Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe januárban 173,8 pontra nőtt, az előző hónaphoz képest 2%-kal, az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva pedig 16,4%-kal emelkedett.

Az index havi értékét a FAO az öt alapvető élelmiszer alapanyag - gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor - nemzetközi árából állapítja meg.
A FAO gabonaár index 3,4%-kal emelkedett december óta, ezen belül leginkább a búza, kukorica és rizs világpiaci ára nőtt.

A növényi olajok 1,8%-kal drágultak főként a világszerte alacsony pálmaolaj készletek és a dél-kelet ázsiai termelés akadozása miatt.
A tejtermékek ára és a húsár-index változatlan maradt.


A FAO jelentése szerint a 2017-es szezon végére valószínűleg történelmi rekordot érnek el a gabona készletek, a szakértők 1,5%-kal, 681 millió tonnára emelték az előrejelzést decemberhez képest. A búzatermés várhatóan éves szinten 8%-os növekedés mellett eléri majd a 245 millió tonnát.

A szemestermény-készletek 0,7%-kal haladják majd meg a tavalyi értékékeket, míg a rizs valamelyest csökken, de még így is rekord közeli 170 millió tonna várható.