevesebb erőforrás, kevesebb hulladék
Sinka Eszter, a STARFOL Plusz Csomagolástechnikai és Kereskedelmi Kft. cégvezetője elmondta, hogy a vállalat már több mint 22 éve áll az élelmiszeripar szolgálatában. Partnereikkel közösen alakítják ki a műszakilag és gazdaságilag optimális termékportfóliót. Ezen munkájuk során az elmúlt időszakban egyre nagyobb mértékben tapasztalják azt, hogy megrendelőik igyekeznek megfelelni a fenntarthatósági elvárásoknak.
„A vállalatok oldaláról sajnos nagyrészt külső hatásokból (például gazdasági, politikai, környezeti irányelvekből, törvényi megfelelésekből) erednek ezek a környezettudatosságra való törekvések. A fogyasztói szokások viszont egyre növekvő mértékben befolyásolhatják a pozitív változást ebben a tekintetben” – fogalmazott.
Úgy véli, szemléletváltásra van szükség, különben nem tudjuk elkerülni az egymást követő válságokat, amelyek az utóbbi időben egymást érik. Felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez a gondolkodásmódhoz nyújtanak segítséget a 3R+3R alapelvei.
„Ehhez kevesebb erőforrást kell igénybe venni, ha kell, akár a fogyasztói szokások megváltoztatásával. Például használjuk újra fel a terméket eredeti formájában, akár más funkcióban. Az újrahasznosítás ugyan energiaigényesebb folyamat, de alkalmazásával kíméljük a Föld erőforrásait, és csökkentjük a hulladék mennyiségét. Gondoljuk át, miben változtathatunk a fenntarthatóság érdekében. A visszanyeréssel újabb energiaforrások keletkezhetnek” – sorolta.
Sinka Eszter hangsúlyozta, hogy a körforgásos gazdaság szempontjai már a csomagolástervezéshez is nélkülözhetetlenek. Figyelembe kell venni, hogy tevékenységünk hosszú távon milyen hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetünkre.


„A fenntarthatósági igényekre ad megoldást a műanyag fóliák területén a SOLOPAK termékcsaládunk, amely egynemű, ­azaz mono anyagból épül fel. Ezek visszagyűjthetők és hasznos nyersanyagként újrahasznosíthatók, így csökkenthetjük az ellátási lánc ökológiai lábnyomát” – magyarázta.
Egy másik innovatív termékük a zárófóliázható kartontálca, amely jó alternatív megoldást jelent a hagyományos, műanyag alapú tálcák kiváltásához. A tálca vázát és tartását az FSC forrásból származó karton adja, amelyhez egy magas gázzárású, PE-EVOH-PE fólia kerül laminálásra. Felhasználást követően a lamináló fólia leválasztható a karton tálcáról, és szelektíven gyűjthető.
„Egy átlagos PP tálcához képest így akár 80%-kal is csökkent­hető a műanyag felhasználás, megőrizve a tálca hegeszthe­tőségét és védőgázas csomagolásra való alkalmasságát” – jegyezte meg.
Sinka Eszter a felelős gyártói magatartás kialakításához azt tanácsolta, hogy képzeljük el, mennyivel többet tehetnénk a Földért és a saját környezetünkért, ha a terméktervezés és a gyártás során figyelembe vesszük az erőforrás visszanyerési és felhasználási lehetőségeket, illetve, ha a jelenlegi lineáris rendszert körkörössé alakítjuk és tudatosabban cselekszünk.

Egyedi csomagolás gazdaságosan
Kaposvári Edina, a Prosystem Print Kft. projektmenedzsere elmondta, hogy a családi vállalkozás központja Fóton található, ahol értékesítés, szerviz, technológiai tervezés és műszaki tanácsadás terén állnak ügyfeleik rendelkezésére. Közel 30 éve kínálnak európai csúcsminőségű berendezéseket és megbízható szervizt Magyarországon tevékenykedő nyomda- és csomagolóipari cégek részére, valamint hulladékkezelő rendszereikkel szinte minden iparág számára tudnak megoldásokat ajánlani.
„Hozzávetőleg 20 gyártó exkluzív képviseletét látjuk el itthon. Olyan csomagolási technikákra kínálunk berendezéseket, mint a hullámkarton dobozgyártás, luxusdobozok előállítása, fóliacsomagolás, zsugorfóliázás, papírba csomagolás vagy éppen pántolás” – sorolta Kaposvári Edina.
Ma már bálázógépeket és hulladéktömörítő berendezéseket is forgalmaznak, valamint a gyártás során keletkező papír és fóliahulladék elszívására, aprítására és darálására is van megoldásuk.
„Az elmúlt pár évben a hullámkarton doboz, mint újrahasznosítható csomagolóanyag nagyot lépett előre. Az általunk kínált KOLBUS és PANOTEC gyártók hullámkarton dobozgyártó rendszerei olyan egyedi megoldásokat kínálnak, amelyek az igény szerinti hullámkarton dobozgyártást teszik lehetővé. Ezeket a berendezéseket kis- és közepes példányszámok gazdaságos legyártásához tervezték, konfigurációtól függően képesek méretre vágni, réselni, stancolni, nyomtatni és ragasztani. Ezekkel a berendezésekkel akár több mint 100 féle dobozfajta gyártható” – magyarázta.
Ennek lényege, hogy akár minden egyes doboz lehet más-más méretű és típusú, ezért egy doboz legyártása is gazdaságosan megtörténhet. A pontos méretre készült hullámkarton dobozokban nincs szükség töltőanyagra, és a pontos dobozméretben a szállítás biztonságosan és sérülésmentesen történik. A szállítás költsége is csökkenthető így, ráadásul nem kell dobozokat előre beraktározni, az adott időben le lehet őket gyártani.
A Prosystem kínálatában van olyan fólia csomagológép, amely képes átállni papírcsomagolásra is. A HUGOBECK fólia-/papírcsomagoló berendezést főleg az e-kereskedelem számára ajánlják, ahol mindkét csomagolás megfér egymás mellett. Ezenkívül a dán gyártmányú MIL-TEK pneumatikus bálázógépeikkel és hulladéktömörítő rendszereikkel kínál a cég energiatakarékos hulladékkezelési megoldásokat hullámkarton, papír, fólia, fémkannák és kommunális hulladékok tömörítésére.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. szeptemberi szám)