Felháborodást váltott ki Indonézia és Malajzia termelői körében az Európai Unió új jogszabálya. A decemberben elfogadott jogszabály megtiltja a pálmaolaj és más, az erdőirtással összefüggésbe hozható áruk értékesítését, ha az importőrök nem tudják bizonyítani, hogy az adott áru előállítása nem károsította az erdőket.

Leállíthatja az Európai Unióba irányuló pálmaolaj exportját Malajzia. Az ázsiai ország csütörtökön jelentette be, hogy így tiltakozik egy olyan új uniós jogszabályozás ellen, amelynek a célja az erdők védelme – számolt be róla a Reuters, amit a Portfolio vett észre.

Fadillah Yusof malajziai miniszter elmondása szerint a világ két legnagyobb pálmaolaj termelője, Malajzia és Indonézia tárgyalni fog az új jogszabályról, amely megtiltja a pálmaolaj és más, az erdőirtással összefüggésbe hozható áruk értékesítését, ha az importőrök nem tudják bizonyítani, hogy az adott áru előállítása nem károsította az erdőket. Korábban az Európai Unió volt a pálmaolaj egyik legjelentősebb importőre. A decemberben elfogadott törvény felháborodást váltott ki Indonézia és Malajzia termelői körében.

Ha szakértőket kell bevonnunk a tengerentúlról, hogy ellensúlyozzuk az EU bármilyen lépését, akkor ezt meg kell tennünk. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen leállítjuk az Európába irányuló exportot, és más országokra összpontosítunk, ha az EU mindannyiunk számára megnehezíti a kivitelt - nyilatkozta Fadillah csütörtökön.

Környezetvédő aktivisták a pálmaolajipart okolják a délkelet-ázsiai esőerdők féktelen kiirtásáért, pedig Indonézia és Malajzia kötelező fenntarthatósági szabványt hozott létre minden ültetvény számára.

Fadillah sürgette a Pálmaolaj-termelő Országok Tanácsának (CPOPC) tagjait, hogy közösen lépjenek fel az új jogszabály, illetve az EU és az Egyesült Államok alaptalan vádjaival szemben a pálmaolaj fenntarthatóságával kapcsolatban.

Az EU malajziai nagykövete Fadillah felvetéseire azt válaszolta, hogy az EU nem tiltja meg a pálmaolaj importját az országból, és tagadta, hogy az erdőirtási törvény akadályokat állítana a malajziai export elé. Michalis Rokas azt mondta, hogy a jogszabály minden ország árucikkére vonatkozik, – tehát az EU tagállamaira is, és célja annak biztosítása, hogy az árutermelés ne vezessen további erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz.

Joko Widodo indonéz elnök és Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök ezen a héten megállapodtak abban, hogy küzdenek a pálmaolajjal szembeni megkülönböztetés ellen, és a CPOPC révén megerősítik az együttműködést. A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai szerint az EU a világ harmadik legnagyobb pálmaolaj-fogyasztója, a Malajziából származó pálmaolajexport 9,4 százalékát teszi ki az importált mennyiség.

A Portfolio emlékeztetett arra, hogy a pálmaolaj széles körben alkalmazott alapanyag. Az élelmiszeriparban legtöbbször friss pékáruk, snackek, tartós pékáruk, sütemények, csokoládék és alapvető élelmiszerek (gabonapehely, leveskocka) esetében használják, de rengeteg pálmaolajat tartalmaz például a Nutella is.