14,3 millió euró értékben innovatív kapacitásbővítő beruházást valósít meg a FrieslandCampina Hungária a magyar kormány támogatásával, ennek révén jelentősen, közel 25 százalékkal nő a mátészalkai tejüzem termelési kapacitása, és a belföldi igények kiszolgálásán túl lehetővé válik a minőségi tejtermékek külpiaci értékesítése is.

Az új fejlesztés 2021-ben indul és része annak a többéves beruházás-sorozatnak, amelynek első fázisa 2020-ban zárult le. A vállalat egyedi kormánydöntéssel támogatott beruházását ünnepélyes keretek között jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A beruházás eredményeképp létrejött közel 25 százalékos kapacitásbővülés a FrieslandCampina Hungária Zrt. mellett a tejtermelők és más beszállítók számára is kiszámítható növekedést jelent, valamint lehetővé válik a minőségi magyar tejtermékek exportja a külpiacokra, elsősorban a régió államaiba. A FrieslandCampina Hungária Zrt. 27 éve a magyar élelmiszeripar és a nemzetgazdaság meghatározó szereplője, olyan népszerű tejtermékek piacvezető gyártója és forgalmazója mint a Pöttyös, a Milli, az Oké, a Landliebe, a Completa, a Frico és a Debic.

A FrieslandCampina Hungária 2019-ben saját forrásból indította el a több éves mátészalkai beruházási programjának első szakaszát mintegy másfél milliárd forint értékben, hogy az egyre erősebb hazai kereslet kielégítése mellett biztos alapot teremtsen a további kapacitás bővítésnek, a helyi innovációknak és a régiós exportnak. Az elmúlt öt évben a mátészalkai üzemben elért 33 százalékos késztermék kibocsátás növekedés most újabb lendületet kap: a magyar kormány hozzájárulásából megvalósuló kapacitásbővítéssel a szabolcsi termelőüzemben további közel 25 százalékkal több, magas hozzáadott értékű tejterméket lehet majd előállítani.

„Beruházásaink vezérlő elve az innováció és a minőség, célunk a magyar vásárlók magas szintű kiszolgálása és a hazai tejtermék fogyasztás folyamatos fejlesztése. Késztermék gyártó kapacitásaink bővülése révén biztos növekedést hozunk termelőink üzletmenetébe, az export lehetőségek kihasználásával pedig emeljük a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. Nem utolsó sorban, a beruházások hozzájárulnak a cégcsoporton belüli versenyképességünk javításához és kiszámítható jövőképet jelentenek a régió munkavállalóinak.” – fogalmazott Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A FrieslandCampina Hungária által értékesítésének több mint 70%-át hagyományosan belföldön készülő márkás termékek adják, amelyek a cég mátészalkai üzemében készülnek és a termékfejlesztés is itt zajlik. Mátészalkán készül többek között az ikonikus Pöttyös Túró Rudi és egyéb Pöttyös termékek, valamint a magas hozzáadott értékű Milli termékcsalád, valamint egyes Oké! márkájú termékek fejlesztése és gyártása is itt folyik. A FrieslandCampina Hungária összesen mintegy 48 millió kilogramm tejet vásárol és dolgoz fel évente. A vállalat közel ötszáz embert foglalkoztat, négyszázötven hazai beszállító partnerrel és harminchat magyar tejtermelő gazdasággal áll hosszú távú szerződéses kapcsolatban.