Kíváncsiak voltunk arra, hogy a koronavírus-járvány óta változott-e a kereskedelemben a hazai termékek megítélése, és élvez-e bármilyen előnyt a magyar termék a külföldivel szemben a hazai vásárlók körében.

Piaci körképünkben arra kerestük a választ, hogy a rekordmagas infláció, az alapanyaghiány és a megnövekedett működési költségek mellett milyen lehetőségei vannak a hazai gyártóknak, illetve hogyan maradhatnak talpon a ­hazai élelmiszeripari szereplők ebben az évben. Számít-e a vásárlóknak, hogy hazai márkákat válasszanak?
Piaci szereplőket kérdeztünk arról, mennyire keresik a hazai fogyasztók a magyar termékeket a boltok polcain a ­jelenlegi gazdasági helyzetben.

Nyílik az árolló
Barta Attila, a Florin Zrt. cégveze­tője szerint egyértelműen elmondható, hogy növekszik a Florin termé­kei iránt a kereslet. Ez köszönhető annak, hogy egyre inkább nyílik az árolló az elsőáras és a márkás termékek között.
„A vásárlók egyre gyakrabban a márka termékekről a hasonló minőségű, de olcsóbb árukra váltanak, a hazai első- és középáras termékeket helyettesítőként használják” – magyarázta.
Mivel a gazdasági folyamatok a fogyasztók pénztárcáját is erősen érintik, így az olcsóbb és kisebb, vagy a nagy és gazdaságos kiszerelésű termékek, termékcsaládok felé fordulnak. Ezekre a tendenciákra a Florin is a lehető leggyorsabban reagált.
„Épp a napokban került a boltok polcaira a megújult ALEX XXL férfi kozmetikai termékcsaládunk öt illatban, amely a környezettudatos csomagolás mellett kiváló ­ár-érték ­arányú is, ugyanis kétszer annyi terméket tartalmaz ­kedvező áron” – jegyezte meg.
Hozzátette, hogy ezzel a lehetőséggel a tudatos vásárlók hazai terméket tudnak vásárolni kedvező áron.
A Florin kiemelt figyelmet fordít az utántöltő, környezettudatos és fenntartható termékek fejlesztésére és gyártásra is.
„Az élelmiszeriparral szemben a háztartás-vegyipari kategóriában nem tapasztaljuk, hogy előnyt élvezne a hazai termék a külföldivel szemben. Azt látjuk, hogy a fogyasztók inkább egy termék összetevőit, hatását nézik, és azt, hogy mennyire oldja meg a problémájukat, ami miatt meg kívánják vásárolni azt” – mondta.
Szavai szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a leg­nagyobb gondot az alapanyag, a bér- és energiaköltségek nagymértékű növekedése okozza a piacon. Külön nehézsé­get jelent, hogy ezek nem egy időpontban változnak, és mindez a termékek árképzésére negatívan hat. Így csak jelentős késéssel tudja a Florin is a változásokat érvényesíteni az áraiban, ami nagy kiesést okoz a vállalatnak.

Minőség és megfizethető ár
Kozák Krisztina, a Mizse ásványvíz gyártója, a Magyarvíz Kft. marketing vezetője szerint az ásvány­vízpiacon a hűség korábban sem volt jellemző, ma pedig még inkább igaz, hogy az árat nagyon megnézik a vásárlók.
Bár a magyar ásványvízpiac az ellátási láncok bizonytalanságai, a pandémia hatásai és a szomszédos országban zajló háború miatt számtalan, a költségeket jelentősen megtöbbszöröző nehézséggel küzd, azért a gyártók a hazai vásárlókra még mindig számíthatnak. Erre mutatott rá a Mizse ásványvíz megbízásából 2022. áprilisban rögzített reprezentatív kutatás, amely alapján a megkérdezettek szerint a magyarok ásványvíz választását az ár mellett leginkább az befolyásolja, hogy a termék hazánkban készült-e.
Kozák Krisztina azt mondja, a lokális gazdaság termékei felé fordulás nem újkeletű trend, viszont a pandémia jelentősen felgyorsította ezt a folyamatot. Felértékelődnek az országon belül előállított árucikkek, mert folyamatosan rendelkezésre állnak.
„A vásárlók közel sem helyettesítő termékként gondolnak a hazai gyártású palackozott vizekre. Szeretik azokat, mert a felmérésbe bevont válaszadók szerint is jó az ízük (30%), kiváló a minőségük (23%), valamint megfizethetőek és komoly tradícióval rendelkeznek, ami szavatolja, hogy kedvenc márkáik nem tűnnek el a boltok polcairól egyik pillanatról a másikra” – magyarázta.
Azt tapasztalják, hogy egyértelműen az alacsonyabb árfekvésű termékek felé történt elmozdulás. A Mizse gyártója a tavalyi évben meglépte az áremelést, idén már nem volt erre szükség.
Hozzátette, hogy a Mizse természetes ásványvíz az ország második legismertebb vize, minden második vásárló a polipos vizet teszi a kosarába. Idei fejlesztésként az EU és magyar környezetvédelmi direktíváknak megfelelően rögzíteni fogják a kupakot a palackhoz. Kozák Krisztina úgy véli, a címkén lévő információ fontos, ezért is tüntetik fel a MagyarBrands, SuperBrands, FoodAwards díjaikat a címkén.

Plusz értéket ad a védjegy
Radnai Krisztina, a Mosómami Kft. ügyvezetője szerint árban ma már bátran kijelenthető, hogy olcsóbbak a magyar mosószerek, mint a nemzetközi márkák. Ez egyaránt vonatkozik a klasszikus és az öko termékekre.
„Ezért úgy tapasztaltuk, bátrabban választanak ezekből a fogyasztók, és nem csalódnak a minőségben. Megértették, hogy a hazai gazdaság erősítése az ő döntésük kapcsán is megvalósul, ezért ez egy további húzó­erő” – magyarázta.
Radnai Krisztina megerősítette, hogy a hazai termék mindenképpen előnyt élvez a külföldivel szemben. Alacsonyabb a karbonlábnyoma, miközben munkát, megélhetést ad magyar családoknak, és hozzájárul az ország ökotudatosságának fejlődéséhez.
Úgy látja, a vásárlóknak az ár-érték arány mérvadó, de ebben már jók a magyar termékek. Véleménye szerint van most egy felvirágzás a tisztítószer iparban, főleg a környezetbarát kategóriában.
„Egy jó mosószerben magas az aktívanyag tartalom, és többféle, szinergiában működő anyagból áll. Ha gazdaságosan adagolható és megfizethető mosószert szeretnénk adni a vásárlónak, az lehetséges. A prémiumnak jelenleg nem látom létjogosultságát” – jelentette ki.
Tapasztalatai szerint a mosószerre nem jellemző, hogy olcsó tömegáruvá válhat. Azt mondja, a mosószerek logisztikája ma már tetemes költség, ezért minden a helyi gyártás mellett szól.
„Annál is inkább, mert az utántöltő pontok is akkor tudnak jól működni, ha a bulk anyagot hordóban, vagy kannákban (ahogy mi is szállítjuk) helyi telephelyről, túrajáratban szállítják. Továbbá erősödnek a hipermarketek sajátmárkás termékei, amelyben a magyar gyártók kitűnően tudják támogatni a forgalmazókat” – magyarázta.
Közölte azt is, hogy a fogyasztók előtérbe helyezték a környezettudatosságot. A Mosómami a kezdetek óta az öko vonalat képviseli, és most arra koncentrálnak, hogy ­ebben fejlődjenek.
Újdonságként megemlítette, hogy máris polckész a SensEco mosólapka kistestvére, az Univerzális mosogatólapka. Ezzel a termékkel a mosószeren kívül minden további tisztítószer kiváltható a háztartásban, mindez víztakarékosan, parabének nélkül, fenntartható alapanyagokkal.
Hangsúlyozta, hogy a védjegy plusz értéket ad egy terméknek, de a cél az, hogy a tanúsítvány árát ne a fogyasztó fizesse meg.

Csökkenthetné az import mennyiségét
Sebők István, a LIZA Snack Kft. értékesítési vezetője elmondta, hogy a szortimentjükben található termékek védjeggyel ellátottak, ­eladási számaiban folyamatos növekedés modellezhető. Úgy fogalmazott, hogy a kereskedelem talán újra ­abba a trendvonalba tereli a folyamatokat, ahol a fogyasztók valóban hangsúlyt fektetnek az ár-érték arányra.
Közölte, hogy a LIZA Snack Kft. termékkínálatában nincsen éles kontraszt olcsó és prémium között, persze ettől még rendelkeznek csak általuk gyártott és forgalmazott „hazai” termékkel.
„A LIZA Snack Kft. termékpalettájának is meg kell küzdenie a tőkeerős, „hatalmas” marketingbüdzsével ­rendelkező cégek termékeinek polci jelenlétével. Talán az értékesítési pontok segíthetnének a legtöbbet azzal, hogy engedik megjelenni az eddig nem tartott árucikkeket, hogy a márkák felmérhessék, jó úton járnak-e, illetve, hogy a vevő dönthessen arról, mit szeretne vásárolni, és az alapján alakítsák ki a ­polci kínálatot” – fejtette ki.
Azt mondja, manapság az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a jelen gazdasági helyzet kiszámíthatatlanná ­tette az alapanyag beszerzést. Nem egyszerű a munkaerőpiaci helyzet sem, de az energia- és fuvarozási költségek is határt szabnak a terjeszkedésnek.
„A LIZA Snack Kft. folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, hogy a lehető legegészségesebb rágcsálnivalókkal jelenhessen meg a piacon, a már hagyományos nassolnivalók mellett. Meglátásunk szerint van értéke a védjegynek, hiszen akkor nem növekedne azon gyártók és termékeik száma, akik ezzel látják el termékeiket” – jegyezte meg.
Hozzátette, hogy örömmel üdvözlik azon hálózatokat is, akik aktívan részt vesznek a védjegyes akcióprogramban, és akár a LIZA Snack Kft. termékeinek is teret engednek meg­jelenésre, ahol bizonyítani tudják, hogy jók, eladhatók, keresettek.
Szavai szerint most még úgy tűnik, hogy kevesebben gondolják kereskedelmi oldalról, hogy fontos a végjegy. Ha ez a trend megfordulna, akkor biztosan sokkal több védjeggyel ellátott magyar termék, és egyben a LIZA Snack is eljuthatna országosan a fogyasztókhoz, csökkentve azon importtermékek mennyiségét, ami hazai gyártótól is beszerezhető.

Egyre nagyobb vásárlóerő a hazai
Kirschner Zoltán, a Bocco Doro Kft. ügyvezetője úgy látja, hogy egyre nagyobb vásárlóerőt képviselnek a magyar termékek, és az utóbbi időben pozitívan nőtt a hazai termékek megítélése. Véleménye szerint előnyt élvez a hazai a külföldivel szemben, mert hagyományőrzők vagyunk, másrészt van egy réteg, aki tudja, hogy vásárlásával növeli a gazdaságot.
„Egyre nagyobb réteg figyeli a termékek származási helyét. Van, aki, ha választhat, szinte csak a hazait vásárolja, és van, akinél van egy limit, hogy mennyivel hajlandó többet adni egy magyar termékért” – összegezte.
Úgy véli, eddig is megvolt szinte minden termékcsoportnál a prémium és az olcsó szegmens. Egyes termelők a hagyományos módon állítják elő termékeiket, és ezen nem változtatnak, míg más gyártók módosítják a receptúrát, ezáltal nem drágulnak és piacképesek tudnak maradni. Emiatt kettészakadhat a piac.
Elmondása szerint jelenleg az energiaárak drasztikus emelkedése a legnagyobb teher. „Míg az alapanyagok általában 20–200 százalékkal növekedtek, úgy az energia 250-1100 százalékkal. Ezt kigazdálkodni szinte lehetetlen. Az elmúlt időszakban állami támogatással kezelhető volt, de ha ez megszűnik, akkor nagy terhet jelent. Az most a legnagyobb feladat, hogy megoldást találjunk a költségek csökkentésére” – sorolta.
Kirschner Zoltán szerint a fogyasztói szokások szerencsére eddig nem változtak nagy mértékben, de kérdéses, hogy a továbbiakban van-e még tartalék az embereknél, hogy ne kelljen drasztikusan csökkenteniük kiadásaikat.
Szavai szerint a Bocco Doro elindult a hazai termék vonalon, és ezt szeretnék tovább fejleszteni. Úgy látják, a vásárlók igen keresik a védjegyeket, minősítéseket, és emellett bíznak abban, hogy az általuk megtapasztalt minőséget kapják.
Az ár-érték arány a fő szempont
Varga István, az Agrosprint Zrt. kereskedelmi igazgatója ­elmondta, hogy a jelenlegi tapasztalatok alapján itthon előnyt élvez a hazai termék a külföldivel szemben. A vásárlóknak egyelőre még mindig az ár-érték arány a meghatározó, de egyre több az olyan tudatos vásárló, aki megnézi a termék származását, és a hasonló árfekvésű termékek esetében a hazait preferálja.
„Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a sajátmárkás, olcsóbb termékek felé ment el a piac, és jó néhány prémium termék el is fog tűnni a polcokról. A fagyasztott termékek esetében az ilyen jellegű elmozdulás eddig nem volt látványos, legalábbis a saját mono és keverék termékeink esetében mi nem ezt tapasztaljuk. Több áruházláncban fejlesztettük a termékpalettánkat, kifejezetten a prémium szegmenst bővítve” – számolt be róla. Megjegyezte, hogy az élelmiszerek esetében, így a fagyasztott zöldség-gyümölcs kategóriában is nagyon fontos a kedvező ár.
„Elsősorban a HoReCa vonalon ezért nő az akár gyengébb minőségű import termékek aránya, ami sok esetben komoly versenyhelyzet elé állít bennünket is. A fogyasztó egyelőre még nem feltétlenül a származásra, inkább a termék minőségére, és még inkább az árfekvésre koncentrál” – jegyezte meg. Az Agrosprint legkeresettebb mono termékei a hazai ­piacon a gyorsfagyasztott babok, a gyorsfagyasztott ­zöldborsó és gyorsfagyasztott morzsolt kukorica, emellett számos zöldségkeverékük is igen keresett. „Cégünk előnye, hogy a ­piacon kialakuló helyzetekre, változásokra gyorsan tud reagálni. Azonban ahol érezhető némi forgalomvisszaesés, az elsősorban a gyümölcs kategória, ahol jelentős mértékben növekedtek az áraink az előző évhez viszonyítva” – közölte.
Hozzátette, hogy a fagyasztott zöldség-gyümölcs hazai értékesítésében nem érezhető drasztikus változás, a standard termékek stabilan tartják a pozíciójukat.

A változás képessége, mint versenyelőny
Bálint Áron, a Spájz Szörp Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint a fogyasztók növekvő mértékben kere­sik a hazai, magas minőségű termékeket. „A fogyasztók ­egyre tudatosabbak és igénylik a magyar termékeket, de fontos, hogy emellett természetesen az egyéb termékelőnyöket – a mi esetünkben természetes alapanyagokat, gazdaságosságot, szolgáltatás minőségét – is mérlegelik. A tudatos fogyasztó mindig ár-érték alapján dönt. Ami folyamatosan változik, az az, hogy mi a fontos, mi számít értéknek” –fogalmazott.
Tavaly nyár óta Bálint Áronék azt látják, hogy a fogyasztók egyre kevésbé hajlandóak elfogadni az áremeléseket, ezért a Spájz nagy figyelmet szentel a hatékonyság növelésének, illetve a költségek racionalizálásának.
Bálint Áron szerint a szörp­fogyasztás ma a reneszánszát éli és egyre többen fordulnak a természetes alapanyagokat tartalmazó termékek felé. „A mi termékeink különlegessége, hogy nem dolgozunk sűrít­ménnyel, a szörpjeinkbe ­kerülő gyümölcslevet direkt préseljük, a gyártás során külön figyelünk a hőkezelésre, nem főzzük túl a szörpöket, kínosan ­ügyelünk arra, hogy minél több természetes íz-, szín -és tápanyag ­maradjon a Spájz Szörpökben. Szörpjeink ízfokozó, aroma-, színezék- és tartósítószer-mentesek, így azokban kizárólag a névadó alapanyagok természetes íze köszön vissza” – sorolta.
A saját készítésű szörpök mellett immár egy éve forgalmazzák egyéb kiváló hazai magyar termelők termékeit is, és gourmet ajándékdobozokat is összeállítanak partnereik részére. Nyitottak az új ötletekre, például partneri kérésre készült az uborka és az ázsiai citromfű szörpük is.
„A Spájz valódi ereje mégis az innovációban rejlik: véleményem szerint a folyamatos megújulás, a változás képessége tesz minket valóban versenyképessé” – állapította meg.
Jelenleg egy új helyszínre költözik az üzem, ahol a jelenlegi gyártókapacitásuk tíz-tizenötszörösére nő majd.
Úgy véli, a Great Taste Awards védjegyet már ismerik a fogyasztók, egyértelműen többletbizalmat ad a vásárlói döntéseknél. A Spájz két terméke is büszkélkedhet ilyen minősítéssel: a levendula gerincen zsályával, európai citromfűvel és egy csipetnyi mentával készülő „Provence” szörp, amely longdrinkek, cooler-ek kiváló és népszerű alapja. Emellett a hozzáadott cukor nélkül készülő málnaszörpük két csillagos minősítése magáért beszél.

24-48 óra alatti szállítás a teljes EU-ban
Ivánácz Gábor, a Venison Gusto Kft. alapítója és­­ ­ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Venison Gustonál abban ­hisznek, hogy csak magas minőséggel tűnhetnek ki a többi termék közül.
„Természetesen a minőségnek ára van, de talán az egészségtudatos, igényesebb vásárlókat elérő külföldi értékesítési csatornák kevésbé szűkültek be, mint a hazaiak. Érdemes a minőségi termékeket exportpiacokon versenyeztetni” – szögezte le.
Azt mondja, a hormonoktól és antibiotikumoktól mentes vadhúsból készülő, „fine dining” gondolatiságnak megfelelő sonka, kolbász és szalámi kereslete idehaza is nő a Horeca-szektorban és a kereskedelemben is. A Venison Gustonál nagy energiát fordítanak arra, hogy konstansan a legmagasabban tartsák termékeik minőségét.
„A Venison Gustonál érezzük a keresletnövekedést az ízfokozótól, laktóztól- és gluténtől-mentes, nemzeti parkjainkban és vadon nevelkedett, tiszta étkezésű, vegyszerek által érintetlen állatok válogatott húsából készülő füstölt kolbász, szalámi és sonka különlegességeinkre. Mindig lesz igény biztonságos, ízletes és vitaminokban gazdag tápanyagforrásokra az egyedi étrendet követők és ételallergiákkal küzdők számára” – jelentette ki.
Azt mondja, hihetetlen kereslet alakult ki a sertésmentes termékeikre az utóbbi időben. Számos csúcs hotelben, étteremben jelen vannak az úgynevezett „Special Edition” vagy 100%-os termékcsaládjukkal. Ezekben a szalámikban a hormonoktól és antibiotikumoktól mentes tőkehústartalom a 175g-ot is eléri 100g késztermékre vetítve.
Ivánácz Gábor úgy gondolja, hogy a hazai termékek ÁFA-csökkentésével lehetne a magyar termékek piacát segíteni a külföldről behozott, olcsó tömegáruval szemben. A problémát most az okozza, hogy folyamatosan új partnereket kell felkutatniuk, mert sokan nem tudják finanszírozni a működésüket. A Venison Gusto is sokkal nagyobb költséggel üzemel, mint 2021-ben, ezért most a fókuszt a kiszállításra helyezik: 24-48 óra alatt az egész Európai Uniót lefedik.
2023-ban három szalámi termékük nyert Kiváló Minőségű Élelmiszer arany fokozatú védjegyet idehaza. Tavaly pedig hét nevezett termékükből mindegyik komoly díjakat nyert a Great Taste Awards élelmiszeripari versenyen.

Mindennapi öröm és stabil pontok
Horváth Adrienn, a Márka Üdítő­gyártó Kft. marketing és HR igazgatója szavai szerint a Márka életútja igencsak kalandosnak, változatosnak és színesnek mondható.
„Nem titkoltan büszkék vagyunk rá, hogy szinte teljesen egyedül­álló módon, 50 év után is, máig sikeresen működünk, bővülünk és fejlesztünk, és mindezt teljesen magyar tulajdonosi háttérrel tesszük” – mondta.
Az üdítőik palackozása az állami pincegazdaságokban kezdődött 1973-ban, és a privatizáció sem vetett véget a történetének.
„Minden nap szükségünk van az örömre és megbízható, stabil pontokra. Így, mindezeket figyelembe véve fejlesztjük kapacitásainkat, infrastruktúránkat, csapatunkat és termékeink receptúráját, palettáját” – fogalmazott.
Közölte, hogy a klasszikus szénsavas üdítők mellett már limonádékat, ízesített vizeket, jeges teákat és gyümölcsitalokat palackoznak ásványvíz-kútjaikból.
Megjegyezte, hogy az idén 50 éves Márka Üdítő az üdítő­italok egyik legmeghatározóbb termékcsaládja, 2022-ben is tudtak erősödni a piacot ért kihívások ellenére.
„Ahogy a Márkáéban is, hiszünk a magyar brandek erejében és értékében. Büszkék vagyunk rá, hogy a Márka mellé a Gyöngy üdítőital védjegye, majd az Adrenalin brand is a portfóliónkba került 2022-ben” – tette hozzá.
Piaci részesedésük több mint 10%-os, amelyet magyar családi vállalatként sikerült elérni, megtartani és növelni az elmúlt években. Ma már 150 főt foglalkoztat a vállalat.
Szavai szerint a pandémia okozta változásokhoz való alkalmazkodás után a 2022-es év ismételten új kihívásokat tartogatott, aminek a kezelése napról-napra rendkívüli feladatokat rótt rájuk. Emellett már most hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy felkészülhessenek a teljes működésüket érintő változásra: a visszaváltási díjrendszer bevezetésére a PET palackokra és alumínium dobozokra.
Azt tapasztalják, hogy az infláció a mindig is árérzékeny hazai piacot még inkább a jó ár-érték arányú termékek vásárlása felé mozdítja el.
Idén a Márkánál az ünneplésen lesz a hangsúly: fogyasztóikkal, kereskedelmi partnereikkel, beszállítóikkal, kollégáikkal együtt tervezik megünnepelni az elmúlt, sikeres, közös 50 évet.

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető termékek
Gergely Valéria, a Gergely Gasztronomi Kft. ­ügyvezetője elmondta, hogy cégük egy 1990-ben alapított családi vállal­kozás. Régi családi receptek alapján hagyományos ízeket felelevenítő, gyorsfagyasztott gombócokat (Szilvás ­gombóc, Túrótöltelékes gombóc stb.) és derelyéket (Túrós derelye, szilvalekváros derelye stb.) gyártanak.
„Szerencsés helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy külföldről ezek a termékek vagy nem beszerezhetők, vagy csak igen magas áron, tehát a hazai fogyasztó szinte csak itthon megtermelt árut tud vásárolni” – mondta.
Mivel a cég már 33 éve jelen van a hazai piacon, ezért a Gergely márkanév már sokaknak ismerősen cseng a fagyasztott tésztás termékeket illetően. A fóliá­kon is kommunikálják, hogy 100%-ban magyar tulajdonú ­családi vállalkozásról van szó.
Elmesélte, hogy a pandémiával az otthoni munka ­miatt sokkal többen kezdtek főzni, ami a cég szempontjából egy eladási felfutást eredményezett. Majd tavaly a háború következményei, az euró-forint árfolyamának ingadozása, vala­mint az energiaárak elszabadulása komoly kihívások elé ­állítottak gyártót és fogyasztót egyaránt.
„Az áremelkedéseknél mi arra számítottunk, hogy jelentős keresletvisszaesést fogunk majd tapasztalni, de szerencsére nem így történt. A vásárlók szeretik a termékeinket, mivel már régóta jelen vagyunk a piacon, a megbízhatóságunk és a minőségünk ismert. Ez a mi versenyelőnyünk” – állapította meg.
Gergely Valéria szerint az is látszik, hogy a sajátmárkás termékek kedvezőbb áruk miatt volumenükben növekedést mutatnak, de mellettük a Gergely márka termékek is fogynak. Igyekeznek akciókkal kedvezni a fogyasztóknak.
A jövőben majd további innovációkat is szeretnének bevezetni. A háborút megelőzően számos újdonsággal rukkoltak elő, mint például a gluténmentes gombócokkal, laktózmentes túrótöltelékes gombóccal vagy a cukor hozzáadása nélkül készült gombócokkal és derelyékkel. Áruválasztékukat folyamatosan bővítik. Céljuk továbbra is a nemzeti gasztronómia értékeinek mentése mellett olyan egyszerűen és gyorsan elkészíthető termékek fejlesztése, amelyekkel hozzájárulnak az egészségtudatos táplálkozáshoz.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. májusi szám)

AKTUÁLIS LAPSZÁM ITT: