Végre itt az év legfrissebb évszaka a tavasz és vele a hívatlan vendégsereg: szúnyogok, legyek, kullancsok és molylepkék nem túl kedves társasága.

A kellemes időjárás beköszöntével együtt érkező rovarok ellen minden háztartás igyekszik felkészülni, így a háztartási vegyiáruk piacának ezen szegmense is megélénkül. Különösen megnő a kereslet a rovarirtók iránt, ha a tél enyhébb volt, és az előttünk álló nyárra sok csapadékot jósolnak a meteorológusok. A hatékony irtószereknek köszönhetően ma már nem jelent megoldhatatlannak tűnő problémát felvenni a versenyt a rovarokkal és egyéb kártevők­kel, és gyorsan, eredményesen megszabadulni tőlük.

Ezt a trendet látszik alátámasztani Kanyó Roland, a dm-drogerie markt Kft. marketing és PR menedzsere is. Mint megtudtuk, a dm-nél arra törekszenek, hogy a rendelkezésre álló kevés polci felületen azt a választék-mátrixot biztosítsák a vásárlóknak, amellyel a rovarszezonban fellelhető legtöbb kártevő ellen fel tudják venni a harcot. „A kategória forgalma az időjárási viszonyoknak kiszolgáltatott, ezért időszakról időszakra különböző teljesítményeket tapasztalhatunk a különböző szegmensek között” – jegyezte meg Kanyó Roland.

Nem csak csípnek

A szúnyogok életkörülményei jelentősen javultak az elmúlt néhány évtizedben, elsősorban Franciaország, a Benelux-államok, Németország nyugati részének és a Nyugat-Balkán­nak az egyes területein, ott is, ahol eddig elő sem fordultak. A trend a számítások szerint 2050-ig folytatódik, a faj várhatóan átterjed Dél-Angliára, Nyugat-Magyarországra és Ausztria keleti részére is. A szúnyogok túléléséhez enyhe telek szükségesek, amelyek során a januári középhőmérséklet fagypont feletti, az éves csapadékmennyiség pedig meghaladja a 600 millimétert. Mivel az éghajlatváltozás következtében fellépő felmelegedés Északnyugat-Európában túlnyomórészt a telet érinti, délen ugyanakkor a nyarak válnak egyre forróbbá és aszályosabbá, a vérszívók elterjedési területe várhatóan északabbra tolódik - vélik a kutatók. A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület szerint érdemes védekezni, mert a szúnyogok és kullancsok számának növekedése következtében nőtt az általuk terjesztett fertőzések, köztük a Lyme-kórban megbetegedettek száma.
A csapadékos tavaszi és nyári időjárás miatt jóval több szúnyogra lehet idén számítani, ami a csípőszúnyogok elleni védekezést is fellendíti. A vásárlói igényekhez alkalmazkodva a dm rovarirtás forgalmának legjelentősebb részét a legutóbbi szezon időszakban a testre használatos szúnyog- és kullancsriasztók tették ki. Mint megtudtuk, ennek a szegmensnek a polcon tartása április és augusztus között releváns. Kanyó Roland tájékoztatása szerint a vezető márka a Vape, de más termékek teljesítményei sem maradnak el ettől nagy mértékben.

Mindig „jó, ha van kéznél”

A bel- és árvizet követő rendkívüli időben sürgetővé válik a vérszívók elleni védekezés fokozása, ugyanis a korábban elöntött területeken óriási szúnyoginvázió várható, és a nyomukban megjelennek a kullancsok is. Ezen kártevők ellen a környezetvédelmi és kíméletes megoldásokat kedvelő vásárlók is találnak a drogéria hálózat polcain ellenszert: a Tickless baby ultrahangos kullancsriasztót, ami mint megtudtuk, a dm exkluzív terméke.
A háztartások egyik legnagyobb ellensége a molylepke, amely nemcsak a konyhaszekrényekben keres előszeretettel otthont, hanem az élére vasalt ruhák és felakasztott kabátok között is. Sokan még ma is esküsznek a fűszerek és ruhaneműk közé akasztott hagyományos levendulacsokorra, azonban a boltokban ma már számos olyan innovációs termék megtalálható, amelyekkel hatékonyabb eredményt lehet elérni. Nem csoda, hogy a második legnépszerűbb kategória a molyirtás, ami egész évben aktuális. Kanyó Roland elárulta, hogy a szegmensvezető Biostop márka mellett a Profissimo dm márka is széles cikkelem választékkal várja a probléma megoldását kereső vásárlókat.

Az elektromos készülékeket kedvelők számára a Vape, mint vezető márka készül felhasználóbarát innovációval.  A mászó- és repülő rovarok ellen továbbra is a klasszikus spray termékek a legnépszerűbbek a Raid és a Protect jóvoltából. Ez a szortiment a vásárlók fejében könnyen összekötődik a drogériákkal, egyre jellemzőbb hogy ott keresik az éppen aktu­ális betolakodó elleni szert.
A keresletet maga a természet szabályozza, illetve szúnyogok esetében az állami intézkedések is, melyeket országosan és egyre körültekintőbben időzítenek. Sokszor a vásárlók pusztán megelőzés, illetve „jó, ha van kéznél” alapon vásárolnak.

 

Rovarirtók: tavaly nőtt a forgalom

rovarirto

Mennyiségben a rovarirtók kiskereskedelmi forgalma 4 százalékkal nőtt tavaly, az előző évhez viszonyítva.   A gyártói márkák pozíciója változatlanul erős. Az értékben mért forgalomból tavaly ugyanúgy 97 %-ot vittek el, mint egy évvel korábban.

Rovarirtók tévéreklámjaira a vállalatok tavaly listaáron 1,67 milliárd forintot költöttek. 41%-kal kevesebbet, mint 2015-ben. Meg kell azonban jegyezni, hogy a listaárnál kisebb a valóságos költés, mert a tévétársaságok kedvezményeket szoktak nyújtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (TERMÉKMIX - 2017. márciusi szám)