Az európai papír- és kartoniparban felhasznált farost több mint 90%-a az EU erdőiből, és több mint 78%-a fenntarthatóan kezelt erdőkből származik.

Az Európai Kartondoboz és Kartongyártók Szövetsége, a Pro Carton marketing és kommunikációs igazgatója, Winfried Muehling közleményben emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Közgyűlése 2012-es döntése alapján március 21. az erdők nemzetközi napja. Ennek az a célja, hogy megünnepeljék és felhívják a figyelmet az erdők jelentőségére. Az erdők ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében, a biológiai sokféleség megőrzésében, valamint értékes nyersanyagok forrásaként a különböző iparágak számára.

A karton- és az erdészeti ipar együttműködését azzal szemléltette, hogy az európai papír- és kartoniparban felhasznált farost több mint 90%-a az EU erdőiből, és több mint 78%-a fenntarthatóan kezelt erdőkből származik. Úgy fogalmazott, hogy az európai rostipar elkötelezett a fenntartható erdőgazdálkodás mellett: minden egyes kivágott fára 2-3 új fa jut, így 2005 és 2020 között 58 390 km2-rel nőtt ezen területek nagysága. Minden évben az új erdőterületek mennyisége meghaladja a kitermelt faanyagot, ami naponta 1500 futballpályányi területnek felel meg.

Hangsúlyozta, hogy az aktív erdőtelepítést az európai papír- és kartonipar valamennyi szereplője támogatja. Közölte, hogy az EU erdészeti stratégiája 2030-ig hárommilliárd fa ültetését irányozza elő, a becslések szerint az évtized végére magától növő hárommilliárd fán felül. Ez Winfried Muehling szerint azt mutatja, hogy az iparág jó úton halad, és így az európai erdők továbbra is betölthetik számos ökológiai, gazdasági és társadalmi funkciójukat.

Winfried Muehling felidézte, hogy egy új kutatás szerint az európai karton-iparnak 2018 óta sikerült 24%-kal csökkentenie a karbonlábnyomát. A The Carbon Footprint of Carton Packaging 2023 (A kartoncsomagolás karbonlábnyoma 2023) című tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kartoncsomagolás nemcsak a bioalapú és körforgásos gazdaság követelményeinek felel meg, hanem kulcsszerepet játszik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásban is. Emellett a fenntartható erdőgazdálkodás döntő szerepet játszott a fosszilis energia megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésében.

A szakember mindezek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az európai erdészeti rostipar és általában az erdők jót tesznek a bolygónak, az embereknek és a világ gazdaságának.

(Kép: Pixabay.com)