A tejipari óriáscég és más iparági vezetők az Egyesült Államok tejgazdaságaiban található anaerob emésztőberendezésekkel igyekeznek enyhíteni a környezeti terhelést.

A Danone North America múlt szerdán bejelentette, hogy más nagyvállalatokkal együtt arra törekszik, hogy az élelmiszerhulladékot megújuló energiává alakítsa – írja a fooddive.com.

A tejtermék- és joghurtgyártó a döntés szerint az amerikai Farm Powered Strategic Alliance nevű szövetségbe lép be, amely lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy a már fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert megújuló földgázzá alakítsák a gazdaságokban működő anaerob emésztőberendezésekkel.

A Vanguard Renewables farmokon működő anaerob emésztőberendezéseket kínál és üzemeltet. 2020-ban indította el a szövetséget a Starbucks, az Unilever és a Dairy Farmers of America vállalatokkal együtt. Az együttműködésük célja az, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladékot, és hogy támogassák a megújuló energiára alapuló termelést, illetve a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását.

A Vanguard Renewables vállalatot, az Egyesült Államok legnagyobb anaerob emésztőberendezés-üzemeltetőjét tavaly vásárolta meg a BlackRock Real Assets által kezelt alap mintegy 700 millió dollárért. Jelenleg az Egyesült Államokban terjeszkednek, és azt tervezik, hogy végül több mint 150 telephelyet üzemeltet bioemésztőkkel.

Az anaerob emésztők és az élelmiszerek üzemanyaggá alakításának lehetőségei egyre inkább központi szerepet játszanak a vállalatok fenntarthatósági terveiben. A Danone vállalta, hogy 2030-ra 30%-kal csökkenti metánkibocsátását, és a 2022-es éves jelentése szerint ezt a célt a programjainak bővítésével és olyan beszállítókkal kívánja elérni, amelyek a hulladékot komposztálás vagy bioemésztők segítségével trágyává alakítják.

Chris Adamo, a Danone North America közügyekért és regeneratív mezőgazdasági politikáért felelős alelnöke elmondta, hogy a közös munkával csökkenthetik az élelmiszer-pazarlást, és hozzájárulhatnak egy körforgásosabb gazdaság kialakításához.
A tejtermékekből származó trágya az Egyesült Államok legnagyobb metánforrása az állattenyésztésben, és a bioemésztők jelentős szerepet játszanak a kibocsátás csökkentésében. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a több mint 200 helyszínen működő rendszerrel évente körülbelül 4,3 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást kötnek le a tejgazdaságok.