A Foodvisor applikáció a gépi tanulás módszerével segítséget nyújt az étrend betartásában. A tányéron lévő ételt lefotózva a program meghatározza annak összetételét, megbecsüli az alapanyagok súlyát és az egész étel hozzávetőleges kalóriatartalmát – írta a TechCrunch portál.

Az applikáció megkönnyíti a diéta követését a kalória elmentésének módszerével. Az ételek napi kalóriaértékét kiszámító átlagos programok az értékek nehézkes, kézi feljegyzését igénylik, ami a TechCrunch elemzése szerint azt eredményezi, hogy az emberek feladják ezeknek a programoknak a használatát.
A Foodvisor start-up programja okostelefon és mesterséges intelligencia használatára épül. Az étel lefényképezése után képfelismerő algoritmusok próbálják meghatározni az étel össze­tételét, és – a tányéron elfoglalt helyéből – az egyes alapanyagok térfogatát és súlyát. Majd kalóriatáblázat alapján az alkalmazás felkínálja a naplóba történő bejegyzést a felhasználónak, aki szabadon módosíthatja az adatot a rendszer tévedése esetén. „Körülbelül két évet szenteltünk a termék kutatására és fejlesztésére, majd 2018-ban forgalomba hoztuk a francia piacon” – mondja Aurore Tran, a start-up társalapítója. A Foodvisor eddig 1,4 millió euró bevételt generált. Az applikációt már 1,8 millió Android- és iOS-készülék felhasználója töltötte le.