A diszkontlánc ezzel is szeretné csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét az Egyesült Királyságban.

A brit Aldi az angliai és walesi üzleteiben a friss tejtermékeknél a „fogyasztható” dátum helyett ezentúl a minőségmegőrzés dátumát tünteti fel, hogy ezzel is csökkentse az élelmiszerpazarlást – írja az ESM.

A diszkontlánc közleménye szerint a változtatásokat az év végéig vezetik be az üzletekben.

A hulladékcsökkentéssel foglalkozó jótékonysági szervezet, a WRAP szerint évente közel 300 000 tonna tejet dobnak ki az Egyesült Királyságban, és a háztartások fele a fogyaszthatósági idővel magyarázza a kidobást. Az Aldi arra szeretné ösztönözni a vásárlókat, hogy a tej kidobása előtt végezzenek szagpróbát, mivel a termék általában a minőségmegőrzési időn túl is biztonságosan felhasználható, feltéve, hogy megfelelően tárolták, és nincs rossz szaga.

Liz Fox, az Aldi UK fenntarthatósági igazgatója azt mondta, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél fenntarthatóbban működjenek, és ahol csak lehet, igyekeznek megelőzni az élelmiszer-pazarlást az üzleteikben, és a vásárlókat is arra ösztönzik, hogy kevesebb élelmiszert dobjanak ki otthon.

Az Aldi azt reméli, hogy ez a lépés is hozzájárul ahhoz, hogy 2030-ra a felére csökkenjen az élelmiszer-pazarlás mértéke. A kiskereskedő már mintegy 60 friss gyümölcs- és zöldségáruról – például almáról, körtéről, citrusfélékről, burgonyáról, sárgarépáról és hagymáról – távolította el a minőségmegőrzési időt.

Idén év elején kezdett a brit Aldi együttműködni a Too Good To Go nevű élelmiszerhulladék-megelőző alkalmazással, amely 3,30 fontért kínál közeli lejáratú élelmiszerekből álló csomagot. Minden egyes zacskó legalább 10 font értékű élelmiszert tartalmaz.