2025.jún.16.
  • RÓLUNK
  • ELŐFIZETÉS
  • KAPCSOLAT
  • HÍRLEVÉL
  • MÉDIAAJÁNLAT '25
  • MÁRKA MÖGÖTT

aa

TermékmixTermékmix
Ad Top Header
  • Kezdőlap
  • Kereskedelem
    • Kereskedelem
      • Esemény
      • Üzletlánc
      • Kutatás
      • Általános
    Wolt

    Owen Wilson lett a Wolt kampányarca

    Általános

    penny üzletbelső

    Bővülő kínálat és rugalmas nyitva tartás: már kész…

    Üzletlánc

    Rossman

    Két új felsővezető csatlakozott a Rossmannhoz – Sz…

    Üzletlánc

  • Ipar
    • Ipar
      • Hírek
      • Személyi hírek
    Stühmer

    Érezd a felfedezés ízét! – Stühmer Pillanat Korfu …

    Hírek

    infláció

    A fogyasztói árak átlagosan 4,4%-kal haladták meg …

    Hírek

    NAK kampány-séfek

    Az Agrárgazdasági Kamara „Tények ízekre szedve” or…

    Hírek

  • Magazin
    • Magazin
      • Polc
      • Kereskedelem
      • Interjú
      • Marketing
      • Kutatás
      • Piac
      • Innováció
    kisállat etetés

    Kettős nyomás alatt az állateledel-piac: Dráguló f…

    Polc

    bolt vásárló

    A cukor­mentes termék „már alap a választékban” …

    Polc

    BEVÁSÁRLÓTÁSKA

    Hazai gyártók új kihívások előtt: Fókuszban a magy…

    Polc

  • Külföld
    • Külföld
      • Kereskedelem
      • Kutatás
      • Ipar
      • Trend
    bevásárlókosár

    Hosszútávú a fogyasztói viselkedésváltozás, nem cs…

    Trend

    asda logo

    Támogatják a helyi közösségeket

    Kereskedelem

    paradicsomvásárlás

    A cél a gyümölcsfogyasztás növelése

    Kereskedelem

  • Újdonságok

Polc

BEVÁSÁRLÓTÁSKA
Polc
2025.jún.03.

Hazai gyártók új kihívások előtt: Fókuszban a magyar és hazai termékek

A hazai gyártók évről évre új kihívásokkal néznek szembe, miközben a magyar és hazai  termékek iránti kereslet folyamatosan változik. Mi határozza meg a vásárlói döntéseket? A minőség, a megbízható márkák, vagy éppen a rövid ellátási lánc? Hogyan alakul a hazai termékek iránti érdeklődés egy ingadozó gazdasági környezetben? Lapunkban hazai gyártók osztják meg tapasztalataikat, betekintést nyújtva az aktuális piaci trendekbe és a várható fejlesztésekbe.

Tradíció és újdonság harmóniája a GeePower-nél

A GeePower Manufacturing Kft. 2024-ben kiemelkedő sikereket ért el, amelyek mögött hagyományos magyar márkáik és folyamatos innovációik állnak. 
Mosoni-Preisz Judit, a válla­lat brand managere szerint a 2023-ban bevezetett működési változtatások és termékfejlesztések eredményei tavaly mutatkoztak meg először, ezek megerősítették a vállalat pozícióját a releváns piacokon, még a gazdaság mérsékelt növekedése ellenére is. 
A GeePower két ikonikus márkája, a hajápolási termékek között népszerű WU2, valamint a háztartási tisztítószerek piacán ismert Ultra, évtizedek óta a magyar fogyasztók kedvencei. Mosoni-Preisz Judit hangsúlyozta, hogy a portfólióban található hagyományos termékek kereslete az elmúlt évben is töretlen maradt, és bizonyos illatok és kiszerelések terén további növekedés is tapasztalható volt. Példaként említette a WU2 1 literes normál-zsíros hajra készült samponját, amely volumenben több mint 10%-kal, értékben pedig több mint 15%-kal teljesített jobban az előző évhez képest. Az Ultra 500 g-os mosogatópora szintén kimagasló eredményeket ért el, amelyet a több évtizedes múltján alapuló tapasztalatoknak, illetve gazdaságos használatának és kiváló ár-érték arányának köszönhet.
A vállalat ugyanakkor a modern igényekhez igazodva folyamatosan frissíti portfólióját. 2024-ben mutatták be a WU2 sampon új, vidám és friss illatú változatát, a Pink Sensation-t, amely a vártnál is nagyobb sikert aratott.  Szintén jelentős lépés volt a korábban népszerű Ultra Viola mosószer visszavezetése a piacra, amely egy új COLOR mosóporcsalád formájában kerül bevezetésre háromféle kiszerelésben.  A Viola almárka neve alatt hamarosan kiváló ár-érték arányú mosógélek is elérhetőek lesznek.
Mosoni-Preisz Judit kiemelte: az Ultra márka számos újítással lépett piacra az elmúlt évben, például a tisztítószerek szegmensében az Ultra Extra Erős almárka család keretében az egyre keresettebb speciális kényelmi termékekkel, mint a konyhai hideg zsíroldó, lefolyótisztító, vízkőoldó, vagy éppen a penészeltávolító spray. 
A kényelmes használatot szem előtt tartva a népszerű Ultra Derm kéztisztító és az Ultra Bio90 áztató-, mosó- és folteltávolító krém immár praktikus tubusos kiszerelésben is elérhető, ez higiénikusabb és könnyebben adagolható formátumot biztosít. A nagy kiszerelések iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében több népszerű terméket is bevezettek 5 literes változatban, mint ­például az Ultra Daisy mosogatószert és az általános felülettisztítókat. 
Az idei év egyik legnagyobb dobása a WU3 márka be­vezetése lesz, amely a tusfürdők és samponok piacán célozza meg azokat a fogyasztókat, akik megfizethető áron szeretnének kiváló minőségű termékeket vásárolni. A WU3 tus­fürdő & sampon 2in1 termékcsalád három illatban lesz ­elérhető: családi, férfi és Pink Sensation, háromféle kiszerelésben. 
Mosoni-Preisz Judit szerint a legnagyobb kihívás a hazai piacon a csökkenő vásárlóerő mellett az elért eredmények fenntartása és további növekedés elérése, különösen a saját márkák folyamatos térnyerése mellett.
A GeePower számára különösen fontos, hogy kommunikálja a vásárlók felé: termékeik teljes egészében Magyarországon készülnek. Ezt a tudatos vásárlói döntéseket segítő stratégiát erősíti, hogy a vállalat számos ­terméke rendelkezik a Magyar Termék Nonprofit Kft. által biztosított védjeggyel. Tavaly „A hazaiban több van” kampányban is részt vettek a WU2 márkával, amely különleges megjelenési lehetőséget biztosított számukra több platformon. 
Mosoni-Preisz Judit szerint a tanúsító szervezet által kínált rendszeres fogyasztói aktivációk és kampányok nagymértékben hozzájárulnak a hazai termékek népszerűsítéséhez, ezáltal erősítve a márkaismertséget és az értékesítési eredményeket.

A tudatos vásárlás átírja a hazai tésztapiacot

„Az elmúlt évben vegyes tapasztalataink voltak a termékek forgalmáról” – mondta Ifj. Mándy Csaba, a Mary-Ker Pasta Kft. cégvezető-tulajdonosa. „Egyrészt a 4 tojásos és alacsonyabb tojástartalmú termékek forgalma ­stabil maradt, sőt egyes időszakokban enyhe növekedést is tapasztaltunk. Ez különösen az inflációs nyomás miatt vált érzékelhetővé, hiszen a fogyasztók egyre árérzékenyebbé váltak, és előnyben részesítették a tartós élelmiszereket, amelyek megbízhatóbb megoldást kínáltak számukra.”
Ezzel szemben a prémium és speciális tészták iránti kereslet csökkent. „A teljes kiőrlésű, illetve a különleges formátumú termékek iránti igény kismértékben visszaesett. Úgy látjuk, hogy ezeknél a kategóriáknál a vásárlók inkább visszafogták a költéseiket, elsősorban a jelenlegi gazdasági helyzet miatt” – tette hozzá Ifj. Mándy Csaba.
A tudatos vásárlás egyre nagyobb szerepet kap, különösen a hazai termékek tekintetében. „Egyre több fogyasztó tudatosan választja a magyar gyártású száraztésztákat, mert úgy érzik, hogy a minőség és az ár aránya megfelelő” – emelte ki. „A fogyasztói kereslet átalakulóban van: bár a mennyiségi eladások nem csökkentek drasztikusan, a kosarak össze­tétele módosult – a vásárlók az alaptermékeket részesítik előnyben, míg a prémium és különleges termékek iránti kereslet visszafogottabb lett.”
A gazdasági helyzet hatása egyértelműen érződik a fogyasztói szokásokban. „Az infláció, a növekvő élelmiszerárak és a vásárlóerő csökkenése miatt fokozottabbá vált a hazai, magyar termékek iránti érdeklődés. Egyrészt sok vásárló tudatosabban figyel arra, hogy magyar termékeket válasszon, mert ezek megbízható minőségűek, frissebbek, és ráadásul fenntarthatóbban készülnek. Másrészt a hazai termékek, például a mi száraztésztáink, versenyképesebb áron érhetők el, mint az importált alternatívák. Ez jelentős előnyt jelent a jelenlegi gazdasági helyzetben” – fejtette ki Ifj. Mándy Csaba.
A vásárlói döntések mögött több tényező húzódik meg. „A legfontosabbak közé tartozik az ár-érték arány, a minőség és az íz, az ismert és megbízható márka, a rövid ellátási lánc biztosította frissesség, valamint a tudatos vásárlás, amely a hazai gazdaság támogatását is magában foglalja” – összegezte a cégvezető. „Sok vásárló szívesen választana hazai terméket, de végső soron az ár dönt. Ha a magyar termék árban versenyképes, akkor általában előnyben részesítik” – tette hozzá Ifj. Mándy Csaba.
Az impulzusvásárlás még mindig erős tényező, de az áruházláncok aktívan támogatják a tudatos döntéseket. „Tapasztalataink szerint egy jól célzott kampány – ­például »Válaszd a hazait!« vagy »Magyar termék hete« – akár ­20–30 %-kal is növelheti egy termék forgalmát az akciós időszakban.”
Az ilyen kampányok nemcsak az árakra, hanem a márkák ismertségére is hatással vannak. „Sok vásárló a kampány során rádöbben, hogy egy megszokott termék is hazai gyártású, vagy felfedez új magyar márkákat. Ez különösen igaz a fiatalabb generációkra, akik nyitottabbak az új termékek kipróbálására.”
A magyar gyártók közötti verseny is kiéleződik, ami a termékminőség és csomagolás fejlődéséhez vezet. A gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy egy­értelműen kommunikálják a hazai eredetet.
„Tapasztalataink szerint a vásárlók egyre nagyobb arány­ban ismerik fel a hazai eredetet igazoló védjegyeket, ugyan­akkor az ismeretük mélysége és tudatossága változó” – ­mondta Ifj. Mándy Csaba. 

Díjnyertes snackek a tudatos táplálkozásért

Bár a gazdasági környezet változásai a NOBILIS Zrt. működésére is hatással vannak, a természetes alapanyagú, egészséges snackek iránti kereslet – különösen az iskolai és családi fogyasztásban – folyamatosan nő. A hazai disztribúciós partnerrel való együttműködésük 2024 végén megszűnt, ami a termékportfólió átmeneti hiányát eredményezte több áruházban. A vásárlók viszont kifejezetten keresik a NOBILIS termékeket, így jelenleg az országos lefedettség újjáépítésén dolgoznak. Céljuk, hogy az egészséges, tudatos élelmiszerek, amelyeket a „Jót, jól” elv alapján gyártanak, mindenki számára elérhetőek legyenek.
„Úgy látjuk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet inkább erősítette a hazai termékek iránti bizalmat. Bár a ­vásárlói döntéseket ma az ár erőteljesen befolyásolja, egyre ­többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek mögött át­látható, hazai értéklánc áll, és amelyek garantált ­minőséget ­nyújtanak. A NOBILIS termékei mögött több mint 30 év szakmai tapasztalat, családi elköteleződés és helyi munkaerő áll – ezek a tényezők ma különösen felértékelődnek a vásárlók szemében” – tájékoztatta lapunknak Novák Éva, a NOBILIS egyik tulajdonosa. 
Hozzátette: a vásárlók számára egyre fontosabb a megbízhatóság, állandó minőség és fenntarthatóság. Sokan magyar terméket választanak környezetvédelmi és gazdasági okokból, miközben az ár-érték arány továbbra is kulcsfontosságú.
Tapasztalataik szerint, a hazai termékek legaktívabb vásárlói a kisgyermekes családok, speciális étrendet követők és környezettudatos fogyasztók, akiknél az összetétel, csomagolás és élelmiszerbiztonság kiemelt szempont.  „Több mint egy évtizede zéró hulladékképzéssel dolgozunk a gyümölcsfeldolgozási folyamatainkban, és fenntarthatósági törekvéseinket az ECOVADIS ezüstéremmel ismerte el, amivel felkerültünk a világ TOP 15% legfenntarthatóbb élelmiszergyártó vállalatainak ranglistájára” – ­hangsúlyozta Novák Éva.
A cégtulajdonos nyomatékosította: a kampányok akkor hatékonyak, ha a termékek mögötti történetre is fókuszálnak, így a fogyasztók érzelmileg kapcsolódhatnak a márkához. A Nobilis termékfejlesztése vásárlói visszajelzésekre és aktuális táplálkozási trendekre épül, különösen figyelve az allergénmentességre és az egészségtudatos összetevőkre. 
Kiemelt innovációik közé tartozik a díjnyertes Nobilis Kids Alma CikCakk és az Immuno-Antiox ­funkcionális sznekkek, valamint az élelmiszeripari partnereik ­számára fejlesztett, magas beltartalmi értékű gyümölcsalapú termékek.  „Büszkék vagyunk rá, hogy családi ­innovációnk, a Kids AlmaCikCakk elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 díjat, amely kiemelkedő szakmai el­ismerés a hazai élelmiszeriparban” – osztotta meg sikereiket a cégtulajdonos.
Novák Éva szerint az ismertség növekszik, de sokan nem tudják pontosan a védjegyek jelentését. Az olyan jelölések, mint a „Magyar Termék” vagy a „Kiváló Magyar Élelmiszer”, egyre elterjedtebbek, de hiteles kommunikáció szükséges a tudatos értelmezésükhöz. A védjegyek mellett a magyar minőségi díjak is fontos visszajelzések a fogyasztók számára.
Úgy látják, az elmúlt években erősödött a tudatos vásárlói szemlélet: egyre többen választanak magyar ­eredetű, ellenőrzött termékeket, támogatva a helyi gazdaságot és munkahelyeket. A NOBILIS családi vállalkozásként ezt az értékrendet képviseli.

Hajdúsági torma, az üvegbe zárt hungarikum

A Tormaricum elkötelezett a magyar termékek iránt, hangsúlyozva a hajdúsági torma hungarikum státuszát, miközben innovatív megoldásokkal segíti a hazai fogyasztók edukációját és ­választási lehetőségeit.
„Számos akadémiai, illetve ­piaci és civil szervezetek által készített primer kutatás és felmérés készült a témában, melyek javarészt megerősítik, hogy a magyar fogyasztók pozitívan viszonyulnak a földrajzi jelzéssel, vagy más védjeggyel ellátott magyar termékekhez. Azonban az is gyakran megállapítást nyer, hogy a védjegyek jelentésével kapcsolatban a fogyasztók folyamatos edukálása szükséges” – ­fejtette ki Siróné Váradi Júlia, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója.  
Hozzátette: mivel az általuk feldolgozott hajdúsági ­torma hungarikum – a Tormaricum márkanevük is ezt igyekszik hangsúlyozni – érdekes aspektus az is, hogy vajon a ­hazai fogyasztókat érdemben befolyásolja-e az, hogy egy elfogyasztott termék kiemelt nemzeti értéknek minősül?  „Erre vonatkozó vizsgálatok azt állapítják meg, hogy ugyan a gasztronómiai hungarikumok az országkép szimbolikus elemei, és a nemzetközi és belföldi kommunikációban egyaránt erősítő hatásuk van, de a fogyasztói döntéshozatalra gyakorolt közvetlen hatásuk sajnos korlátozott”. 
Saját kérdőíves felmérésük alapján, melyet közel 850 résztvevő töltött ki, a válaszadók 94%-a büszke arra, hogy a hajdúsági torma hungarikum; ugyanakkor 46% válaszolta azt, hogy ezért akár hajlandó lenne többet is fizetni. Az igazgató szerint nehéz megítélni, hogy egy gyors döntési helyzetben mekkora arányban részesítik ténylegesen előnyben a fogyasztók a hazai terméket, minden esetre a tanulmányok azt mutatják, hogy jelentős hányaduk legalább elvben elkötelezett a kiemelt minőségű, hazai termékek iránt. 
Siróné Váradi Júlia arra is kitért, hogy a jelen gazdasági helyzet hatását egy olyan szűk piaci szegmensen, mint a torma, nehéz lenne általánosságban megítélni. A saját tapasztalataik alapján két – látszólag– ellentmondásos jelenségről számolt be lapunknak. 
„A húsvéti főszezonban több médiaportál is megkeresett minket a hazai tormaágazat különleges helyzetének bemutatása céljából, melynek hatására a webshopos megrendeléseink száma pillanatok alatt a sokszorosára nőtt. Ez azt mutatja, hogy sokak szívét megérinti a tény, hogy ez a méltatlanul alulértékelt és a húsvéti szezonon kívül szinte feledésbe merülő különleges alapanyag helyben történő feldolgozása valós értéket képvisel – mondta. Emellett viszont azt is tapasztalták, hogy a szezonban évek óta ismétlődő jelenség a dömpingárazás; „mely olyan mértékű árkülönbséget okoz a kereskedelmi láncok – egyébként jó minőségű, és gyakran szintén magyar – saját márkás termékei és a gyártói márkák között, ami szignifikánsan visszaveti az utóbbiak iránti keresletet”. 
A vállalat üzletfejlesztési igazgatója nyomatékosította: kiemelt céljuk, hogy a torma kulináris értékét, sokszínű felhasználási módját megismertessék a hazai fogyasztókkal, így különböző, a grillszezonhoz passzoló terméket fejlesztenek; mint például az eddigi visszajelzések alapján leginkább kedvelt borsos-majonézes tormaszószuk, vagy a tormás mustár. 
„Emellett bővítjük a termékpalettánkat különböző tormás zöldségkrémekkel, melyek kiváló alternatívái lehetnek a hagyományos szendvicsfeltéteknek, dresszingeknek, mártásoknak” – tette hozzá Siróné Váradi Júlia. 

Gyulai kolbász és májas a magyarok asztalán

Szalai Tamás, a Gyulahús Kft. marketing menedzsere szerint az elmúlt év kedvezően alakult a vállalat számára, különösen a gyulai kolbász és a Gyulai májas iránti kereslet növekedése volt érzékelhető. 
„Ez részben a márkánk iránti bizalomnak, részben pedig a tudatosabb fogyasztói magatartás erősödésének köszönhető. A fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a hazai, megbízható forrásból származó élelmiszereket, különösen az olyan tradicionális termékeket, mint a gyulai kolbász” – mondta.
A jelenlegi gazdasági helyzet kapcsán kiemelte, hogy bár kihívásokkal teli időszakot élünk, az érdeklődés a hazai termékek iránt nem csökkent, sőt, erősödött. „Az emberek egyre inkább keresik azokat a termékeket, amelyek garantáltan magyar alapanyagból, hazai gyártásban, ismert minőségben készülnek” – hangsúlyozta Szalai Tamás.
A fogyasztói döntésekről beszélve elmondta, hogy az ár továbbra is meghatározó szempont, de a minőség, a márka ismertsége és a frissesség is kiemelten fontos. 
„A gyulai kolbászt gyakran választják a prémium minősége és eredetvédettsége miatt, míg a Gyulai májast a finom íz, a krémes állag és a megbízható gyártási háttér ­teszi vonzóvá” – fejtette ki.
A vásárlói rétegek kapcsán megjegyezte, hogy elsősorban a családos, középkorú és idősebb korosztály preferálja a hazai termékeket, de az utóbbi időben a fiatalabb, tudatosabb fogyasztók körében is növekszik a kereslet. 
„A minőség iránti érzékenység és a fenntarthatóság ­iránti elkötelezettség növeli a hazai termékek iránti érdeklődést, sokan választják a hazait, mert ezzel a magyar gazdaságot is támogatják” – tette hozzá Szalai Tamás.
A tudatos vásárlás terjedését is alátámasztotta, kiemelve, hogy a hazai eredetet igazoló védjegyek népszerűsége folyamatosan nő. „Tapasztalataink szerint a 'Magyar Termék' jelölés pozitív hatással van a vásárlói döntésekre” – mondta.
A hazai termékeket fókuszba helyező kereskedelmi kampányok kapcsán elmondta, hogy ezek mindig növelik a fogyasztói érdeklődést, különösen ünnepek előtt vagy tematikus hetek során. A vállalat folyamatosan figyeli a fogyasztói szokásokat, és ennek megfelelően alakítja fejlesztési irányait. 
„Jelenleg is dolgozunk új termékvariációkon, különleges fűszerezésű gyulai kolbász változatokon és adalékanyag-mentes, természetes összetevőket tartalmazó májasokon” – árulta el.
A legnagyobb kihívást jelenleg az alapanyagárak és az energiaárak változékonysága jelenti, valamint a folyamatosan emelkedő működési költségek. „Ezek ellenére törekszünk arra, hogy megőrizzük termékeink kiváló minőségét és versenyképes árát” – hangsúlyozta.
Végül összegzésként Szalai Tamás hozzátette: „büszkék vagyunk rá, hogy a Gyulahús termékei – a gyulai kolbász és a Gyulai májas – továbbra is stabil helyet foglalnak el a hazai fogyasztók asztalán, és a bizalom irántuk erősebb, mint valaha.”

Új igények formálják a magyar sörfogyasztást

Az elmúlt években komoly minőségi és termékszerkezeti változások zajlottak le a hazai kisüzemi sörpiacon. Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde, Agro-Flott Kft. ügyvezetője szerint a korai, lendületes felfutást egy kihívásokkal teli időszak követte, ahol a minőség, a márka­hűség és az újdonság ereje vált meghatározóvá. „A fogyasztók ma már jóval tudatosabbak: nem csupán az ízvilágot és az egyediséget keresik, hanem azt is figyelik, milyen értékeket képvisel egy-egy főzde” – mondta. Hozzátéve: az árérzékenység ugyan nőtt, de a prémium minőségű termékek és a karakteres márkák továbbra is stabil helyet találnak maguknak a piacon. 
Az ügyvezető kifejtette, hogy a hazai sörfőzdéknek napjainkban több területen is komoly kihívásokkal kell megküzdeniük. Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az alapanyagárak – különösen a gyümölcssűrítmények, a ­maláta és a komló esetében –, amit a globális piacok bizonytalansága és a szállítási költségek növekedése is tovább súlyosbít. „Az energiaárak szintén komoly terhet jelentenek, hiszen mind a sörfőzés, mind a palackozás rendkívül energiaigényes folyamat. A gazdaságosabb és fenntarthatóbb megoldások keresése ezért folyamatos feladat. A munkabérek növekedésével pedig az automatizáció a legfontosabb ki­hívás” – jegyezte meg. 
Szerinte ezekre válaszul a termékkínálat tudatos diverzifikálása is egyre fontosabbá vált. Céljuk, hogy minden sörkedvelő számára elérhetővé tegyék a kiemelkedő minőségű, ár-érték arányban is versenyképes tételeiket – azok számára is, akik nem fogyasztanak alkoholt, vagy gluténérzékenység miatt keresnek alternatívát. Hisznek abban, hogy a minőségi sör mindenkié.
Bukovinszky Béla úgy véli, van létjogosultsága az alkohol- és gluténmentes kisüzemi söröknek a hazai piacon – sőt, egyre nagyobb szükség van rájuk. A Szent András Sörfőzde hisz abban, hogy mindenkinek jár a valódi sörélmény. „A GlutéNO sörcsaládunk első darabja a Meggyes és a már 5 sörfajtát felvonultató MAJDNEM alkoholmentes sörcsalád is ezt a küldetést testesíti meg: kompromisszummentes, magas minőségű alternatívát kínálnak azok számára, akik gluténérzékenység, tudatos életmód vagy éppen autóvezetés miatt kerülik a hagyományos ­söröket” – ­ismertette lapunknak. 
A Szent András Sörfőzde innovációs képességét mutatja, hogy immár nem csak külföldön, de Békés­szentandráson is készülnek olyan alkoholmentes vagy gluténmentes sörök is, amelyek ízvilágukban nem maradnak el alkoholos vagy klasszikus társaiktól. A céljuk egyértelmű: minden sörkedvelő megtalálja a neki valót – kompromisszumok nélkül.
A hazai piacon az elmúlt években egyértelmű elmozdulás tapasztalható a hazai gyártású, minőségi ­sörök felé. A prémium és szuperprémium szegmensek aránya mára a teljes sörforgalom harmadát teszi ki, szemben a ­néhány évvel ezelőtti 20-25%-kal. Ez a trend azt ­mutatja, hogy a fogyasztók egyre inkább értékelik a magas minőséget és hajlandóak többet fizetni a kiváló termékekért.
„Mi is efelé haladunk, a jövőt jelenleg nem a ­mennyiségi, hanem a minőségi sörfogyasztásban látjuk.  A ­kisüzemi sörök részesedése a magyar sörfogyasztásban jelenleg 3-4% körül mozog, ami jelentős növekedési potenciált jelezne, összehasonlítva más környező országokkal, ahol ez az arány messze magasabb. Azonban piacunk szerkezete az egyik legtorzabb egész Európában” – ­hangsúlyozta az ügyvezető.

Brandek, amelyek életstílust formálnak

Az elmúlt év a Tutti Juice gyártója, a Tutti Drink Kft. számára egy átmeneti, de stratégiai jelentőségű időszak volt. Keller Sándor, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy megkezdték az értékesítési modell átalakítását: míg korábban kizárólag disztribútorokon keresztül értékesítettek, most fokozatosan saját értékesítési csapatot építenek. 
„Ez a váltás időszakosan visszafogta a forgalmunkat, ugyanakkor lehetőséget teremtett arra, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki partnereinkkel” – mondta Keller Sándor.
A cég az elmúlt év során több régi partnerével újra szerződött, miközben új disztribúciós pontokkal is bővült. Keller Sándor szerint a termékeik iránti kereslet növekedett, és a partnerek eladásai is kedvezőbben alakultak. „Ez megerősíti, hogy a stratégiai irányváltás hosszú távon is jó döntés volt” – tette hozzá.
A vásárlói szokásokról szólva Keller Sándor kiemelte, hogy a fogyasztók – különösen a fiatalabb generáció – már nem kizárólag a „hazai vagy import” kérdés alapján döntenek. Sokkal inkább márkákhoz kötődnek, és olyan brandeket keresnek, amelyekkel azonosulni tudnak, amelyek értékrendet, életstílust képviselnek. 
„Ebben rejlik a hazai márkák ereje is: ha hitelesek, napra­készek és képesek kapcsolatot teremteni a célcsoporttal, ­akkor versenyképesek tudnak maradni bármely nemzet­közi márkával szemben” – magyarázta.
A kereskedelmi igazgató szerint a tavalyi évben fellendült, influencerekhez kötődő italtrendek azt mutatják, hogy ezeknek a gyorsan felívelő brandeknek gyakran nagyon rövid az életciklusuk. 
„Mi ezzel szemben, mint a koffeinmentes tutti frutti ízű italok egyik első hazai szereplője, hosszú távú márkaépítésben és folyamatos innovációban látjuk a siker kulcsát. Ez biztosítja számunkra a stabil piaci jelenlétet és a növekvő fogyasztói bizalmat” – emelte ki.
A jelenlegi gazdasági helyzet kapcsán Keller elmondta, hogy az egyik legnagyobb kihívást számukra a DRS-rendszer bevezetése jelentette, amely jelentős többletfinanszírozási igényt eredményezett. 
„Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók felé hosszú távon is kiszámítható, stabil árazást tudjunk biztosítani – ebben a környezetben ez csak úgy lehetséges, ha a költségnövekedést szigorúan kontroll alatt tartjuk” – fejtette ki.
A Tutti Drink Kft. célja, hogy ne csupán reagáljon a ­piaci és szabályozási változásokra, hanem proaktívan, ­fenntartható módon alakítsa ki működését, miközben partnereinek ki­számíthatóságot és megbízhatóságot nyújt.


Ízletes és egészséges újdonságok a Gyermelyitől

A Gyermelyi Zrt. szerint a cég termékei iránti kereslet pozitív irányban változott, miközben a rövid ellátási lánc egyre nagyobb szerepet kapott a fenntartható és biztonságos élelmiszer-előállításban.
„Az elmúlt évben a ­tésztáink és tojás termékeink forgalma növekedett míg a kis kiszerelésű lisztek területén csökkenést tapasztaltunk” – mondta Bokros Gábor, a Gyermelyi Zrt. marketing igazgatója. 
Hozzátette: „a finomliszt és a tojás is a szabályozott árú termékek közé tartozott és tartozik most is. Az ezen időszak alatt elért ár és forgalmi bázisok nem minden esetben adnak valós képet a piaci tendenciákról. Mindezek mellett elmondható, hogy a Gyermelyi márka iránti kereslet változása pozitív volt az elmúlt időszakban”.
Bokros Gábor kiemelte, hogy az elmúlt években több olyan kihívással is szembe kellett nézniük a gyártóknak, ami megmutatta, hogy a rövid ellátási láncban működő élelmiszer előállítás a biztonságosabb és fenntarthatóbb. 
„A magyar termékek felé nőtt a bizalom, szívesen választják azokat a fogyasztók, de a döntés mindig a polc előtt dől el. A termékek ára továbbra is az egyik legfontosabb be­folyásoló tényező. Az elmúlt és elkövetkező évek fontos témája a fenntartható termelés. A rövid ellátási láncban történő termelés nem csak biztonságos, de a környezetünket is kevésbé terheli. Így ez a termelési forma jól illeszkedik a kereskedelmi partnerek és a fogyasztók elvárásaihoz” – jegyezte meg. 
A marketing igazgató kitért arra, hogy a védjegyes termékek ismertsége és elismertsége egyre nagyobb. Mint mondja, ez nagyban köszönhető a Magyar Termék védjegyet birtokló Kft. közösségi akcióinak is. 
„Az ilyen formában szervezett aktivitások költséghatékonyak és széles körben kommunikálhatók. A Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegy tavaszi kampánya szintén a Magyarországon megtermelt élelmiszerek választására hívta fel a figyelmet. Számos Gyermelyi termék viseli vagy birtokolja a fenti védjegyeket. Úgy gondoljuk, hogy ezek a véd­jegyek alkalmasak arra, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat a termékek mögött rejlő előnyökről”.  
Bokros Gábor szerint, az elmúlt években talán az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapott az egészségtudatosság. 
„Hiszünk abban, hogy termékeink sokszínűsége lehetőséget biztosít a sokrétű felhasználásra, de a kínálatunkat tovább is bővítettük a teljes kiőrlésű durum tésztáinkkal, az integrale termékcsaláddal. Ezek a termékek a már megszokott Gyermelyi minőség mellett nyújtanak egy élelmi rostban gazdag, de mindemellett ízletest választást. Új expressz tésztáinkkal pedig a gyorsan és könnyen elkészíthető ételek kedvelőinek szeretnénk kedvezni. A három formátumban készülő (Spaghetti, Fusilli, Chifferini) Gyermelyi Expressz tészták azért különlegesek, mert mindössze 3 perc alatt elkészíthetők. Így a finom és változatos ételek mostantól még könnyebben kerülhetnek az asztalra” . 
A Gyermelyi termékek esetében az alapanyag ellátása és biztonsága, a saját termelésnek köszönhetően adott. 
„Az egyéb input anyagok és költségelemek változása, ha nem is olyan turbulens, mint néhány évvel ezelőtt, de hektikusabb, mint azt évtizedek alatt megszokhattuk. Így mindig kiemelt figyelmet kell fordítanunk a környezeti, társadalmi és gazdasági változások követésére” – fűzte hozzá Bokros Gábor.

Tradícióból innováció, a hazai alapanyagok erejével

„Termékeink forgalma az elmúlt évek során dinamikusan nőtt, mind belföldön, mind az exportpiacaink területén. A fogyasztói szokások változása kedvezett termékeink forgalmának, illetve számos egyéb tényező is alakította a fogyasztói piac alakulását, mint például a DRS bevezetése, mely a soft drink kategóriában árfelhajtó hatással párosult az elmúlt év során, illetve a szódagépek elterjedése a háztartásokban” – mondta Danielisz Zoltán, a Yuva Kft. kereskedelmi igazgatója.
Hozzátette: szörp kategóriában a magyarországi gyártók szinte lefedik az egész piacot, minimális az import termék és a forgalmi részarányuk is alacsony. A tendencia évek óta változatlan, a fogyasztók a hazai termékeket ­részesítik előnyben, és reméljük ez a jövőben is változatlan marad.
„A hazai termékek minőségben, ízválasztékban, ár- és érték­arányban teljes mértékben kiszolgálják a fogyasztói igényeket. A tradicionális ízek mellett az egzotikus ízeken át szinte minden elérhető a magyar gyártók termékpalettáján, talán ennek is köszönhető, hogy az import termékek nem tudták megvetni lábukat a hazai piacon” – jegyezte meg Danielisz Zoltán.
A kereskedelmi igazgató szerint a magyar gyártók által a fogyasztói preferenciák teljes mértékben elérhetőek a ­hazai piacon, mely a saját márkán át a legmagasabb minőségig értendő. „Nem túlzás és szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország szörp nagyhatalom.”
„Szószaink tekintetében érezhető, hogy abban az esetben, ha van választási lehetősége a fogyasztónak, egyre inkább a hazai termékeket preferálja, hiszen azok az import termékekkel mind árban, mind minőségeben egyaránt felveszik a versenyt. Természetesen a kereskedelmi láncok nyitottságára, mint eddig is, ezután is szüksége van a magyar gyártóknak” – mondta Danielisz Zoltán. Kiemelte, rendkívül fontosnak tartja a marketingkommunikáció során a termékek hazai előállításának, és a hazai alapanyagoknak a hangsúlyozását. Azzal, hogy hazai terméket vásároltunk, számos dolgot támogatunk.
A fogyasztói szokásokról úgy fogalmazott: „rendkívül gyorsan változnak, mellyel lépést kell tartania a gyártóknak, így mi is ezt tesszük. Portfóliónkat folyamatosan bővítjük fogyasztóink igényei szerint. Jelenleg is vannak termékek és ízek fejlesztés alatt, de ez legyen meglepetés”.
Danielisz Zoltán a nehézségek kapcsán kifejtette, hogy számtalan dolog okoz fejtörést, de leginkább a kiskereskedelemi forgalom stagnálása az, mely minden gyártónak problémát okoz, területtől független.  „Bízunk benne, hogy a fogyasztás bővülni fog a jövőben, hiszen ez minden szektornak megoldást nyújtana. Sajnos úgy látom, hogy erre még várni kell”.
Szerinte a vásárlók tudatosan keresik a védjeggyel ellátott magyar termékeket, hiszen ezek garanciát jelentenek a hazai eredetre és minőségre. „Én magam is előnyben részesítem a magyar termékeket vásárláskor, jól ismerem a véd­jegyeket és a szlogent: ’Vedd a hazait! Védd a hazait!’” – ­hangsúlyozta Danielisz Zoltán.

Új termékekkel célozza a Z generációt a Magyar Méz Manufaktúra


A Magyar Méz Manufaktúra Kft. éveken át tartó árstabilitása hozzá­járult ahhoz, hogy fogyasztóik ­hűségesek maradjanak a magyar termékekhez. „A prémium szegmensünk iránt változatlan a kereslet a megelőző évhez képest, míg a középkategóriás termékeink iránti kereslet nőtt” – ­mondta Mucsi Bence, a Magyar Méz Manufaktúra Kft. ügyvezetője.
Hozzátette: azt látják, hogy a fogyasztóik hűségesek maradtak a magyar termékek, termékeik iránt. Ezt nagyban befolyásolja az, hogy évek óta nem emeltek árat. Ettől függetlenül észrevették, hogy a kategóriák között van azért vándorlás. „Az ár jelen gazdasági helyzetben az elsődleges szempont véleményünk szerint. Ezt követi csak a márka és a minőség. Nagyon nehéz megtalálni azt a közönséget, akinél az ár nem számít, de a megbízhatóság és a minőség még mindig elsődleges” – ­jegyezte meg Mucsi Bence. 
Az érzékelik, hogy a középosztálytól felfelé preferálják leginkább a hazai és magyar termékeket. Szerintük a társadalmi olló egyre inkább kinyílt az elmúlt időszakban, így leginkább az ár-érték arány az elsődleges, amit figyelembe vesznek a vásárlók. „Tapasztalatunk alapján ez az elmúlt évekhez képest nagy átrendeződés volt a rétegek között. Reményeink szerint az átrendeződés lassul év vége felé”. 
Kiemelte: nagyon szűk rétegnek gondolják azokat, akik tudatosan, kifejezetten magyar termékeket preferálnak és vásárolnak. „Többet vannak azok, akik preferálják, de sajnos anyagi okok miatt nem tudják megvenni, mint aki ténylegesen magyar termékeket fogyaszt. Általánosságban elmondható, hogy a magyar termékek drágábbak, így ez érthető”.
A hazai termékekre fókuszáló marketingakciókról sajnos nincs mérésük. Mucsi Bence úgy fogalmazott: „elképzelhető, hogy a kampány nem elég intenzív, vagy a mi iparágunkba nem gyűrűzik be a hatása”.
Véleménye szerint kaphatnának nagyobb figyelmet a termékminősítések. Az idei évben az ezzel kapcsolatos kampányok ígéretesnek tűnnek és nagyon örülnek neki, hogy vannak magyar termékek vásárlását ösztönző törekvések.
Mucsi Bence elárulta, hogy ugyan védjegyes ­termékeik jelenleg nincsenek, a külföldi versenyeken szerzett díjaik viszont folyamatosan bővülnek. „Ezekkel kapcsolatban nagyon pozitív a tapasztalatunk, amelyik termékünk valamilyen versenyen helyezést ért el, azokat érezhetően szívesebben vásárolják” – mondta.
Kihangsúlyozta, hogy folyamatosan fejlesztenek új termékeket és ötletekből sincs hiány. Arról is beszélt, hogy folyamatosan alkalmazkodnak a piachoz, hogy minél több vásárlót érjenek el. 
„Mielőtt piacra dobunk egy terméket, akár egy éves fejlesztés is megelőzheti azt. Hamarosan piacra dobunk egy új termékcsaládot, ami kifejezetten a Z generációt célozza, mind külsőben és felhasználásában. Így próbáljuk majd ­ösztönözni őket a mézfogyasztásra” – osztotta meg lapunkkal Mucsi Bence. Hozzátéve: idén a legnagyobb kihívást a megfelelő mennyiségű és minőségű mézek beszerzése fogja jelenteni számukra.

Egyre erősebb a magyar tészták iránti kereslet

Az elmúlt évben a hazai termékek iránti kereslet tovább növekedett, amely a Soós Tészta Kft. számára is kedvező eredményeket hozott. „Mennyiségben növekedést sikerült elérnünk az elmúlt évben” – mondta Soós Brigitta, a vállalat kereskedelmi vezetője.
Hozzátette: a vásárlók dön­té­sei­­ben több tényező játszik szerepet, amikor hazai terméket választanak. Bár a magyar piac alapvetően árérzékeny, egyre többen figyelnek arra is, hogy az általuk választott élelmiszer biztonságos környezetből érkezzen és a márka megbízható legyen minőségi szempontból.
Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb figyelmet kapnak a magyar termékek, és a fogyasztók részéről fokozott bizalom övezi őket. 
„Az elmúlt 4-5 évben egyre erősödik a magyar termékek iránti kereslet, a végfelhasználók számára egy bizonyos fokú garanciát ad a tudat, hogy magyar terméket vásárolnak” – hangsúlyozta Soós Brigitta. Ennek köszönhetően az áruházláncok beszerzői sem mehetnek el a hazai termékek mellett.
A különböző kereskedelmi kampányok szerinte jelentős szerepet játszanak a fogyasztói érdeklődés alakításában. Bár ezek nem mindig egy-egy konkrét termékre fókuszálnak, a hazai termékek előnyei kerülnek előtérbe, így a minőségi magyar áruk és a megfelelő marketingkommunikáció hatékonyan segítheti a vásárlói tájékozódást.
A vásárlók körében egyre ismertebbek a hazai eredetet igazoló védjegyek, mint például a Magyar Termék, Hazai Termék és Kiváló Magyar Élelmiszer jelzések. 
„Az egyre több hazai eredetet igazoló védjegy kampánynak köszönhetően egyre több fogyasztó találkozik ezek jelentésével, egyre közismertebbek maguk a logók és grafikai elemek, amelyek a boltok polcain segítik a vásárlót a gyors választásban” – tette hozzá Soós Brigitta.

„Cseles” stratégiák a hazai piacon

A hazai élelmiszer- és italgyártók forgalma nőtt, de ez részben az inflációnak is köszönhető. „Szeren­csére a mi vásárlóközönségünk nem kifejezetten árérzékeny, de a partnereink elmondása szerint a fogyasztók kevesebbet ­vásároltak, és egyre inkább az ár dominált a döntéseikben” – tájékoztatta lapunkat Marton Bálint, a Cseles Drinks Kft. ügyvezetője.
Hozzátette: a gazdasági nehézségek ellenére a hazai termékek iránti érdeklődés stabil maradt. „A magyar származású áruk iránti bizalom és a lokálpatriotizmus sokakban erősödött, de csak akkor választják ezeket, ha ár-érték arányban versenyképesek”.
Az ügyvezető szerint a fő szempontok: frissesség, minőség, ismert márka, rövid ellátási lánc, helyi gazdaság ­támogatása. „Az ár fontos döntési tényező maradt – ha a hazai termék drágább, sokan inkább az olcsóbb alternatívát választják”.
Marton Bálint kiemelte: a középkorú és idősebb generáció továbbra is a legelkötelezettebb. A fiataloknál javuló tendencia látszik, főleg a fenntarthatóság és kézműves minőség iránti igény miatt.
Tapasztalatuk szerint a magyarok kétharmada figyel arra, hogy hazait vegyen, de az árérzékenyebb rétegek kevésbé következetesek. A tudatosság nőtt, de sokak számára az alacsonyabb ár fontosabb, mint a származás vagy a minőség.
A kampányok – mint például a „Vedd a hazait, vidd a ­hazait” – úgy vélik, hatékonyak: növelik a figyelmet és keresletet. A védjegyek kiemelése és a bolti jelölések segítik a tudatos vásárlást.
„A tavalyi évben végeztünk egy piacfelmérést arról, hogy a fogyasztók milyen szörpöket fogyasztanak legnagyobb számban, és ezekből az adatokból indultunk ki a termékfejlesztés során.
Az új Cseles a Vérnarancs Tonic lett – egy igazi ­nyári, mediterrán koktélélmény, a Cselestől megszokott egyszerűséggel. További újdonság, hogy minden ízből elkészítettük a 0,5 literes kiszerelést is” – árulta el Marton Bálint.
Mint mondja, azt látják, hogy az általuk képviselt termékkategóriát leginkább kiskereskedelmi csatornákon keresztül vásárolják a fogyasztók, így ehhez kell alkalmazkodniuk. „Mivel célunk egy új termékkategória meghonosítása, a termékfejlesztés során tudatosan törekszünk a fogyasztói szokások megismerésére és formálására is” – jegyezte meg az ügyvezető.
A védjegyeket felismerik a vásárlók a csomagoláson, ám azt, hogy az adott védjegy használatához milyen feltételeknek kell megfelelni, vagyis milyen értékekről tesz tanúbizonyságot, „azzal már lényegesen kevesebben vannak tisztában” – hangsúlyozta Marton Bálint. Hozzátéve, hogy eddig nem tapasztalták, hogy vásárlóik kifejezetten keresték ­volna náluk a védjegyet. Mivel kis márkának számítanak, a fogyasztók szorosan hozzájuk társítják termékeiket, így nincs szükségük további megerősítésre.
A Cselest a Covid alatt kezdték el felépíteni, így a bizonytalan gazdasági helyzet, a folyamatosan csökkenő vásárlóerő mind olyan körülmények, melyekkel az indulás óta együtt élnek. Legnagyobb kihívásuk, hogy olyan marketingeszközöket válasszanak, amelyekkel a lehető legtöbb emberhez elérnek, miközben megőrzik a kedvező ár-érték arányt.

Burgonya a kosárban: az ár döntő

Az elmúlt évben a burgonya iránti kereslet alig változott, mivel ez egy alapvető élelmiszer, amely számos módon felhasználható – körettől főételig, levesekben, salátákban vagy sütési alapanyagként is.
„A fogyasztói igények változásai nehezebben érzékelhetők, ugyanakkor a vásárlás gyakorisága és a mennyisége kismértékben módosult. Bár a mennyiség csökkenő tendenciát ­mutat – ahogy a KSH adatai is jelzik –, még mindig ­25-27 kg/­fő ­körül mozog, ami stabilnak tekinthető” – mondta Kulich Éva, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója, valamint az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács kommunikációs vezetője.
Hozzátette, hogy jelenleg egy országos reprezentatív kutatás zajlik a burgonya fogyasztásáról és vásárlásáról, amely várhatóan izgalmas és hiteles eredményekkel szolgál majd.
A hazai termesztésű burgonya vásárlói döntéseit elsősorban az ár határozza meg, majd ezt követi a származás és egyéb szempontok.
„2021 óta az ár az elsődleges preferencia, míg a fenntarthatóság vagy a magyar termelők támogatása sajnos minimálisan jelenik meg, de a folyamatban lévő kutatásból részletesebb visszajelzéseket kapunk majd” – tette hozzá a szakember.
A fogyasztói tudatosság növelésére különös figyelmet fordítanak, különösen a megfelelő burgonyatípus kiválasztására.
„Három fő kategóriába soroljuk a burgonyafajtákat: salá­tának, főzni és sütni valók, amelyeket betűjelölésekkel látunk el a csomagoláson – ez a »burgonya ABC« ” – ­magyarázta Kulich Éva.
A közösségi médián keresztül folytatott kommunikáció mellett a hagyományos médiacsatornák, például televíziós szponzorációk és reklámmegjelenések is kulcsszerepet játszanak.
„Az eladáshelyi jelenlét kiemelten fontos, hiszen, ha nem vagyunk a bevásárlókosár közelében, mit sem ér a kommunikáció” – emelte ki.
A hazai termékeket népszerűsítő kampányok és a Golden­Burg burgonya kereslete kapcsán elmondta, hogy a márka öt éve létezik, és a jól célzott kampányok nagyban segítik a termék­népszerűsítést.
„A Spar-hálózatban végzett kampányok révén szinte minden évben tudjuk növelni az áruházi aktivitást, ami win-win együttműködés, hiszen csak olyan termék vagy akció kerülhet bele a reklámújságokba, amely valóban értékesítésnövekedést eredményez” – tette hozzá. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az árstop és az árrésstop minimálisra korlátozta a szervezett árakciók lehetőségét.
A burgonyatermesztés legnagyobb kihívásai közé tartozik a klímaváltozás, a vízellátás és a növényvédelem.
„Az elmúlt években megnőtt a tartósan száraz és forró időszakok száma, valamint az extrém időjárási események, mint jégesők, fagyok vagy intenzív esőzések” – fejtette ki Kulich Éva. „A növényvédőszerek használatát pedig egyre inkább korlátozzák, miközben a kártevők a talajban és a növényen is egyre gyakoribbak” – jegyezte meg.
A Magyar Termék védjegy kapcsán hangsúlyozta, hogy ez egy támogató eszköz lehet az agrártermékek megkülönböztetésére.
„Fontos a kereskedelem támogatása, hiszen hiába van védjegyünk, ha a termék nem kapható a boltokban. A Magyar Termék védjegy segít abban, hogy a GoldenBurg burgonya származását és minőségét egyértelműen kommunikáljuk a vásárlók felé” – mondta.
A jövőbeli tervekről szólva elárulta, hogy minden termesztési területük öntözött, és az idei szezonban korszerűsített öntözési rendszert adtak át.
„Kevesebb energiát, vízmennyiséget és munkaerőt használunk, miközben a piaci erősödésünket új fajták, nagyobb termő­terület és új termékek bevezetése révén próbáljuk biztosítani” – összegezte Kulich Éva. 

 

(TERMÉKMIX magazin – 2025. májusi szám)

DIGITÁLIS LAPSZÁM ITT:

Tags: hazai termék, magyar termék
  • Előző cikk: A cukor­mentes termék „már alap a választékban” Előző
  • Következő cikk: Új fogyasztói elvárások alakítják a tusfürdők piacát Következő

Legfrissebb

Stühmer

Érezd a felfedezés ízét! – Stühmer Pillanat Korfu a világűrb…

2025.jún..16

Wolt

Owen Wilson lett a Wolt kampányarca

2025.jún..16

penny üzletbelső

Bővülő kínálat és rugalmas nyitva tartás: már készül a nyári…

2025.jún..16

Rossman

Két új felsővezető csatlakozott a Rossmannhoz – Szimeiszter …

2025.jún..13

OKSZ

OKSZ: Újabb boltbezárási hullámot indít el a Lázár-minisztér…

2025.jún..12

Copyright © 2019-2025. Termékmix. Minden jog fenntartva.
  • Médiaajánlat '25
  • Márka mögött
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Sütik
  • Adatkezelés
  • Kezdőlap
  • Kereskedelem
    • Esemény
    • Üzletlánc
    • Kutatás
    • Általános
  • Ipar
    • Hírek
    • Személyi hírek
  • Magazin
    • Polc
    • Kereskedelem
    • Interjú
    • Marketing
    • Kutatás
    • Piac
    • Innováció
  • Külföld
    • Kereskedelem
    • Kutatás
    • Ipar
    • Trend
  • Újdonságok
 

"Süti" információ ezen a weboldalon

Azért, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk weboldalunkon. Ha továbbra is a beállítások változtatása nélkül marad a honlapon, azt feltételezzük, hogy Ön elégedett azzal, hogy minden "sütit" megkap a honlapján. Ha szeretné, bármikor meg tudja változtatni a cookie beállításokat. Viszont ez esetben nem tudjuk garantálni weboldalunk megfelelő működését.

Részletek...
Elutasítom Elfogadom