A tusfürdő jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő kozmetikai kategória. És bár a nők számára nyújtott tusfürdő, habfürdő és fürdőgél szegmens továbbra is domináns, a kifejezetten a férfiak és gyermekek számára tervezett, valamint a „mentességre” törekvő termékek fontossága egyre növekszik. A fogyasztók szívesebben választják azokat a termékeket, amelyek valamilyen kiegészítő funkcióval rendelkeznek – legyen az testápoló, bőrfrissítő, bőrradírozó vagy akár nyugtató hatás.

Az az általános meggyőződés, hogy a szappan és a víz elegendő a tisztálkodáshoz és a testápoláshoz, régóta feledésbe merült. Idén a pandémia előtérbe helyezte a mosakodás és a fertőtlenítés jelentőségét, ami a kozmetikai termékek iránti érdeklődésre is kihatott. Noha a nők továbbra is vezetnek a kozmetikumok vásárlásában, egyre több férfi keresi a számára megfelelő tisztálkodási termékeket.

Tusolni egy illatos újdonsággal
Akár frissítőként reggelenként, akár pihenésként a kemény munka után: semmi sem kényezteti jobban és gyorsabban a testet és az elmét, mint egy nyugtató zuhanyozás, amelyhez a tusfürdő használata a legpraktikusabb. A vásárlási döntés során felmerül a kérdés, hogy krémes, tusfürdő olajos, szenzitív, bőrérzékenyeknek ajánlott vagy környezetbarát tusfürdőt kíván-e a fogyasztó.
Nagy Klára, a Presto-Pilot Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója szerint a konvencionális kozmetikumok mellett a természetes összetevőjű készítmények fejlesztésében is óriási előrelépés történt. A klasszikus gyógy­növényes hatóanyagoktól (levendula, Aloe vera) a modern, különleges összetevők is (bazsalikom, maracuja, banán kivonat) felhasználásra kerülnek, hiszen ezek ugyanolyan hatékonyak, ápolóak és azonos hatást érhetnek el, miközben természetes úton segítenek a bőr szépségének megőrzésében.
„A kimagasló minőségű, természetes összetevők szinte már alapnak számítanak, amit a vásárlók is egyre tudatosabban kezelnek. A fogyasztók számára a tájékozódásban egyre inkább segítséget jelenthetnek a különböző kozmetikai minősítések, amik nélkül hamarosan elképzelhetetlen lesz egy natúrkozmetikum, hiszen a vásárló egyre inkább ismeri és keresi ezeket” – említette Nagy Klára.
Mint mondta, a környezetkímélő csomagolás, a fenntartható gazdaságból származó összetevők is előtérbe kerültek, a fogyasztók igénylik a transzparenciát. Ez a ­tusfürdőkre is igaz, kiegészítve azzal, hogy egyre kreatívabb és ötletesebb megoldások jelennek meg a piacon (pl. chiamagos, bazsalikommagos összetétel) mind állag, mind illat tekintetében, ami eddig a natúr összetevők mellett elképzelhetetlen lett volna.
„Elég csak ellátogatni egy drogériába, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, mennyire jellemző a speciális termékek térnyerése. Már külön bio/natúr kategória várja a vásárló­kat, és az érdeklődés hatására egyre több gyártó lép be a konvencionális szereplők közül is a natúr és vegán termékek ­piacára” – jegyezte meg a kereskedelmi és marketing igazgató, hozzáfűzve, hogy a vegán kifejezés egyébként is egy erős hívószó, ami az étkezéstől kezdve a szépségápoláson át a divat­iparig megjelent.
„Az általunk kínált Planeta Organica mindamellett, hogy natúr kozmetikum, amely hatékony formulákkal és össze­tevőkkel tölti meg termékeit, a sokszínűségre és a vidámságra is odafigyel” – árulta el Nagy Klára. A termékek csomagolása kifejezetten a fiatal (15–25 év közöttiek) célcsoportot célozza meg, miközben edukáló szándékkal is fordul feléjük: a világ minden tájáról különböző szépségrecepteket hoz el a fiataloknak, akik a csomagolásról tippeket gyűjthetnek.
A gyümölcsökből és más növényekből származó esszenciák kibővítik a tusfürdőillatok skáláját. A kereskedelmi és marketing igazgató megjegyezte, hogy nehéz választani a kínálatból, mint mondta, nem ritka, hogy egy-egy vásárló az összes terméket megvásárolja, mert annyira magával ragadó és életteli az összes illat. „Mindegyik indiai mosódió alapú és erre jönnek rá a különböző extra összetevők, mint ­például bazsalikomos mandarinos Energy Bomb, a maracujás gránát­almás Refresh vagy a bambuszos 7 supergood összetevőt tartalmazó Anti-pollution tusfürdő” – tette hozzá.

Fejlesztések a tudatos fogyasztóknak
Alapvetően megnőtt a higiéniás termékek iránti kereslet az idei év első felében, vagyis a koronavírus-járvány időszakában, így a tusfürdők piacán is növekedés volt tapasztalható. A fogyasztók a biztonságra törekedtek; többnyire az alacsonyabb árkategóriás, jól ismert márkákhoz nyúltak és a nagyobb kiszereléseket preferálták.
„A termékfejlesztéseink egyaránt fókuszálnak a ­prémium és alacsonyabb árkategóriás termékekre a fenntarthatóság jegyében” – tudtuk meg Győri Abigéltől, a Henkel Magyarország Kft. márka­menedzserétől. Mint mondta, a vállalat egyik legújabb prémium márkája, a Nature Box formuláit egyre több tanúsítvánnyal ellátott, egyre inkább „mentes” irányba fejlesztik, ami mellett a flakonok is egyre nagyobb arányban készülnek újrahasznosított műanyagból, több esetben Social Plastic-ból a Plastic Bank-kel való globális együttműködés keretein belül.
„Igyekszünk a tudatosabb fogyasztóink igényeit is kielégíteni – hangsúlyozta Győri Abigél –, így idén év elején piacra dobtuk az első szilárd tusfürdőinket a Nature Box márkánk alatt, melyek műanyagmentes csomagolásban, újrahasznosított papírdobozban kerültek a boltok polcaira a környezettudatosság jegyében, míg formulája ugyanolyan puhává és hidratálttá varázsolja a bőrt a 100%-osan hidegen préselt olajoknak köszönhetően, mint folyékony társai a portfólióban.”
Mint mondta, a speciális, vegán tusfürdők térnyerése már a mindennapokban is érezhető. A tapasztalat azt mutatja, hogy abszolút releváns fogyasztói magatartás a tusfürdők esetében is a tudatos vásárlás, az összetevők figyelése, aminek köszönhetően növekszik a kereslet is a minél „tisztább” formulájú termékekre, és azokra a márkákra, amelyek törekednek a fenntartható gyártásra, így ezen termékek piacán növekedés látható.
A marketingkampányok követik a szezonalitást, így a nyári szezonban a tusfürdők támogatását előtérbe helyezik mind média, mind eladáshelyi kommunikációban. „A Nature Box tusfürdők esetében megmarad a fókusz az új szilárd termékeinken, ami mellett a limitált kiadású Nature Box Plastic Bank tusfürdőnket is szeretnénk megismertetni a fogyasztókkal, melynek flakonja 98%-ban Social Plastic-ból, azaz a tengerekből és tengerpartokról összeszedett műanyag hulladék újrahasznosított formájából készült” – egészítette ki Győri Abigél.

Pucér, illatos és még tisztít is
A Lush-nál nem követnek konkrét trendeket, inkább a vásárlók igényeit veszik figyelembe. Ami kiemelkedik a kínálatból, azok a pucér tusfürdők. Ugyanúgy működnek, ahogy folyékony megfelelőik, csak nincs szükségük csomagolásra.
„A pucér termékek nem csak azért hasznosak, mert a csomagolás kihagyásával kímélik a környezetünket, de használatuk és szállításuk is egyszerűbb. Felvihetők a repülőre a kézipoggyászban, és kevesebb kerül a lefolyóba. 2016-ban több mint ötmillió palack tusfürdőt adtunk el. Ha csak a vásárlók fele tér át a pucér tusfürdők használatára, akkor is körülbelül 2,6 millió palacknyi hulladékot spórolunk meg – magyarázta Béky Emese, a Lush Hungary munkatársa, üzletvezetője.”
Mint mondta, a Lush tusfürdők rendkívül sokoldalúak és könnyen használhatóak. Különböző természetes összetevők és illóolajok erejét kihasználva védik és ápolják bőrt és a hangulatra is kihat.


„Természetesen abban is különbözünk az általános tusfürdőktől, hogy pucér változatok is megtalálhatóak nálunk, melyek szinte ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, mint folyékony ­társaik; csupán pár apróságban térnek el tőlük” – említette Béky Emese, hozzáfűzve, hogy szilárdságukat a nátrium-sztearát nevű összetevőnek köszönhetik. A szilárd dezodorokban is használt vegyület sűríti a keveréket, így nem szükséges becsomagolni a terméket. A pucér tusfürdők tartalmaznak még propilén-glikolt is, mely hatékony nedvképző anyag; megőrzi és fokozza a bőr nedvességét, de csökkenti a baktériumok mennyiségét is, így az öntartósításban is nagy szerepe van.
Az üzletvezető elárulta, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a kínálatból a tavaszi-nyári időszakban a Rose Jam és Happy Hippy illatok eléggé közkedveltek. Idén a tavaszi kollekcióban megjelenő Nana és Almond Blossom illatok is hamar népszerűvé váltak.

Speciális termékek a kosarakban
A járvány a tusfürdők kiválasztását illetően elsősorban annyiban változtatta meg a fogyasztási szokásokat, hogy a vevők egyre intenzívebben preferálják a duo- illetve triopackokat, lehetőség szerint pedig a nagyobb méretű tisztálkodási szereket keresik, tudtuk meg az ALDI-tól. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a tavaszi és nyári szezonban a virágos, gyümölcsös illatok a legkeresettebbek.
Az ALDI újgenerációs tus-és habfürdői esetében továbbra is a kis kiszerelésű, vagyis a 250, illetve 350 ml-es tusfürdők a legnépszerűbbek. Miközben a fogyasztók egyre inkább a 2in1 termékeket keresik tusfürdők esetben is, a természetesség és a többfunkciós termékek irányába mutatnak a fejlesztések. A gyártók kínálatából már nem hiányozhatnak a natúr termékek.
Mint megtudtuk, a tusfürdők területén zajló innovációk eredményeképp megjelentek a szént is tartalmazó tisztálkodási termékek a piacon, illetve új irány még az agyagösszetevőknek köszönhetően tisztító és ápoló hatású tusfürdők megjelenése is.
A speciális összetevőjű termékek iránti keresletnövekedés egyre általánosabb tendenciának tekinthető. „Természetesen az ALDI saját márkás termékcsaládja, az OMBIA kínálatában is elérhető például különböző vegán változatokban kapható tusfürdő” – fogalmaztak.
A férfiak számára gyártott termékek elsősorban aromában térnek el az egyéb higiéniai termékektől, hiszen intenzívebb, markánsabb illatot biztosítanak használójuk számára.

Hangsúly a természetességen
„A vásárlói igényekre és a piac trendjeire reagálva nagy ­szerep jut a természetes alapanyagoknak, hiszen a vásárlók egyre ­nagyobb figyelmet fordítanak az összetevőkre, kerülik a szintetikus összetevőket. „A dm saját márkás testápolási termékeinél megjelent egy logó is, amely könnyen láthatóvá teszi, hogy az adott termék nem tartalmaz mikroműanyagokat. Választékunkban a tudatos vásárlók számára többféle alternatívát is kínálunk, szortimentünk idén még több környezet­barát termékkel bővült” – ismertette Tóth Ildikó, a dm Kft. szortiment menedzsere.
A csomagolások terén is fontos szempont a fenntarthatóság, a dm polcain is megtalálhatók a részben vagy teljesen újrahasznosított alapanyagok felhasználásával készült termékek. Tóth Ildikó példaként megemlítette, hogy a dm alverde natúrkozmetikai márkájának és a SEINZ. férfiaknak szóló márkájának csomagolásai is több mint 90 százalékban újrafelhasznált alapanyagból készülnek. A piac egyre inkább a nagy kiszerelés felé tolódik, de a nyári időszakban az utazásokhoz a kisebb kiszerelések is népszerűek.
A speciális tusfürdők esetében egyre nagyobb a kínálat és a kereslet. Tóth Ildikó elmondta, hogy a dm polcain is széles a választék, a saját márkás termékek közül az alverde natúrkozmetikumok mindegyike vegán, a férfiak számára pedig a SEINZ. termékcsalád kínál további vegán alternatívát.
„Mint megtudtuk, télen a krémesebb és táplálóbb termékek kedveltebbek, nyáron a könnyű textúrákat használják szívesebben a vásárlók, amelyek a frissesség érzését is segítik. Ez az illatválasztásban is megmutatkozik: a tavaszi és nyári szezonban leginkább a friss, gyümölcsös és virágos illatok keresettek.

Sikeresek a promóciók a kategóriában
„A fogyasztói szokások a testápolás területén a járvány idején bizonyos mértékig eltértek a szokásostól” – fogalmazott kérdésünkre Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Mint mondta, megnövekedett a folyékony szappanok, kemény szappanok kereslete, valamint napi rutinná vált a kézfertőtlenítők, folyékony, illetve a lap kézfertőtlenítők használata.
„A tusfürdők és a habfürdők forgalma is megemelkedett, de csak abban a mértékben, amennyire a bevásárlások történtek. Nem jellemző, hogy a kézmosás mellett a tusfürdőkből is az antibakteriálisat választották volna, az azonban előfordult, hogy a hiányzó folyékony szappan pótlására vásárolták” – árulta el a kommunikációs vezető, hozzáfűzve, hogy a tavaszi-nyári szezonban kedveltek a friss, citromos, mentás, növényes illatok, az elmúlt évben favorit lett a kókusz illat a zöldekkel párosítva.
A SPAR áruházak polcairól sem hiányozhatnak az antibakteriális hatású, környezetkímélő előállítással készült, illetve multifunkcionális termékek, amelyek a hidratálás mellett a test állapotáról gondoskodnak. „A tusfürdők termékfejlesztése a vegán irányba fejlődik, keresettek és kedveltek a vegán vonalak, ezért hajlandók akár többet is fizetni a vevők” – jegyezte meg Maczelka Márk.
A kommunikációs vezető megjegyezte, hogy promóció­ban a 2-es, 3-as csomagajánlatok szinte minden esetben sikeresen felkeltik a vásárlók figyelmét. Mint mondta, a gyártók törekednek a termékek műanyagmentes csomagolására, ma már több cég újrahasznosított műanyagba csomagolja a termékeit, amit igyekeznek feltüntetni a csomagoláson is.

Tusfürdő: Dinamikusan nő a legnagyobb kiszerelés

A tusfürdő bolti eladása megközelítette a 24 milliárd forintot a 2019. április – 2020. márciusi időszakban. Ez 8 százalékos növekedést jelent az előző, azonos periódushoz képest. Mennyiség szempontjából a Nielsen kiskereskedelmi indexe 2 százalékos emelkedést regisztrált, 14 és fél millió liternyi tusfürdőt adtak el a vizsgált időszakban.
A bolttípusok piaci részesedésének mutatói szerint a kategóriában a drogériák súlya a legnagyobb, érték­ben meghaladja a 45%-ot, ami 1 százalékpontos növekedést mutat. A 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek súlya azonban csökkent, bár még mindig ők a második legfontosabbak a kategória forgalmának szempontjából, közel 28 százalékos részesedéssel.
Jellemző a gyártói márkák magas aránya, értékbeli részesedésük a 88%-ot is túllépi, valamint dinamikusan, 9 százalékkal emelkedett forintban mért forgalmuk.
A sajátmárkák is nőttek értékben, de kisebb arányban, 5 százalékkal.
Kiszerelések tekintetében az értékbeli forgalom kétötödét a 201–250 milliliteres tusfürdők adják, egynegyed rész jut a 301–400 milliliteres termékeknek, de a 400 milliliternél nagyobb kiszerelés is szép számban fogy: 23 százalékos részt hasítanak ki a forgalomból.
Ez utóbbiak nőttek a legnagyobb mértékben, egynegyedével emelkedett a forgalmuk egyik vizsgált időszakról a másikra.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2020. június-júliusi szám)