Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette azt a törvényjavaslatot, amely korlátozza az üzletekben a private label típusú termékek eladását. – Olyan törvényt szeretnénk ajánlani, amely kötelező és reális módon csökkenti a szupermarketek saját márkás termékeinek értékesítési lehetőségeit – jelentette be szombaton a miniszterelnök az Európai Mezőgazdasági Fórumon Jasionkában.

Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet „rendkívül megnehezíti a lengyel gyártók által elérhető rendes árrést”. Ezért olyan szabályokat kell hozni, amelyek a lengyel márkák támogatását szolgálják.
A miniszterelnök nem adott arról tájékoztatást, hogy mennyire szeretné csökkenteni a kormány a saját márkák részesedését a kínálatban. Az sem ismeretes, mikor kell életbe lépniük az új előírásoknak.
Európában a Nielsen cég adatai szerint a private label termékek részesedése 31,4% értéket ér el, és évente 1 százalékpont ütemben nő. Lengyelországban 2018-ban a saját márkák eddig 19.6% szintű részesedést értek el (összes fogyasztói kosár).
Érdemes figyelembe venni, hogy a saját márkás termékek részesedése a lengyel és külföldi üzlethálózatok többségének eladásaiban nem haladja meg a 15%-ot, sőt sok cégnél ennél jelentősen kevesebb. Kivételt képeznek az olyan diszkonthálózatok, mint az Aldi, a Lidl vagy a Biedronka, amelyek ennek a piacnak a hajtómotorjai.
A kínálatban (és így az eladásban) a legnagyobb saját márkás részesedése az Aldi üzletláncnak van, de hozzá kell tenni, hogy ez folyamatosan csökken. 2015-ben a német diszkonthálózat még 1339 terméket kínált az üzleteiben, ebből 88,6% volt a private label árucikk. 2016-ban 1700 árucikket kínált, de a saját márkák részesedése 86,8% szintű volt. 2017 az áttörés éve volt, amikor az üzletlánc átlagos kínálatát 2101 SKU-ra fejlesztették fel, nagyobb mértékben lengyel márkájú termékekkel, ugyanakkor az üzletlánc termékeinek részesedése 73,6%-ra csökkent. Várható, hogy 2018-ban ez a trend folytatódik.
A Lidl saját márkás portfóliója jelenleg több mint 100 brandet ölel fel, ezek között 1200 különböző kategóriájú termék található: élelmiszerek, kozmetikumok, háztartási vegyi- és textiláru. A saját márkás termékek a Lidl forgalmának 70%-át teszik ki. Köztük közel 70% az FMCG szektorhoz tartozó lengyel gyártóktól származó árucikk.
A Biedronka üzletlánc saját márkás eladásainak részesedése folyamatosan esik. Néhány évvel ezelőtt még kb. 50% volt, most 41%. Többek között az az oka ennek, hogy a márkás termékek eladási dinamikája magasabb, mint a private label termékeké. Ezért a cég úgy módosítja természetes módon a stratégiáját, hogy a márkás termékeket a vásárlók a legtöbb üzletben megtalálhassák.
Emlékeztetőül, szombaton Pedro Soares Dos Santos, a Jeronimo Martins vezérigazgatója bejelentette, hogy a saját márkás termékek lesznek az egyik hajtómotorja az üzletlánc eladásainak, és hangsúlyozta, hogy a cég jelentős befektetésekre készül ezen a területen. A private label termékek csak az áruházlánc üzleteiben elérhető innovatív termékek fejlődését fogják elősegíteni.
Érdemes hozzátenni, hogy sok saját márkás termék olyan árucikk, ami egyszerűen nem szerepel a hazai gyártók kínálatában, vagy nem képesek azt gyártani. Ez vonatkozik a nemzeti jellegű termékek polcaira, amelyek pl. Olaszországból, Franciaországból, Portugáliából vagy Németországból származnak. De remek példa a biotermékek is. Az ökotermékek piaca Lengyelországban nagyon gyengén fejlett, ráadásul csökken a minőségi termékeket gyártó vállalatok száma. Amíg az üzlethálózatok a lengyel biopiac fejlődésére várnak, kénytelenek a francia, német és más országbeli forgalmazókra támaszkodni, ahol az ilyen típusú termékek gyártása sokkal fejlettebb.
Ez a Jog és Igazság kormányának következő lépése a nagy kereskedelmi üzletláncokkal folytatott harcban. Ezt megelőzően kereskedelmi tilalmakat vezettek be, illetve adók bevezetésével próbálkoztak.
Emlékeztetőül, alig néhány napja, hogy az Országos Tejipari Szövetségnek Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter részvételével megtartott találkozóján vita bontakozott ki az iparág problémáiról, amely „folyamatosan küzd az üzletláncokkal és a tejtermékekre alkalmazott magas árréssel”. A miniszter javasolt néhány megoldást, valamint az üzletek számára kötelezően „legalább 50% lengyel áru” vásárlását előíró rendelet bevezetését.
Forrás: money.pl / wiadmoscihandlowe.pl