Finom ünnepi ételeket nem csak hagyományos összetevőkből varázsolhatunk az asztalra. Az egészségtudatosan étkezőknek és a speciális étrendet igénylőknek sem kell lemondaniuk a finom, ünnepi ízekről, hiszen ma már rengeteg alternatív mentes és reform alapanyag áll a fogyasztók rendelkezésére.

NE CSAK „MINDENMENTES” LEGYEN, HANEM FINOM is
Szikora Zsolt, a BiOrganik Online Kft. ügyvezetője szerint a tudatos életmódot követők az ünnepek alkalmával is figyelnek a táplálkozásukra, legyenek akár vegyes étrenden élők, akár valamelyik táplálkozási irányzat mellett elkötelezettek. „Ezt nem könnyű megtartani, hiszen ilyenkor igen nagy a választék, az esetleg drágább, vagy ritkábban fogyasztott ételeket jobban megengedik maguknak a vásárlók, hiszen ünnep van. Így emiatt elnézőbbek magukkal szemben az emberek, úgy vannak vele, hogy majd az újévi fogadalmakkal „ledolgozzák” – mondta.
Az ügyvezető úgy véli, hogy a mai világban már szinte minden étel kapható, elkészíthető növényi alapanyagokból is. „A választék folyamatosan növekszik, Magyarországon is már szélesnek mondható a paletta, szinte minden termékcsoportot tekintve. Arányait tekintve ezen termékek forgalma hasonlóan növekszik a többi élelmiszerhez képest ebben az időszakban. Karácsonykor és az ünnepek alatt a minőségibb, prémium termékeket jobban megengedik maguknak az emberek” – vélekedett.
Szikora Zsolt elmondta, hogy ők elsősorban a növényi étrend mellett elkötelezetteknek, vagy valamilyen ételintoleranciával élőknek (pl. gluténérzékenység, laktózérzékenység stb) gyártanak és forgalmaznak élelmiszereket. „Ezek a termékek azon kívül, hogy nem tartalmaznak állati eredetű össze­tevőket, nem találhatók bennük tartósító-, színezék- és egyéb mesterséges adalékanyagok sem. A gyártott élelmiszereinknél pedig törekszünk a tökéletes ízélményre, hogy ne csak „mindenmentes”, hanem finom is legyen” – magyarázta.
A cég jelenlegi újdonsága a VeganChef Vegaföl, amely a karácsonyi töltött káposztához hozza az igazi tejföl élményt, természetesen növényi összetevőkből. Testvére a Tzatziki krém, ami nevéhez hűen a görög ízvilágot varázsolja tányérunkra, akár egy jó gyroshoz, vagy egy finom salátához.
Az ügyvezető úgy véli, hogy a magyarországi fogyasztók árérzékenyek, de aki elkötelezett az egészséges étkezés mellett, az továbbra is az életmódjának megfelelő tulajdonságú és minőségű élelmiszert vásárol majd. Az árak viszont ettől függetlenül fontosak, a fogyasztók meggondolják mennyit, és melyik gyártó termékét veszik.
Az egészséges élelmiszerek trendje folyamatosan növekszik, ezen belül a vegán, növényi alapú élelmiszereké is. „Hogy 2023-ban ez lesz-e az év élelmiszer-trendje, azt nem lehet tudni. Mi örülnénk neki, de a jelenlegi világhelyzet ezt is, mint minden más ágazatot, igen erősen befolyásol. Azt tapasztaljuk, hogy a vegetáriánus, vegán és gluténmentes élelmiszerek piaca évről-évre növekszik, ami nem meglepő, hiszen ezen élelmiszerek előállításának az ökológiai lábnyoma is jóval kisebb” – fűzte hozzá.ZABBÓL IS KÉSZÜLHET FINOM ÜNNEPI FOGÁS
Kovács Alexandra, a GOF Hun­ga­ry Kft. – Gluténmentes Zab Üzem üzletág igazgatója szerint az ünnepi időszakban mindig nehezebb odafigyelni az egészséges táplálkozásra, de ha az ember amúgy is egészséges ­alapanyagokat használ és azt beépíti a minden­napi főzési rutinjába, akkor az ünnepek alatt a kisebb elcsábulások sem okoznak akkora problémát. Annak érdekében, hogy a vásárlók tudatosan készülhessenek fel erre az időszakra, az Avena GoFit csapata folyamatosan egészséges zabalapú receptötletekkel látja el őket, mert gondosan megtervezve, odafigyelve, egészséges alapanyagokból is ugyanolyan finom ételeket lehet az asztalra varázsolni” – vélekedett.
Az igazgató elmondta, hogy a hagyományos alapanyagokhoz hasonlóan a mentes, növényi élelmiszerek forgalma is egyértelműen növekszik ebben az időszakban, ami annak is köszönhető, hogy teljes mértékben beilleszthetők az egészségtudatos termékek az ünnepi étkezésbe. „A zabtermékek széleskörűen felhasználhatóak a nap minden szakában. Egy könnyű karácsonyi fűszeres zabkása reggelire, zserbó zab­pehelylisztből, vagy akár zabpehelydarával készített túrógombóc biztosan lenyűgözi a család minden tagját. Főétkezésként bármelyik zabtésztánk, vagy zab­köretünk megállja a helyét, emellett sokkal rövidebb idő alatt, és könnyebben is elkészíthetőek, ami ebben az időszakban is egy fontos szempont” – hívta fel a figyelmet.
A GOF Hungary Kft. elsősorban a gluténérzékenyeket, Diabetes és IR étrendet követő fogyasztókat szólítja meg, de az egészségtudatos, vegán, sportos életmódot folytatók is szívesen fogyasztják ezeket a termékeket. „A zab, mint superfood, magas rosttartalmú élelmiszer számos pozitív egészségügyi előnnyel rendelkezik. Koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő hatású, könnyen emészthető, sokrétűen felhasználható, és nem utolsó sorban az Avena GoFit termékei garantáltan gluténmentesek. A zabtésztáink nem tartalmaznak semmilyen adalékot, tojást sem, így az allergiások is könnyen beilleszthetik étrendjükbe” – sorolta.
Mint megtudtuk, a Gluténmentes Zab Üzem termékfejlesztési csapata folyamatosan dolgozik több termékcsoporton is. „Kihasználva a zab jótékony hatásait, szeretnénk bővíteni a portfóliónkat, nem csak az alaptermékek és tészták, hanem az egészséges reggelik és nassolnivalók terén is” – árulta el.
A jövőt illetően az igazgató úgy véli, hogy az egészséges termékek piaca, a minél egyszerűbb, könnyebben elkészíthető termékek felé fog orientálódni, illetve a magyar termékek felé. „Az Avena GoFit mindenezen feltételeket meg tudja adni gluténmentes termékeiben” – hangsúlyozta.

A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN
A karácsonyi ünnepek a családról és a finom ételekről szólnak. Ez azonban nem zárja ki az egészséges fogásokat az asztalon, hiszen rengeteg hagyományos és új recept érhető el a változatos étkezés kedvelőinek. „Hagyományos ételeket is el lehet új köntösben készíteni, ha valaki tudatosan étkezik az év többi napján, akkor ezek az ünnepi fogások sem jelentenek problémát” – vélekedik Vaszkó Gábor, a Civita Food Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy ma sokkal kísérletezőbbek az emberek és nyitottak rá, hogy például a töltött káposztát is egészségesebb verzióban készítsék el karácsonykor. „Az év vége a nagy bevásárlások és otthon főzések időszaka, mely a mi termékeink forgalmát is növeli” – árulta el. A Civita tapasztalatai szerint az ünnepi időszakokban felerősödik a kereslet a prémium kategóriás termékeik iránt, egyfajta önjutalmazás ez a fogyasztók részéről.  „Magasrostú tésztáinkat próbáljuk úgy pozícionálni, hogy az a mindennapok luxusává váljon és egészség kérdésében ne kelljen kompromisszumot kötni” – magyarázta.
A Civita termékek előállításához csak GMO mentes kukoricát használnak fel a cég gluténmentes üzemében. „Célunk, hogy a kukoricából készült termékek minden család asztalára eljuthassanak, még változatosabb étkezést biztosítva. A kukoricát vegyszermentes technológiával dolgozzuk fel, és a gyártás során sem használunk semmiféle adalékanyagot, így a mi termékeink is „minden mentesek”. A könnyen emészthető Civita termékeket az egészségtudatos családok asztalára ajánljuk” – fogalmazott.
Folyamatos innováció jellemzi a Civita csapatát. „Legújabb termékünk a gluténmentes palacsinta lisztkeverék, de dolgozunk gluténmentes panírmorzsán is, ami hamarosan érkezik. Alapelv, hogy csak természetes, egészséges alapanyagokkal dolgozzunk. A környezettudatosság jegyében fejlesztettük ki a műanyag tányér és pohár helyettesítőjét, a kukoricából készült ehető tényért és poharat” – újságolta. Vaszkó Gábor szerint a most kialakult gazdasági helyzet tanulsága a takarékoskodás. Azok a vásárlók, akik gyorsan tudnak változtatni szokásaikon, nem kell, hogy lemondjanak az egészséges táplálkozás előnyeiről. „A Civitánál tudatosan törekszünk arra, hogy se gasztronómiai, se anyagi hátrányt ne jelentsen termékeink fogyasztása. A Civita kukoricadara, ami a puliszka alapanyaga, például a létező legolcsóbb élelmiszer, és mégis kiegyensúlyozott tápértékkel bír. Kevesen tudják, hogy 0,5 kg darából majd 2 kg puliszka lesz” – hívta fel rá a figyelmet.
Az ügyvezető is úgy érzi, hogy nehéz év előtt állunk. Nemcsak mikro-, de makroökonómiai szinten is. „A nyersanyag és energiaárak drasztikus emelkedését csak hatékonyságnöveléssel és energiatakarékossággal tudjuk ­ellensúlyozni, így a csökkentve a vásárlóinkra nehezedő anyagi terhet” – mondta végezetül.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. decemberi szám)