Egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a csomagolástechnika. A csomagolóanyagok, amik a fenntarthatósági törekvések és az alapanyaghiány előtt szinte láthatatlanul védték a termékeket. Most azonban a szakemberek keresik a megoldást: egy fenntartható, környezetbarát és minimalista csomagolóanyagot, ami tökéletesen funkcionál. Fel van adva a lecke!

MA MÉG NEM KERÜLHETŐ MEG A HAGYOMÁNYOS MŰANYAG
A klasztert még 2001-ben – Integ­rátor címen – akkori családi vállalkozásuk önálló üzemrészeként kezdte el szervezni Ugrin András. „Célom, hogy az egymásnak nem konkurens szakmai kisvállalkozások egymással összefogva teljesebb piaci kiszolgálást nyújtva versenyképesebbek legyenek. Közben kiderült, hogy az ilyen nem jogi személyiségű célirányos szakmai csoportosulásokat nevezik klaszternek, melyek szabályzásával az akkori Kormány is elkezdett foglalkozni. Így 2003. november 13-án az általam összeszervezett hat vállalkozásból „Sic Itur Ad Astra” jelmondattal megalakult az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter” – meséli az elnök.
Ugrin András elmondta, hogy a klaszterük mára 48 tagot számlál és mintegy 50 mrd Ft értékű piacot fed le. „Többszörös hazai akkreditációval és nemzetközi ezüst minősítéssel rendelkezünk. Célunk példát mutatni arra, hogy a kkv-szektorban történő piaci és szervezési együttműködéssel egy vállalkozás alacsonyabb költséghányaddal sikeresebb és versenyképesebb lehet. Célunk továbbá, hogy Klaszterünk tagjai nemzetközi szintű elismerést és lehetőségeket kapjanak” – fogalmazott.
A szakemberképzés kapcsán az elnök úr elmondta, hogy klaszterük kiemelten kezeli ezt a kérdést. „Egyik tagvállalkozásunkon keresztül a kezdetektől fogva részt veszünk az Ágazati Készség-tanács (ÁKT) munkájában, ami az új szakképzési rendszer kidolgozásának fontos konzultációs eleme. Titkos célunk volt annak elérése, hogy hivatalosan is beindulhasson a hazai középfokú szakmunkás és technikus szintű csomagolástechnikai szakember képzés. Büszkén mondhatjuk, hogy munkánkat siker koronázta. Ma már a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zs. Technikum és Kollégium nappali tagozatán, a vegyiparon belül képeznek ágazatunk számára középfokú szakembereket” – tudtuk meg.
Ugrin András úgy véli, hogy ma mindenki a műanyagokra mérges és közülük is kiemelten a poliolefin származékú csomagolószerek környezetpusztító hatását harsogja. Így első számú felelősök ezen termékek gyártói. Ugyanakkor tény, hogy a világ kőolajtermelésének 98%-át nem csomagolószerekre, de hasonlóan környezetterhelő és/vagy szennyező termékek előállítására használják fel. A maradék 2% kerül csomagolószerként piacra, ami sajnos jórészt nem kerül újra hasznosításra és egy része természeti környezetünket terheli. Holott szinte korlátlanul újrahasznosítható és ha már nem, akkor pirolízissel környezetbarát módon újra olajjá alakítható. „Itt szeretném megemlíteni, hogy a legújabb tudományos vizsgálat eredménye szerint a valóban élő szervezetet károsító műanyagok, az ún. mikroműanyagok, vagyis a nanoméretűvé vált műanyag részecskék. Mindennek elsődleges forrása nem a csomagolóanyag, hanem az emberiség által használt műszálas ruhák tömege (elsősorban azok mosása által). Összegezve, ma még nem megkerülhető a hagyományos műanyagok felhasználása, így annak alapanyaghiánya is jelentős – mással nem kiváltható –, csomagolószer ellátási zavarokat eredményez. No és azt se feledjük, hogy az okozott környezeti probléma elsősorban nem anyag- és gyártástechnológia, hanem fogyasztáskultúra” – magyarázta.
Ha a hazai csomagolóanyag típusokat tesszük mérlegre, az elnök úr véleménye szerint jelentősen emelkedett a cellulóz alapú csomagolóanyagok mennyisége, ami elsősorban a különböző dobozok előállítását jelenti. Oka, hogy jelentősen nőtt a házhoz szállítási tevékenység, valamint folyamatosan emelkedik az igény a HORECA és CATERING területhez tartozó műanyageszközök kiváltására, papír alapú termékekre. Folyamatosan csökken az egyszer használatos műanyag csomagolóeszközöknek, pl. divattáskáknak, egyszerű kézi és félautomata tasakoknak a mennyisége. Nem változik vagy kicsit nő az igény a hagyományos műanyagszerkezetű, tekercsben előállított gépi csomagolóanyagokra. Ennek oka, hogy elsősorban az élelmiszeripari csomagolószerek ­95%-a jelenleg sem papírra, sem biopolimerre nem váltható ki.
„Klaszterünk vállalkozásai folyamatosan végeznek KFI munkát, mert a piaci előnyök megtartása enélkül ma már nem lehetséges. Klaszterünk támogatja és elősegíti ezeket a folyamatokat, de ő maga – mint nem jogi személyiség – nem tud önálló fejlesztéseket végezni. Tagjainknál realizálódó közös gondolkodásunk eredményeiről tudok néhány érdekességet mondani, melyhez szinte kizárólagosan nyertes pályázati forráskiegészítést is igénybe vesznek. CLB packaging tagunk intelligens papír csomagolóeszköz fejlesztésén dolgozik. Egy másik tagvállalkozásunk a műanyag HORECA és CATERING eszközök műanyag alapanyagait váltotta ki komposztálható alapanyagra és kidogozott körforgásos rendszerében 100%-ban és igazoltan komposztot állít elő a visszaszállított és elhasznált termékekből. Szintén Klaszterünk tagjának innovatív fejlesztése olyan műanyag hulladék pirolízises égetés, ahol a végtermék nem nyersolaj. A rendszer gőzmotoros felhasználásával előállított kiegészítő energiájával csökkenti a termeléséhez szükséges külső energia mennyiségét” – újságolta.

A CSOMAGOLÓANYAG CSÖKKENTÉSE A CÉL
Arató Gábor, a Manupackaging Magyarország Kft. ügy­vezetője elmondta, hogy tavaly a fémiparban tapasztalható árváltozások okoztak gondot a csomagológép gyártásban, idén pedig a nyersanyagárak jelentenek komoly kihívást. „Ahogy a piacon mindenkinek, nekünk is át kellett állnunk a napi árazásra. De az áremelkedések általában kedveznek ­nekünk, mert a mi megoldásainkkal jóval kevesebb anyag felhasználásával lehet megoldani a csomagolási feladatokat. A beszerzés­sel nincs problémánk, hiszen előre fel vagyunk ­készülve megrendelőink tervezett igényeire” – tudtuk meg.
Arató Gábor tájékoztatott, hogy a célcsoportjuk főként a közép- és nagyvállalatok soraiból kerül ki, ezen belül az élelmiszeripari, a gépgyártási, a ­vegyipari, a gyógyszeripari és a nagyobb logisztikai cégek igényeit tudják a legjobban kiszolgálni. Az ügyfelek részéről mindenekelőtt a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése az elvárás. „Partnereinkkel évente több mint 2000 tonnával csökkentjük a csomagolóanyag felhasználását csak Magyarországon, ezáltal csökkentjük a természetbe kerülő hulladék mennyiségét is.
A hulladékcsökkentés kapcsán egy különleges külföldi projektre hívta fel a figyelmet a cég vezetője. „Németországban elindult egy Closed Loop elnevezésű projekt. Anyacégünk megállapodott egy német kiskereskedelmi lánccal, akiknek mi szállítjuk a stretch-fóliát, a náluk keletkező hulladékot bálázva visszaszállítjuk a gyárunkba, regranuláljuk és újra stretch-fóliát gyártunk belőle, amit aztán újra ennek a kiskereskedelmi láncnak szállítunk. Ez éves szinten több száz tonnát jelent” – avatott be.
„De a csomagolóanyag-csökkentés csak az egyik megoldásunk. Termékfejlesztéseinknek köszönhetően olyan stretch-fóliát is biztosítunk, ami mikroműanyag-szennyeződés nélkül bomlik le, miközben az ipari környezetben maradva, a begyűjtés után 100%-ban visszaforgatható” – közölte.
Arató Gábor rávilágított, hogy sok cégnek célja, hogy kézi csomagolásról gépire álljanak át. „Nekik a legjobb megoldás a SFERA csomagolórobotunk. Más cégeknek a kapacitásnövelés miatt kell az eddiginél gyorsabb, pontosabb gép. A csomagolás optimalizálására első lépésként Csomagolástechnikai Auditot ajánlunk fel a cégeknek, amit most 130.000 Ft helyett díjmentesen adunk. Az audit ­során kiderül, hogy hány százaléknyi csomagolóanyagot lehet megspórolni. Egy kisebb gép beszerzése átlagosan 4–6 hónap alatt megtérül a partnereinknek, így a pályázatokra sem kell várni, hiszen mire elbírálására kerülne a pályázat, már meg is térül a gépvásárlás” – árulta el.
A legnagyobb kihívásról érdeklődve a cég vezetője azt mondta, hogy azt a késztermék, az új fólia előállítása jelenti. „Mivel a regranulátum minősége nem állandó, ezért minden egyes gyártásnál újra és újra be kell állítani a megfelelő arányokat ahhoz, hogy a késztermék jól használható stretch-fólia lehessen. Hazánkban is szeretnénk ilyen zárt körforgásos rendszereket kialakítani. Várjuk a ­magyarországi jelentkezőket, örömmel vennénk, ha Németország után itt indulna el a második Closed Loop projekt” – közölte.

EGYRE GYAKORIBB AZ ÚJRAHASZNOSÍT­HATÓSÁGRA VALÓ IGÉNY
A Zebrapack Hungary Kft. által forgalmazott csomagolóanyagok közül Gödri Emese, a cég ügy­vezetője és kereskedelmi igazgatója kiemelte az élelmiszerek, ­állateledelek és tisztítószerek csomagolására alkalmas külön­féle visszazárható, talpas és vákuum tasakokat, melyek standard és egyedi méretekben, nyomtatott és címkézhető verzióban, számos anyagösszetételben elérhetők. „Az egyedi nyomtatott csomagolószalagok saját logóval, szövegezéssel szintén nagyon népszerűek a termékpalettánkról. A hulladékok kötözéséhez használt polietilén és polipropilén kötözőanyagok széles választékát folyamatosan raktárról biztosítjuk, 1 napos kiszállítással” – egészítette ki.
Gödri Emese véleménye szerint a mai kor csomagolóanyagának a trendi, terméket eladó megjelenés mellett az újrahasznosíthatósága, környezetbarát volta és a csomagolt termék minőségének maximális megőrzése a fő elvárás-vonal. „Ár-érzékeny a piac, mely nem feltétlenül a csomagolóanyagok alacsony árára vonatkozik, mindinkább a minimális munkaerő igénybevétel, az egyszerű és biztonságos használat, az esetleges termék-változás miatti gyors módosíthatóságra van egyre nagyobb igény” – tájékoztatott.
Az ügyvezető elmondta, hogy egyes alapanyagoknál tapasztaltak alapanyaghiányt, hosszabb szállítási határidőket az elmúlt időszakban.
„A kiszolgáltatottság csökkentése érdekében kiemelten fontosnak tartjuk hazai körforgásban újrahasznosított anyagokból és másodlagos nyersanyagokból előállított csomagolóanyag típusokat. Ezért is aktívan részt veszünk a hazai csomagolóanyagok újrahasznosításának népszerűsítésében és ennek gyakorlati megvalósításában, útmutatásában, segítésében a vállalkozásoknál. A csomagolóanyagok mellett a hulladéktömörítő berendezések forgalmazása során tanítjuk a szelektív hulladékcsomagolóanyag-gyűjtést, annak gazdaságos kezelését, felhívjuk a figyelmet ennek jelentőségére. Közvetett módon a saját hulladékcsomagolóanyag-gazdálkodásunk eredményessége befolyásolja az új csomagolóanyag árakat és kínálatot egyaránt. Az általunk kínált népszerű csomagolóanyagok jelentős többsége hazai gyártású, a COVID járvány idején is folyamatosan tudtunk szállítani” – hangsúlyozta.
Gödri Emese rávilágított, hogy a műanyagmentesség jegyében megnövekedett a papír és a lebomló csomagolóanyagok iránti igény. „A Covid járvány első évében számos fiókban porosodó projekt került elő, melyhez elérhető csomagolóanyagok iránti kereslet újdonságnak számított: pl. snack és kutya-jutalomfalat termékek, granola, tea-keverékek, fajátékok, fertőtlenítőszerek csomagolóanyagai” – sorolta.
Az innovációkat illetően az ügyvezető elmondta, hogy továbbra is az újrahaszanosíthatóság, a környezetvédelem szempontjait tartják legfontosabbnak. „Ezért a csomagolástervezéstől a tényleges újrahasznosításig végigvezetjük a vállalkozásokat a csomagolásbeszerzés során. Ezt a tudást és a tanácsadást fejlesztjük folyamatosan” – tette hozzá.

JELÖLÉSTECHNIKAI MEGOLDÁSOK KISEBB ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMMAL
A B-MARK Kft. egyik célkitűzése, hogy az autóipar, kábel- és elektronikai ipar mellett egyre nagyobb hangsúllyal legyenek jelen az ital- és élelmiszeripar, valamint a csomagolóanyag-ipar területén is. „Jelöléstechnikai termékválasztékunk biztosítja, hogy megoldást tudunk kínálni úgy a néhány fős kisvállalkozásoknak, mint a több ezer fős nagy cégeknek egyaránt” – tudtuk meg Bakó Lászlótól, a B-MARK Kft. ügyvezetőjétől.
„Az általunk forgalmazott legfontosabb márkák és termékcsoportok: König & Bauer Coding tintasugaras feliratozók, termoszalagos jelölő gépek; Telesis lézer feliratozó és tűs gravírozó gépek; United Barcode Systems nagy felbontású digitális feliratozók, Reiner JetStamp tintasugaras bélyegzők, Squid Ink nagy felbontású digitális feliratozók; címke felrakók; Print & Apply rendszerek; IOSS kódolvasók, jelöléstechnikai kellékanyagok” – sorolta fel az ügy­vezető, hozzátéve, hogy az általuk forgalmazott gépek teljes körű szervizelését és alkatrész ellátását is biztosítják, valamint hogy az időszakosan jelentkező vagy akár megnövekedő jelölési igények lefedésére bérleti konstrukciót is kínálnak ügyfeleiknek.
Bakó László elmondta, hogy cégük és munkatársaik filozófiája, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után a tevékenységük során.
„Ez az elvárás egyre hangsúlyosabb a korszerű csomagolástechnikai folyamatok során is. A gyártók a termékeik becsomagolására igyekeznek minél kevesebb csomagolóanyagot használni, lehetőleg lebomló anyagot. Egyre jobban elterjed (vagy visszajön) a papír és az újrahasznosítható, valamint több utas csomagolás. Mindezt segítik vagy inkább katalizálják a vonatkozó ­uniós előírások is. Nagyon sok feladat vár még ránk ezen a területen” – magyarázta.
Ezen elvek mentén a jelöléstechnika területén olyan gépeket és megoldásokat kínálnak, amelyek kevésbé terhelik a környezetet.
„Például ezek a gépek alig párologtatnak hígítót a levegőbe, kőolajszármazék mentes ECO tintát használnak. A kiváló minőségű, tartós használatra készült gépek kevesebb karbantartást igényelnek és sokáig kiszolgálják tulajdonosaikat. Kerüljük a csomagolások címkézését, inkább a közvetlen doboz feliratozást, fólia jelölést javasoljuk. Ez sokkal kedvezőbb megoldás és jól is néz ki” – emelte ki az ügyvezető.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. áprilisi szám)

aktuális lapszámunk elérhető ITT: