A közösségi közlekedésben éppen a szakvásár napjain zajló sztrájkok ellenére a ProWein 49.000 szakmai látogatót vonzott a kereskedelem és a gasztronómia világából.

A minden résztvevői csoportnál egyöntetűen kimagasló értékelésével és jelentős nemzetközi kisugárzásával a ProWein szakvásár 2023-ban is átütő sikert aratott. Szerte a világból érkeztek a borok és szeszes italok világában jártas szakemberek, akik három intenzív vásárnapot élvezhettek Düsseldorfban. Mindennek a középpontjában a világ különböző tájairól érkezett borok és szeszes italok széles és szerteágazó kínálata állt. Az iparág vezető szakvására idén többek között a fenntarthatósággal, a borok alternatív csomagolásaival, valamint az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italokkal foglalkozott.

A mintegy 6.000 kiállító 86 százaléka Németországon kívülről, több mint 60 országból érkezett. A borok és szeszesitalok vezető világpiaci szereplői ugyanúgy felsorakoztak, mint az importőrök és az exportőrök, a kereskedelmi ügynökségek, a kiemelt színvonalú borászatok, illetve a termelő együttműködések és szövetkezetek. A legnagyobb kiállító nemzet a ProWein szakvásáron hagyományosan Olaszország, majd a rangsorban Francia- és Németország következik Spanyolország előtt. A ProWein kínálatában a tengerentúli országok borai és a szeszesitalok szekciói is lenyűgöző kínálattal sorakoztak fel.

Nemzetközi szakemberek egymás között
A kínálat kifejezetten nemzetközi jellege a ProWein leginkább kiemelkedő és egyedi ismérve. Az élelmiszer-kiskereskedelem, a szakkereskedők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a catering nemzetközi beszerzői számára idén is vitathatatlanul a ProWein volt a legnagyobb jelentőségű szakmai seregszemle. A közösségi közlekedésben éppen a szakvásár napjain zajló sztrájkok ellenére a ProWein 49.000 szakmai látogatót vonzott a kereskedelem és a gasztronómia világából (a 2022-es 38.000 után). A látogatók kétharmada részese volt a beszerzési döntéseknek, és 141 országból érkeztek (2022-ben 145 országból érkeztek látogatók). Az ázsiai térség ismét feltűnően erőteljesen képviseltette magát. Az érdeklődés középpontjában idén nem csupán a piacvezető termővidékek borai álltak: nagy kereslet övezte az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italokat, valamint az alternatív csomagolásokat is. A látogatók fele érdeklődött az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italok, egyharmada pedig az alternatív csomagolások iránt.

Magyar kiállítók
Közel 60 kiállító képviselte hazánkat az idei düsseldorfi ProWein szakvásáron, köztük több évről-évre visszatérő és számos olyan borászat ill. pálinkafőzde is, akiknek ez volt az első ProWein-részvételük. A központi boros közösségi stand az Agrármarketing Centrum és a Magyar Bormarketing Ügynökség kooperációjaként valósult meg, több, mint 30 borászat részvételével, egész nap színvonalas masterclass-okkal, élőzenével. A nagy stand köré rendeződve önálló közösségi standon szerepelt a Villányi borvidék, több egyéni kiállító ill. kereskedőn keresztül további borászatok is. A szeszesital szekcióban pálinkás közösségi standon 3 főzde és a Pálinka Nemzeti Tanács mutatkozhatott be, de ebben a szekcióban is volt egyéni kiállító is.