Januártól már Magyarországon is működnie kell a biohulladék szelektív begyűjtésének.

2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését – írja a Telex. A portál külföldi példákon keresztül azt is bemutatta, hogyan alakul a a biohulladék szelektív begyűjtése olyan európai országokban, ahol már bevezették az intézkedést.

A lap emlékeztetett arra, hogy az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék. Egyelőre nem igazán lehet látni, hogy Magyarország hogyan fogja végrehajtani ezt az uniós irányelvet, mivel még az erről szóló jogszabály sem készült el. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. sajtóosztálya megerősítette a Telex érdeklődésére, hogy a koncessziós társaság feladata lesz a háztartási biohulladékok gyűjtésének megszervezése és a hasznosítónak való átadása.

A Telex azt írja, hogy iparági információk szerint az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni. Ahol először elindul a rendszer, ott a háztartások kapnak egy úgynevezett „hulladékgyűjtő edényzetet”, vagyis egy kisebb, zárható fedelű kukát, amibe beledobhatják a biohulladékukat (például a répa- és krumplihéj mellett a pizza széle és a megromlott pörkölt, valamint a teafilter, a kávézacc).

Emellett a lakóházak, társasházak is kapnak egy nagyobb kukát a biohulladék gyűjtésére, tehát a kommunális, a papír-, a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére való kuka mellé érkezik egy negyedik szemetes is a házba, amely a jelenlegiekkel azonos méretű, szabványos szemetes lesz. A MOHU tájékoztatása szerint itthon a begyűjtött élelmiszer- és konyhai hulladékokat jellemzően biogázüzemekben dolgozzák majd fel piaci szereplők.

A lap megjegyezte, hogy az összegyűjtött bioszemét ingyenenergiát jelent a biogázüzemeknek, és ingyentápanyagot a termőföldeknek, miközben jelentősen csökkenthetjük a gyűjtéssel a karbonlábnyomunkat is.