A fogyasztók ma már a tisztítószerek esetében is figyelnek a fenntarthatóság szempontjaira. Gyártói körképünkben azt vizsgáltuk, hogy milyen irányba terelik a termékfejlesztéseket a változó elvárások.

A koronavírus-járvány hatására megnőtt a higiénés és tisztítási hajlandóság, ami forgalomnövekedést eredményezett a hazai mosó-és tisztítószer piacon. A jelenlegi inflációs környezetben azonban a vásárlók érzékelhetően megnézik, hogy mire költenek, és bátrabban próbálnak ki akár hatékony, de megfizethető saját márkás termékeket is.

Értékes és zöld tisztítószerek
A Chemcore Zrt. marketing vezetője, Szabó Ádám ismertetése szerint portfóliójukban megtalálhatóak mosógélek, öblítők, szappanok, egyéb háztartási tisztítószerek és kozmetikai termékek. Kínálatukban a legnépszerűbbek a háztartás-vegyipari termékek.
„Saját termékeinken túl ­számos hazai láncnak gyártunk saját márkás termékeket, főleg mosógéleket, öblítőket és ­folyékony szappanokat” – tette hozzá.
Például a Scudo-termékcsaládjuk versenyképes áron megfelelő minőségű tisztítást garantál a háztartás egész területén. A Lily termékcsalád prémium minőségű mosó-és tisztítószerei pedig magas koncentrációban felületaktív anyagokat, enzimeket, mosó-és tisztítóhatást fokozó adalékanyagokat, illetve magas minőségű illatanyagokat tartalmaznak.
Szabó Ádám hangsúlyozta, hogy a Chemcore ­küldetése, hogy a partnereik igényeit kiszolgálva igazodjanak az ­egyre magasabb elvárásokhoz, amelyet folyamatosan bővülő termékválasztékkal és versenyképes árakkal szolgálnak ki. Működésüket arra az elvre alapozzák, hogy értékes és zöld termékeket gyártsanak. Ennek támogatására Magyarországon elsőként vezették be a robotikus asszisztenciát az újrahasznosíthatóság biztosításához.
Úgy látják, hogy a tisztítószerek piacán is egyre fontosabb a fenntarthatóság, ezért nemcsak a környezetkímélő Sansin márkájuk, hanem a többi márka esetében is törekednek ­arra, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartsák. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben csatlakoztak a Magyar Háztartásvegyipari Szövetséghez (KOZMOS), majd 2019-ben az Európai Háztartásvegyipari Szövetséghez (A.I.S.E.).
„Rendelkezünk az „A.I.S.E. Charter” logó használati jogával, ezzel cégünk elkötelezte magát a fenntartható fejlődés útján; gyártási, fejlesztési, valamint raktározási folyamataiban zöld utat követve, a környezet védelmét kihangsúlyozva” – közölte.
Szabó Ádám elmondta azt is, hogy az infláció hatására a vásárlók a tisztítószereknél is keresik a hatékony, de megfizethető termékeket, amelyek sok esetben egy-egy üzletlánc saját márkás termékeit jelentik.

Aromaterápiás termékek
A környezetbarát Naturcleaning márka gyártója, a Cudy Future Kft. ügyvezetője, Kulcsár Ildikó hangsúlyozta, hogy az őszi-téli takarításhoz is nagyszerűen alkalmazható a Naturcleaning aromaterápiás padlótisztítója. Az alapos tisztí­táson túl az illóolajok frissítő hatása kellemes, plusz élményt nyújt.
„Nagyon népszerű a 100%-ban illóolajokat tartalmazó Naturcleaning légfrissítőnk is, amely az otthoni használaton túl irodákban, egyéb közösségi helyeken is nagyszerűen használható. Praktikus csomagolása a női táskában is elfér” – jegyezte meg.
Szavai szerint a cég több mint 200 termékből álló portfóliója a takarítás teljes területét lefedi.
„Az általános mosható felületeken túl a mosdó, az ­ablak, a szőnyeg, a kerékpár, a kondigép tisztításához is ­professzionális termékeket gyártunk” – hangsúlyozta.
A szakember tapasztalatai alapján a hazai vásárlók is a természetes összetevőket keresik, ráadásul az illatok trendje is változik.
„Óriási sikere van az illóolajokat tartalmazó, aromaterápiás funkcionális termékeknek. Ősszel, télen pedig a melegítő hatású fahéjas, citrusos illatoknak” – magyarázta.
Hangsúlyozta, hogy a zöld tisztítószerek kereslete a hazai piacon is növekvő tendenciát mutat. A vásárlók egyre tudatosabban keresik a termékeken a zöld védjegyeket is, amelyek megkönnyítik a vásárlói döntést.
Kulcsár Ildikó úgy véli, az infláció hatására talán csökkent a fogyasztói márkahűség, és nyitottabbak a vásárlók az új dolgok kipróbálására.

Fejlesztések a fenntarthatóság mentén

Murányi István, a Magyar Kozmetikai és Háztartási-vegyipari Szövetség főtitkára összegzése alapján a COVID-járvány alatt nőtt a forgalom a hazai mosó-és tisztítószer piacon, amit a járvány megszűnése és a jelenlegi gazdasági környezet lefékezett. A piac múlt évben még kisebb növekedés mellett stabilizálódott.
„Értelemszerűen ezek a folyamatok a gyártási költségekre és az árakra is kihatottak, de fontos kérdés az is, hogy a közeljövőben a reálkeresetek hogyan követik ezeket a folyamatokat. Ez az iparág jellemzően rugalmatlanul szokott reagálni az ilyen jellegű gazdasági ingadozásokra, de már ebben az évben is látható, hogy bizonyos szegmenseknél akár csökkenéssel is kell majd számolni – foglalta össze.
Az iparági trendekről elmondta, hogy a cégek a csomagolásaikat, a termékeket is jellemzően a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a körforgásos gazdaság elvei mentén fejlesztik.
„Egyértelműen nőtt a környezettudatos fogyasztók száma, akik konkrét fenntarthatósági megoldásokat keresnek, ezért a fejlesztéseknek ezt az igényt kell kiszolgálniuk: a csomagolás újrahasznosítható legyen, a termékek összetétele inkább a természetes vagy lebomló alapanyagokból álljon” – sorolta.
Murányi István elmesélte azt is, hogy a vásárlók a korábbinál jóval több gél vagy gélkapszula kiszere­lésű terméket vesznek, mint mosóport. Egyre nagyobb figyelmet kap az egy mosásra vonatkozó ár is. Látható­lag a fogyasztók az összehasonlításokat már kevésbé kg vagy liter alapján teszik meg, ehelyett inkább annak alapján választanak, hogy egy mosás mennyibe kerül.

Hideg és meleg tisztításhoz
Kertészné Magai Erzsébet, a Malen Kft. kereskedelmi vezetője úgy fogalmazott, hogy az őszi időszak a takarítás szempontjából előkelő helyet foglal el. A meleget felváltja a kellemesebb idő, így nagyobb kedvet éreznek az otthonuk rendberakásához az emberek. Az illatok tekintetében még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a citrusos és virágos aromák a tisztítószerek kategóriájában.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az esősebb, párásabb idő beköszöntével a kevésbé szellőző háztartásokban megjelenhet a penész. A kezelését időben meg kell kezdeni, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a gombás felülettől, illetve csökkentsük a kiterjedésének mértékét.
„A BradoClub penészölő termékünk kiválóan alkalmazható a fürdőszobában, konyhában és egyéb vizes helyiségekben, kifejezett előnye, hogy bármilyen felületen, akár a falon direktben is alkalmazható. A vízben oldott aktív klórvegyület hatékonyan távolítja el a nedves helyiségekben megtelepedett penészgombát” – közölte.
A forgalmi adatok alapján a penészölő mellett a Szuper Búvár lefolyócső tisztítók is nagyon népszerű termékek a Malen tisztítószer portfóliójában.
„Ezek a termékek már évek óta bizonyítják hatékonyságukat a fogyasztók körében. Hideg- és melegvizes tisztítással is alkalmazható granulátumként kapható. Kiválóan feloldja és eltávolítja a lefolyókban és szifonokban felhalmozódott szennyeződéseket” – magyarázta.
Kertészné Magai Erzsébet megjegyezte, hogy a tisztítószereik közül még kiváló helyet foglal el a BradoClub ­zsíroldó, BradoClub vízkőoldó és BradoClub wc olaj. „A wc olajok már a 70-es évek óta népszerű piaci szereplők. A wc kagyló felületére a szórófej segítségével egy filmréteget tudunk felvinni, ami megakadályozza a szennyeződések (urin, vízkő) lerakódását, mindemellett hosszantartó friss illatot biztosít. Jelenleg vadvirág és citrom illatban gyártjuk őket” – sorolta.
Kertészné Magai Erzsébeték azt látják, hogy a jelen gazdasági környezetben a fogyasztók elsősorban a pénztárcájuk „teher­bíró képessége” alapján hozzák meg a döntéseiket. A márkázott termékekről is nagyobb hajlandósággal mondanak le a vásárlók, ha azzal mérsékelni tudják a kiadásaikat. Emellett az okos megoldásban gondolkoznak, hogy az egységre vetített érték minél kisebb legyen. Szavai szerint a portfóliót a piaci igényeknek megfelelően igyekeznek bővíteni, és – nagy örömükre – a tisztítószereiket kiegészítették innovatív takarítóeszközökkel, a Parex termékcsaláddal.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. szeptemberi szám)

AKTUÁLIS SZÁM DIGITÁLISAN ITT ELÉRHETŐ: