A Szarvasi Cervinus sajtok a nevét is adó Békés megyei kisvárosból származnak, ahol a Szarvasi Agrár Zrt. – jogelődjeinek szakmai hagyatékát fenntartva – több mint 70 éve a minőséget és a kiszámíthatóságot alapul véve működik. Ezekről az elvekről, a sajtkészítés tradíciójáról, valamint a széles és különleges szortimentről Nacsa Severust, a cég FMCG és marketing osztályvezetőjét kérdeztük.

» Hogyan készülnek a Szarvasi Cervinus sajtok?
A vállalat fő tevékenységi körei közé tartozik a szántóföldi növénytermesztés mellett a tejhasznú szarvasmarhatenyésztés is, amely egyedülálló, megbízható alapja lett tejfeldolgozó üzemünknek. Az állattenyésztési hagyományaink eredményeként évtizedek óta kiváló minőségű tejet állítunk elő gazdaságunkban. Mindent megteszünk azért, hogy teheneink szinte minden igényt kielégítő módon, boldogságban és kiegyensúlyozottan töltsék idejüket nálunk. Rendkívül fontos, hogy minden adott legyen ahhoz, hogy extra minőségű tejet adjanak alapanyagul sajtjainkhoz.
A 2019-es év kiemelt fejlesztése volt pályázati és saját forrás felhasználásával a napi 20.000 literes tejfeldolgozó kapacitással rendelkező sajtüzem megvalósulása, amely világszínvonalú technológiát képviselő, különleges érleléstechnológiai eljárással, egyedi minőségben, saját alapanyagból gyárt prémium kategóriás GMO mentes félkemény és kemény sajtot.

» Azzal, hogy magyar sajtot gyártanak, van valami küldetésük?
A tudatosabb táplálkozás irányába történő elmozdulás az utóbbi években mindenképpen minőségi alapanyagokat és új technológiákat feltételez. Mindezek adottak voltak számunkra. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi magyar sajtpiacon üde színfolt a Szarvasi Agrár Zrt. érlelt sajtválasztéka. Küldetésünknek tekintjük megismertetni a magyar vásárlókkal ezeket a típusú sajtokat is, megmutatva azt, még mennyi különlegesség rejlik a hazai tejben.

» Mit takar ez a szlogenjük: „A sajt, mely simogatja tested-lelked”?
Mindennapi elfoglaltságaink között, felgyorsult világunkban sokszor nehéz időt szakítani arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok mókuskerekéből. Egy kocka sajt selymes íze könnyen elvarázsolja a lelkünket a nap végén, arról nem beszélve, milyen élettani hatásai vannak a testre. A sajtok egészségre gyakorolt hatásairól kettős kép él a köztudatban, sokan a zsír- és koleszterintartalmuk miatt nem tartják egészségesnek. Egy közelmúltban végzett kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan komoly betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. A hosszan érlelt sajtokban a laktóz lebomlik, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

» Milyen sajtszortimenttel vannak jelen a piacon?
A nemzetközi hírű olasz sajtmester, Carlo Piccoli kapott megbízást a termékfejlesztésre, s vele együtt kísérleteztük ki azokat a titkos összetevőket, amelyek sajtjaink ízét és aromáit határozzák meg. Érlelt Cervinus sajtjaink, valamint az aromás Picante és a zamatos Caciotta mellett friss sajtokat is alkottunk, az Ideale fantázianevű termékünk már egy lágyabb, gyúrt sajt.
Serpenyős grill termékcsaládunk, ahogy a neve is mutatja, nem csak az önfeledt nyári grillpartikhoz kiváló. Egyetlen serpenyő is elegendő ahhoz, hogy egészséges lakomát varázsoljunk az asztalra, kínálatunkban a karakteres fűszerezésen át az édeskés ízen keresztül a natúr ízvilágig sok minden megtalálható.

» Mik a Szarvasi Cervinus sajtok főbb jellemzői?
A termékek olasz Montasio típusú sajtok, teljes, GMO mentes termelésből származó zsíros tejből készülnek, tartósítószer mentesen. A hagyományos sajtkészítés metódusát követve sajtjaink nem tartalmaznak semmiféle adalékanyagot. A világszínvonalú technológiának köszönhetően pedig az érlelési folyamat számítógép-vezérelt módon, folyamatosan szabályozott és kontrollált hőmérséklet és páratartalom mellett történik. A sajtjaink saját kérgükben, mindenféle mesterséges bevonat nélkül, az évtizedes hagyományoknak megfelelően puha, jegenyefenyő polcokon pihenve érlelődnek.
A fogyasztók számára szavatoljuk a kiemelkedő minőséget, amíg asztalukra kerül a sajtunk, hisz a mai legmodernebb technológiának köszönhetően védőgázas csomagolásba helyezzük termékeinket.

» Melyik termékükre a legbüszkébbek?
A Szarvasi Agrár Zrt. a Magyar Országgyűlés és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiírt Érték és Minőség Nagydíj pályázaton egyedülálló módon három díjat is elnyert a sok szempontból igen nehéz 2020-as évben a Szarvasi Cervinus sajt termékcsaládjával. Az Érték és Minőség Nagydíj mellett az „ÉV Fel­fedezettje” díjat, illetve a Hajnal Húskombinát Kft. különdíját is elnyerte.
A Magyar Sajtmustrát a Magyar Sajt­készítők Egyesülete szervezte meg eredetileg, és immár 10. alkalommal rendezték meg azért, hogy elismerjék a magas minőségű magyar sajtokat és tejtermékeket. A Fenomenale egy 150 napig érlelt kemény sajt, amely az Etyeki sajtmustrán idén arany minősítést ért el. Erre igazán büszke lehet a csapat.

» Milyen irányba tartanak a termékfejlesztések?
Elképzeléseink szerint a prémium, hosszú érlelésű sajtokkal megyünk tovább, illetve újabb és újabb fűszerezésű grillsajtokat tervezünk, a legújabb vásárlói igényekhez igazodva.

» Termékfejlesztéskor milyen szerepet kap Önöknél a környezettudatos gondolkodás?
Környezettudatos gondolkodás jellemzi már magát az üzemet is, hiszen az érlelőnk egy kimagasló technikai színvonalú berendezés rendszer, amely nagyon alacsony energiafelhasználással párosul, és amivel akár az energia 75%-a is meg­takarítható. A rendszer a külső környezeti adottságokat, a külső levegőt használja fel működése során, ahelyett, hogy aggregátorokat használna.
A termékek esetében igyekeztünk könnyen visszazárható csomagolásokat kialakítani, hogy ne legyen szükség újabb csomagolóanyagokat elővenni a háztartásokban, ha csak a sajt egy része kerülne felhasználásra.

» Önnek melyik sajt a kedvence?
Az érlelt sajtokat, azon belül is a Supe­riore-t részesítem előnyben. A hosszú idejű, 10 hónapos érlelés igazán különlegessé, zamatossá teszi ezt a terméket. Előszeretettel társítom egy finom borhoz akkor is, amikor a barátainkat látjuk vendégül. Családi összejövetelek során előkerül a lágyabb, gyúrt Ideále, és persze a serpenyőben is elkészíthető grillsajtok. Ez utóbbi rendszeres vendég az asztalunkon. Hamar elkészül, változatos ízeivel sosem unalmas, és ha éppen nincs időnk leülni, csak egy tartalmas szendvicset készítünk belőle, és már indulunk is.
A szarvasi sajtok megannyi megoldást kínálnak a mindennapokban ahhoz, hogy igazán finomat együnk. (x)

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. októberi szám)

BELELAPOZOK: