Az önkiszolgáló kasszák számának növekedése vagy a kísérleti jelleggel működő automatizált boltok mind azt a célt szolgálják, hogy a pénztárnál töltött idő minimalizálásával minél gyorsabb és kényelmesebb legyen a bevásárlás. A hazai Tesco hipermarketekben elérhető Scan&Shop megoldás úgy spórol időt, hogy már vásárlás közben lehetővé teszi a termékek beolvasását, így a vásárlók egyenesen a saját szatyrukba pakolhatnak és elkerülhetik a kasszánál való várakozást. Az alkalmazás kipróbálását a Tesco dupla Clubcard-pontok jóváírásával ösztönzi. 

Egyre inkább elterjedőben van az online vásárlás, vannak azonban olyan helyzetek, amikor az áruházban való személyes bevásárlás kézenfekvőbb, például, ha munkából hazafelé útba esik az üzlet. A pénztárnál töltött idő lerövidítése persze ilyenkor is szempont, amiben segítséget jelentenek az önkiszolgáló kasszák. Ezeknél azonban a termékeket ugyanúgy egyesével ki kell pakolni, mint a hagyományos kasszánál a szalagra, ami egy telerakott bevásárlókocsi esetén hosszabb időt igényel.

A folyamat egyszerűsítésére vezette be a Tesco a Scan&Shop alkalmazást, amely mára az áruházlánc mind a 116 hipermarketjében elérhető. A megoldás a bejáratnál kihelyezett kézi szkennerek, illetve mobilalkalmazás használatán keresztül teszi lehetővé, hogy a vásárlók már a polcsorok között válogatva le tudják olvasni a termékek vonalkódját, így azokat egyenesen a saját bevásárlótáskájukba tehetik, a kasszánál pedig nem kell kipakolni őket. A használatához csupán Clubcard tagság szükséges, amely egy gyors online regisztrációval elintézhető, és számos kedvezményt biztosít minden vásárlás során. A legalább 100 forint összértékű Scan&Shopos vásárlások után a Tesco ráadásul június 5-ig dupla Clubcard pontokat ír jóvá.

Kézi vezérlésre kapcsolva

A mobilos használathoz először a Scan&Shop applikáció letöltésére van szükség, majd a vásárlás megkezdése előtt be kell szkennelni a helyszínen az áruház QR kódját. Kézi leolvasó használata esetén legelőször a Clubcard vonalkódot kell beolvasni, ami alapján a Scan&Shop fal kiadja a használható kézi szkennert.

A vásárlás közben beolvasott termékek az alkalmazás bevásárlólistájára kerülnek, így a folyamat során praktikusan nyomon követhető az aktuális végösszeg, ami a tudatos vásárlást is segíti. A lédig gyümölcsöket és zöldségeket le kell mérni, ezt követően a mérleg által kiadott vonalkódot lehet beszkennelni. Darabos zöldség, gyümölcs vagy pékáru esetén az adott termék alatti vonalkódot kell beolvasni, majd megadni a mennyiséget.

Gyorsítósáv biztosítva

A vásárlás végeztével célszerű az önkiszolgáló kasszát választani a hosszas várakozás elkerülése érdekében. Itt már csak a kihelyezett QR kód, illetve a telefonon megjelenő vonalkód beolvasására van szükség, és a fizetés már indítható is. A lopásgátlóval ellátott termékeket (például ruhát, nagyobb értékű alkoholos italokat) célszerű különítve elhelyezni, a biztonsági eszközt ugyanis az áruház munkatársa távolítja el fizetés után.