Mérsékelten nőtt az élelmiszerek világpiaci ára áprilisban márciushoz képest.

    Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint áprilisban az átfogó árindex 127,2 pont lett, ami 0,8 pont (0,6 százalék) emelkedés márciushoz viszonyítva. Ez volt az első növekedés 12 egymást követő hónap csökkenés után.
    Az áprilisi emelkedés ellenére az index 31,2 ponttal (19,7 százalékkal) állt alacsonyabban tavaly áprilishoz képest.
    Az átfogó mutató áprilisi emelkedését a cukorárindex meredek emelkedése, valamint a húsárindex emelkedése okozta, miközben a gabona-, tejtermék- és a növényi olajárindexek tovább csökkentek.
    A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
    A FAO gabonaárindexe áprilisban átlagosan 136,1 pont volt, ami 2,4 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál, és 33,5 ponttal (19,8 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi értéknél. Az összes főbb gabona világpiaci árának csökkenése felülmúlta a rizs árának növekedését. A nemzetközi búzaárak áprilisban 2,3 százalékkal csökkentek havi szinten és ezzel 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre kerültek.
    A növényiolaj-árindex áprilisban átlagosan 130,0 pont volt, ami 1,8 pontos (1,3 százalékos) csökkenés márciushoz képest, ez az ötödik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálmaolaj stabil világpiaci árát, valamint a szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.
    A tejtermékek árindexe áprilisban átlagosan 124,6 pont volt, 2,2 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál és 22,1 ponttal (15,1 százalékkal) a tavaly áprilisinál. Ebben szerepet játszott, hogy áprilisban már tizedik egymást követő hónapban csökkent a tejporok nemzetközi ára, és esett a sajt ára is. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban stagnált a vaj világpiaci ára.
    A FAO húsárindexe áprilisban átlagosan 114,5 pont volt, 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb, mint márciusban, és 7,4 ponttal (6,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly áprilisinál. Áprilisban a sertéshús nemzetközi árai emelkedtek a legnagyobb mértékben és kilenc hónapos folyamatos csökkenés után nőtt a baromfihús világpiaci ára is.
    A FAO áprilisi cukorárindexe 2011 októbere óta a legmagasabb, átlagosan 149,4 pont volt, ez 22,4 ponttal (17,6 százalékkal) magasabb márciushoz képest, egyben a harmadik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az indiai és kínai termeléssel kapcsolatos előrejelzések rontása, továbbá az esőzések miatt a brazil termés betakarításának elhúzódása.
    Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

 

 

mti