A 2020-as év senkinek sem egyszerű, a koronavírus-járvány a borpiacot sem kímélte. A termékeikkel az FMCG szektorban is jelenlévő – s mellette más csatornákon is értékesítő – pincészetek vezetőit kérdeztük idei tapasztalataikról.

» Mennyire változtatta meg a hazai borpiacot a világ­járvány, ellensúlyozhatja-e a vendéglátásban bekövetkezett eladáscsökkenést a bolti értékesítés?

Gere Attila borász (Gere Attila Pincészete, Villány): Az egyszerűbb borkategóriák értékesítését nem sújtotta különösebben a COVID, a magasabb kategóriák persze visszafogottan mennek idén. Ezek jellemzően éttermekben, szállodákban fogynak, a külföldi turisták pedig – akik Budapest belvárosát megtöltötték az utóbbi években – hiányoznak. Ugyanakkor az alsóbb árszintű borok eladása némiképp még fel is lendült, ami összességében kompenzálhatja a prémiumoknál tapasztalható kiesést.
Nagy Vince kereskedelmi és cégvezető (Etyeki Kúria, Etyek): A prémium borainknál több mint 50 százalékos visszaesés következett be. Borbárunk, borteraszunk működése is átalakult: elmaradt azon turisták vásárlása, akik a budapesti tartózkodásukat korábban egy-egy plusz etyeki nappal toldották meg. Helyüket a fővárosiak és a lokációból érkezők töltötték be, akik egy kicsit újra felfedezték a környéket, ám ők kisebb egyszeri költést hoztak. Az FMCG szektorban ugyanakkor egyértelmű emelkedés mutatkozik az alacsonyabb árkategóriájú boroknál, ezekből többet vettek a boltokban az emberek. A borszaküzletek közül érthető módon a plázákban találhatók gyengélkedtek, a jól megközelíthetők forgalma viszont a COVID alatt megnőtt.
Laposa Bence borász (Laposa Birtok, Badacsonytomaj): Tavasszal bizonyos értékesítési csatornáink teljesen megszűntek, nyilván elsősorban a vendéglátós HoReCa szektor. Nyáron szerencsére ezen a vonalon is újra értékelhető borfogyást tapasztaltunk, a megnövekedett balatoni kereslet azonban csak július-augusztusra szólt, az év pedig tizenkét hónapból áll. A multiszektorban való eladás továbbra is egészen jól működik, ez némi gyógyírt jelent, de csak az év végén mérlegelhetjük, pontosan milyen esztendőnk volt.
Varga Péter borász (Varga Pincészet, Badacsonyörs): A gasztro­nómiában és az élelmiszerboltokban fele-fele arányban vagyunk jelen, így tökéletesen tudjuk mérni: a járvány gyakorlatilag megszüntette a gasztronómiai eladást, azonban kétszeresére növelte a boltokon keresztüli értékesítést. Amit az emberek nem kaptak meg az éttermekben, azt megvették boltban. Ahogy újraindult az élet, úgy nőtt újra az egyik szektor eladása, és csökkent arányosan a másiké, összességében tehát nem nyertünk, de nem is veszítettünk a COVID-on.
Matóczay Gábor kereskedelmi vezető (Vylyan Pincészet, Kisharsány): A HoReCa szektor és az exportértékesítés visszaesett, a súlypont átkerült a kiskereskedelemre és az egyéni vevőkre. Hiába komoly a jelenlétünk mindegyik szektorban, sajnos nem ellensúlyozza egyik a másikat, mert az előbbi két szegmens különösen erős. Európában sok helyre exportálunk, de szállítunk a világ más pontjaira is.

» Egyértelmű tendencia-e a kisebb árkategóriájú borok térhódítása – melyik termékeik fogynak jól 2020-ban, hogyan alakul a fogyasztók ízlése?

Gere Attila: A fehérbor éli reneszánszát, de nálunk a vörös iránti kereslettel sincs gond. A három legegyszerűbb borunk, az Olaszrizling, a Rosé és a Portugieser nagyon megy, mellettük a Cabernet Sauvignon, a Sauvignon Barrique, a nagyok közül pedig a Kopár, ami relatíve jól fogy.
Nagy Vince: A pezsgőborok kategóriája folyamatosan erősödik, kimondottan sikeres volt az első Sauvignon Blanc pezsgőnk piaci bevezetése. A Kúria White fehérborunk és a Pláne nevű gyöngyözőborunk a legkelendőbb 2020-ban.
Laposa Bence: Ahogy a 2007/08-as válság idején is – csak akkor lassabb folyamat volt, most drasztikusabb –, az egyszerűbb, könnyedebb borok kezdtek el nagyobb arányban fogyni. A borfogyasztás alapvetően nem csökkent, ám az olcsóbb borok irányába tolódott. A minőségi borászatoknak is az alapboraik mennek jobban, nálunk főleg a Friss, Illatos, Rosé hármas pörög.
Varga Péter: Világtrend az illatos fehérborok divatja, de a járvány kapcsán itthon tendencia lett a vörösborok növekvő értékesítése is. A vörös jobban megköti a szabadgyököket, ezáltal a rák megelőzésében van szerepe, a fehérben viszont több a sikiminsav, amely elősegíti a sejtregenerációt. A közvélemény mégis a vöröset gondolja egészségesebbnek, talán ezért veszik a COVID alatt még többen. Mi hagyományosan a Balatoni és Badacsonyi Olaszrizlingből adunk el sokat, az Irsai Olivér pedig az egyetlen fajta, amely az utolsó 50 évben fel tudott zárkózni az alapfajták mellé. Népszerű a Balatoni és Badacsonyi Szürkebarát, a kékszőlőknél a kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon vonal is.
Matóczay Gábor: A prémiumborok eladása valóban csökkent, a kiskereskedelmi láncokban az alacsonyabb árú borok fogynak. A hipermarketekben nagyobb arányban a Classic fehér, rozé, vörös sorozatunk fut, ez a leglistázottabb – és legkeresettebb – termékcsaládunk ezen a piacon.

» Mennyire árérzékeny, illetve márkahű a magyar fogyasztó?
Gere Attila: Valamilyen szinten továbbra is érezhető a márkahűség, és az is elmondható, hogy a magyar ­fogyasztó ugyanannyit fogyaszt, mint eddig, a kisebb árkategóriájú borokból talán még többet is.
Nagy Vince: Bizonyos termékkörben – leginkább a prémiumban – fontosabb a márkahűség, a bruttó 1800-2200 forint közötti ársávban viszont egyértelműen az ártényező a legfontosabb szempont.
Laposa Bence: Sok márkahű fogyasztónk van, akik odafigyeltek ránk idén a legnehezebb másfél hónap alatt is, ők nem is feltétlenül csak azért rendeltek bort tőlünk, mert szükségük volt rá, hanem egy kicsit talán szolidaritásból, gesztusként is. Nagyon jólesett, hogy kiálltak a pincészetért, ezúton is köszönjük!
Varga Péter: A kispincészetek borai pár éve még túl voltak árazva, nemcsak a nagyobbakhoz, hanem Nyugat-Európához képest is. Mondogatták, hogy ezer forint alatt nem lehet rendes bort kapni, pedig egy kiló szőlő nettó ára 80 forint, kb. ennyiből lesz egy palack bor, úgyhogy miért ne lehetne? Ma már szinte minden pincészetnek van ezer forint ­alatti bora is, ahogy az árérzékeny magyar piac megkövetelte.
Matóczay Gábor: Az egy palackra jutó költések emelkedtek, az ár–érték arány fontossága egyre hangsúlyosabb. A márkahűség és az árérzékenység kéz a kézben jár, ezért egyaránt fontos a márkaépítés és a jól kialakított árképzés. Mivel a vásárlási csatornák beszűkültek, étterembe kevesebbet járnak, ám bort továbbra is fogyasztanak az emberek, azokon az értékesítési pontokon, ahonnan otthonra megveszik maguknak, megfelelően árazott termékcsaláddal kell jelen lennünk. Továbbá fontos, hogy a márkánk is erős legyen.

» Jobban veszélyeztetik ebben a helyzetben a magyar borok piacát a külföldi termékek?

Gere Attila: Külföldi borokból eddig is voltak konkurensek, de nem hiszem, hogy a járvány miatt bárki átszokna rájuk a hazaiakról.
Nagy Vince: Diszkontvonalon a 600–1000 forint közötti boroknál biztos, hogy labdába rúgnak a külföldről érkezők is, de abban a sávban, ahol a mi boraink versenyeznek, kevésbé. Ott nem sok külföldi érvényesül, mert az óriásborászatok árban alattunk, a nagy márkák felettünk vannak.
Laposa Bence: Egy kicsit nő a külföldi borok részaránya, a fogyasztó is nyilván kíváncsi, és bizonyos borkereskedők, multik rá is fekszenek erre, de egyensúlyban vagyunk. Jó ­ár-érték arányú borokat kell készítenünk, akkor megmarad a hűség – ha néhanapján kóstol is mást a fogyasztó, ezzel nincs ­semmi probléma.
Varga Péter: Nem tartom vészesnek a külföldi borok arányát, az egyik nagy áruházláncnál pár éve mindössze négy százalék volt, és azóta sem nőhetett meg jelentősen.
Matóczay Gábor: A magyar fogyasztó nyitott, érdeklődő, ám jó értelemben véve belterjes a fogyasztás, azaz sokkal nagyobb a hazai borok iránti kereslet. Vannak nyilván külföldi borokra specializálódott nagykerek is, de a magyar fogyasztó egyelőre úgy gondolja, fontosabb a magyar termék, a magyar bor, és mivel nagy a választék, nem jelent a külföldi komoly konkurenciát.

» Milyen változás érzékelhető az elmúlt hónapokban az online értékesítés terén?

Gere Attila: A vírus kapcsán az online piacon hirtelen emelkedés volt megfigyelhető, és úgy látom, hogy még most is egy kicsivel több bort adunk el az interneten, mint a járvány előtt. De mindez az összes értékesítésünknek még mindig csak egy minimális részét teszi ki.
Nagy Vince: Az online értékesítésben március-április táján komoly erősödés jelentkezett, ez a hullám azóta már csökkent. A fogyasztási szokások viszont hosszabb távon is változhatnak, a fogyasztók által most felfedezett kényelmi szempontok szerint.
Laposa Bence: Az online eladásban óriási emelkedés következett be, de mivel nagyon alacsony volt a bázis, hiába a több száz százalékos plusz, a mi léptékünkben ez még így sem vált meghatározó eladási csatornává. Tavasszal persze fontos volt, és hosszú távon is látunk benne perspektívát, noha senki nem szeretné lecserélni a helyszíni borfogyasztás, a kóstolás élményét csomagküldő szolgálatra…
Varga Péter: A COVID hatásait attól függően lehet súlyozni, hogy kisebb vagy nagyobb pincészetről beszélünk. A kisebbeknél talán a helyben értékesítés, a borturizmus a legjelentősebb, és esetleg a méretükhöz képest az online értékesítés is. Nálunk utóbbi felment 1 ezrelékről 1 százalékra, ugyanakkor 2 százalékról 1-re esett vissza a borboltunk értékesítése, a kettő tehát „váltotta” egymást.
Matóczay Gábor: Ahogy nyáron a belföldi turizmus megugrását lehetett érzékelni, úgy tavasszal az online eladás nőtt meg markánsan. Komoly energiát és költségeket fektetünk az online felületünkbe, hogy attraktív, informatív legyen, de a borágazat egy kicsit statikus e téren. Pincészetenként 10-20 boros portfólióval nehéz rendre újat mutatni, de hatékonyan igyekszünk kiaknázni ezt a vonalat is.

» A világjárvány második hulláma – és a várhatóan 2021-re is áthúzódó folytatása – mennyire befolyásolhatja a továbbiakban a borászatok munkáját, a borpiacot?

Gere Attila: A második hullám nem zavarhat be nagyon, hacsak le nem áll megint az egész ország, de ezt nem hinném. A borászati oldalt nem befolyásolja, a szállodánk esetleges bezárását persze megérezhetjük. Az első hullámnál három hónapra kellett bezárnunk. Azóta nemcsak, hogy mindenki maszkban teszi a dolgát, de fel is vagyunk készülve fertőtlenítőkkel, fertőtlenítési technológiákkal, egy kollégánk teljes munkaidőben a borászat – asztalok, ajtók, székek, eszközök – fertőtlenítését végzi.
Nagy Vince: A kiesések pótlására már eddig is kreatív ötleteket vetettünk be, például éttermeket hívtunk meg pop-up eseményekre főzni, erősítettük a social media jelenlétünket és igyekeztünk összekapcsolni az online értékesítési csatornáinkat, beleértve a partnerek támogatását is. A rendezvényturizmus területén szenvedtük el a legnagyobb veszteségeket, noha éjjel-nappal reagáltunk a változó piaci környezetre. Mivel nagyobb vállalati rendezvények, nemzetközi konferenciák továbbra sincsenek, ezen a vonalon várható még probléma. Felemás év lett 2020, pedig talán az elmúlt öt év legjobb kereskedelmi éve lehetett volna…
Laposa Bence: Ami tavasszal történt, arra nem lehetett készülni. Ha egy Forma 1-es autót mindenre felkészítenek, baromi lassú lesz, vagyis, ha egy cég folyamatosan az abszurd helyzetekre készül, akkor követ el hibát, mert a nem létezőre nem szerencsés erőforrásokat allokálni. Józan paraszti ésszel ez a vírus nem volt benne semmilyen forgatókönyvben. Középtávon nem is ijedünk meg tőle, noha rövid távon okozhat nehézségeket, bátran visszük tovább a minden­napi teendőket, olyan évjáratra készülünk, mintha nem is lenne ez a helyzet.
Varga Péter: Eddig arányaiban ugyanazt a mennyiséget adtuk el a vírus első és második szakaszában, mint a ­köztes időszakban. Amiért szorítanunk kellett, az a szüret volt, ­nehogy ­akkor egyszerre több dolgozónk kiessen karantén miatt, hiszen olyankor mindenki kétszer annyit dolgozik, mint egyébként. Két jelentős birtokunk közül Badacsonyörs közelébe gyorsabban megérkezett a vírus a nyaralók, turisták révén, de az egri borvidékre, Feldebrőre szerencsére még kevésbé jutott el.
Matóczay Gábor: A környezetünkben továbbra is megtesszük az egészségügyi szempontból szükséges óvintézkedéseket. Ha a HoReCa szektornak nem kell újra országosan bezárnia, akkor tudatos, átgondolt stratégiával át fogjuk vészelni a következő időszakot is. Mindez a bor minőségét nem befolyásolja, feltorlódhatnak ugyan a készletek, de dolgozunk az értékesítésén.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2020. októberi szám)

BELELAPOZOK