A spárgaszezon kezdete alkalmából meglátogattuk Magyarország legnagyobb egybefüggő spárgaföldjét.

A Bács-Zöldért Zrt. úgy tartja, hogy a spárga egészen különleges helyet foglal el a zöldségek között. A vállalat 50 hektáron termeli a zöld és halványított spárgát. Itt található Magyarország legnagyobb egybefüggő spárgaültetvénye, hét fajta spárgával dolgoznak. Bűdi Zsolt Attila, a vállalat egyik tulajdonosa, vezérigazgatója azt mondja, a fogyasztói trend változóban van. Több a zöld spárgájuk, de fehéret is egyre nagyobb mennyiségben termesztenek. „Húsz évvel ezelőtt még 90 százalékban ­fehér spárgát ettek az emberek, és csak 10 százalék volt a zöld. Ez a trend mára megfordult Németországban 70–30 százalékos arányban úgy, hogy 70 százalék a zöld, és 30 százalék a ­fehér” – mesélte. Már Magyarországon is főként a zöldet keresik a fogyasztók.
A Bács-Zöldértnél évente hektáronként 5 tonna körüli a termés, vagyis az 50 hektáron 250–300 tonna spárgát gyűjtenek be.

Pár óra alatt a Kiflinél
A Bács-Zöldért által termesztett gyümölcsök, zöldségek, lekvárok a Kifli.hu online szupermarket kínálatában is meg­találhatóak. Bűdi Zsolt Attila azt mondja, a növény nem ­bírja azt a logisztikai utat, amit a multik rákényszerítenek, a Kifli.hu rendszere viszont lehetővé teszi a pár órás kiszállítást. A Bács-Zöldért spárgáit kora reggeltől szedik az emberek, a termést a saját udvaron lemossák, lehűtik, csomagolják, és hat órán belül, délutánra már a Kiflinél van.
„Ezért a fogyasztók akár az aznap reggel leszedett spárgából rendelhetnek vacsorára, ami teljesen más kulináris élményt ad, mint a többnapos, import spárga. A Kifli ezt a gyorsa­ságot, frissességet tudja garantálni” – közölte.
Bűdi Zsolt Attila szavai szerint az ökológiai ­gazdálkodás irányába mennek, a lehető legkevesebb műanyagot, talaj­védő­szert alkalmazzák. Ez nem biogazdálkodást jelent, de nagyon közel áll hozzá. „Azokat a fajtákat honosítottuk meg, amelyek az átlagtól messze jobbak, prémium fajtákat termelünk” – mondta.
A Bács-Zöldért egyedülálló módon teljesen azonos áron biztosítja a fehér és a zöld spárgát, hogy a fogyasztók ne az ár alapján döntsenek köztük. Az Auchanban, az Aldiban is jelen vannak, így Magyarországon gyakorlatilag bárki tud Zöldért spárgát vásárolni.

A legrövidebb ellátási lánc
Gabriel Makki, a Kifli.hu ügyvezető igazgatója elmesélte, hogy a Bács-Zöldért nagyjából a Kifli.hu indulása óta ­szállít az online szupermarketnek.
„Nekünk abból válogatnak, amit reggel begyűjtenek a földekről, így azt mi is nagyon frissen tudjuk szállítani a fogyasztóknak, akár még ugyanazon a napon. Ez a legrövidebb ellátási lánc” – közölte. Ez azt is jelenti, hogy a termést tovább hagyhatják a talajban, vagy a gyümölcsöket a fákon, így valóban megérik a termés.
Úgy gondolja, a Kifli üzleti modellje pontosan arra épül, ahogyan a Bács-Zöldért dolgozik: törődnek azzal, mit és hogyan állítanak elő. „Mi nem csak eladók vagyunk. Bennünk megbíznak az emberek, ránk bízzák a saját bevásárlásukat” – magyarázta.

A tavasz a spárgával kezdődik
Spárgából a zöldség jellege miatt a Kifli.hu szinte minden beszállítója magyar, de a Bács-Zöldért a legnagyobb termelőjük, és az első, friss spárgaszállítmány is mindig tőlük érkezik.
Gabriel Makki szerint a spárga azért is fontos, mert az a frissesség, a tavasz szimbóluma. Ez az első zöldség, ami megjelenik tavasszal. Érzékeny növény, nem mindenki tudja megtermelni, és csak a megfelelő gondoskodással nőhet. Sőt, el­adni is csak a megfelelő gondoskodás mellett lehet.
„Az egészséget is támogatja, és kulináris élményt jelent. Számomra a tavasz a spárgával kezdődik” – fogalmazott.
A Bács-Zöldért minden termékéből vesz a Kifli: lekvárt, gyümölcsöt, zöldséget. „Ha tudják az emberek, hogy van valaki, aki ilyen részletekig odafigyel az ételek minőségére, és az egész üzleti működését arra teszi fel, hogy jó legyen a végeredmény, akkor az emberek a hűségükkel jutalmazzák. Ezért mi is mindig hűek vagyunk az értékeinkhez” – mondta.
Tapasztalataik szerint tavasszal már várják a Kifli ­vásárlói is a spárgaszezont. Ahogy mondja, ez nem az e-kereskedelemről szól, hanem arról, hogy jó ételeket juttassanak el az emberekhez, tisztességes áron.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. májusi szám)