A fiatalos élelmiszerek és italok a világ leggyorsabban ­növekvő termékcsoportja. Funkcionális termékként az energiaitalt főként szellemi és fizikai teljesítményt növelő hatása miatt fogyasztják.


Töretlen népszerűség

Bár általánosságban a fiatalos energikusság italának tartjuk, a maihoz hasonló energiaital története több mint száztíz éves múltra tekint vissza. Az első energiaitalt valószínűleg Skóciában, 1901-ben készítették és kezdték el forgalmazni, Irn-Bru, vagyis iron brew, vasfőzet néven – olvasható Grósz Andor és Szatmári Ákos Az energiaital-fogyasztás repülőorvosi vonatkozásai című tanulmányában. Az Egyesült Királyság kórházaiban a betegek felépülésének elősegítésére 1929-ben vezették be a Lucozade Energy nevű terméket, melyet roborálószerként még az 1980-as években is forgalmaztak. Vannak olyan országok, melyek egyáltalán nem forgalmazzák, máshol pedig az alapösszetétel módosításával – csökkentett taurin- és szénhidráttartalommal – gyártják, az biztos, hogy az energiaital karrierje a mai napig töretlen.

Az energia- és sportitalok évek óta népszerűek: mindegyik csatorna választékában kimagaslóan teljesítenek. A kategória Nielsen által mért több mint kilencven élelmiszer között rendre a top 25 között szerepel.

Még ma is jellemző, hogy egyre fiatalabbak az energiaitalok fogyasztói, ugyanakkor az alacsonyabb jövedelmű háztartások sem ezen az italfajtán spórolnak, hiszen a megvásárolt mennyiség egyre nagyobb hányadát ők fogyasztják.

A vásárolt mennyiséget tekintve egyre nagyobb szerep jut a fiatalabbaknak, ám a kategória bolti forgalmának több mint felét továbbra is a 30-49 éves háziasszony vezette családok adják. Az általánosságban elmondható, hogy a fiatal generáció nőtagjai impulzus- és alkalomszerűen vásárolnak energiaitalt, a fiatal férfiak pedig a gyorsabb lehetőségeket keresve, legtöbbször az otthonukhoz legközelebb eső boltban. A középgeneráció akcióérzékenyen, érzelmi töltéssel, vagy funkcionálisan gyors, célorientált módon, főként a nagyobb alapterületű üzletekben teszi be kosarába a kívánt energiaitalokat. A Nielsen felmérése szerint az energiaitalok esetében a gyártói márkákat vásárló háztartások aránya folyamatosan emelkedett az elmúlt években, miközben a kereskedelmi márkás termékek vásárlói bázisa visszaesett; két év után először csökkent.

Minőség és nyitás jellemzi a piacot

A szegmensen belüli eladásnövekedés szinte minden típusú áruházláncban tapasztalható volt, de kiugróan magas eredményt leginkább a hipermarketek értek el, miközben a független piac, és kisebb láncok kínálatának optimalizálása is többlet eladást produkált – tudtuk meg Dunai Andrástól, a Buszesz Zrt. vezérigazgatójától.

Az elmúlt évek tendenciái továbbra is erősödnek: a fogyasztók termékválasztásakor a funkcionalitás mellett, ma már szinte ugyanakkora jelentőséggel bír az ízesítés és a csomagolásdesign is. Így elmondható, hogy nemcsak egy élénkítő italt, hanem egyben egy életérzést is a kosarába tesz vásárláskor, ami összhangban áll a saját imidzsével is.

A fogyasztók körében továbbra is a 0.25 literes alumínium dobozos kiszerelés a legkeresettebb – ez egyrészt a tudatos fogyasztás egyik eredménye, másrészt nem elhanyagolható a dobozforma vonzósága sem. Mindemellett az árérzékenységnek köszönhetően népszerűnek mondhatóak a nagyobb, illetve PET palackos kiszerelések is.

„Disztribúciós munkánkat nemcsak a külföldi piacok felé bővítjük, illetve a nemzetközi és magyar hálózatoknál erősítjük, hanem hangsúlyt fektetünk a kisebb, független üzletekre és Nemzeti dohányboltokra is, amik ellátására saját, direkt-értékesítési csapatot állítottunk fel” – ismertette Dunai András.

A HELL ENERGY idén is újdonsággal rukkol elő. Mint a HELL ENERGY ­Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, olyan új innovációról van szó, amivel más versenytárs még nem jelent meg az energiaital piacon. „Ismét mi vagyunk az elsők, akik az energiaitalhoz plusz összetevőket teszünk hozzá, ezzel plusz funkciót adva az italnak” – említette Jenei Tamás, aki elmondta, hogy az új termékkel, a HELL Strong Focus-szal új célcsoportot – menedzsereket, egyetemistákat, szellemi munkát végzőket – céloz meg; ismét újabb fogyasztókat szeretnének megnyerni.

Megtalálták piaci helyüket az egészségtudatosság erősödésével a sokáig „mumusnak” tekintett energiaitalok. Jenei Tamás szerint ma az ésszerű fogyasztás és szofisztikáltabb fogyasztói szokások jellemzik a vásárlókat. Az elmúlt évek során megnövekedtek a fogyasztói elvárások mind az ízek, mind pedig egyéb termékjellemzőkre vonatkozóan. Az alacsonyabb árfekvésű gyengébb minőségű termékek kikoptak a piacról. „Elmondható, hogy márkahűség jellemzi a fogyasztóinkat” – hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató. Jenei Tamás elárulta: a közösségi médiából kapott rengeteg visszajelzés is azt mutatja, hogy a fogyasztók a termékfejlesztéseket pontosan értik, és ismerik az összetevőket. Tudják, hogy megfelelnek-e az elvárásaiknak vagy sem, így pontos visszajelzést nyújtanak a gyártónak.

Az üzletsorokon végighaladva is megfigyelhető, hogy az energiaital piac nagyon nagy részét továbbra is a 250 ml-es canek teszik ki, szinte eltűntek a polcokról a nagyobb kiszerelésű termékek.

A tuttifrutti a nyerő

Íz tekintetében még mindig a tuttifrutti a legkedveltebb, azonban a Buszesz vezérigazgatója megjegyezte, hogy egyre nagyobb arányban választják a vásárlók a megszokottól eltérő ízvariációkat. „Több, a piacon egyedinek számító ízünk is méltó ellenfélnek bizonyult” – tette hozzá Dunai András, megemlítve, hogy a gyártó értékesítésének kb. 75%-át az „ízesített” verziók (alma-körte, fehéreper-guava, dinnye-egres) teszik ki.

A HELL ENERGY kereskedelmi igazgatója is úgy tapasztalja, hogy még mindig a tuttifrutti ízű energiaital dominál a piacon. „Az ízesített energiaitalok közül az alma és a szőlő a legkedveltebb, de az új ízeink is sorra sikerrel debütálnak” – mondta Jenei Tamás. A HELL ENERGY az ízesített energiaitalok – legyenek azok zero, limitált vagy strong termékek – bevezetésével újabb és újabb addicionális fogyasztókat és volument nyert. Az energiaitalokat gyártó cégnek ugyanez a terve az új HELL Strong Focus energiaitallal is.

„Folyamatosan törekszünk arra, hogy újabb és újabb termék­újdonsággal jelenjünk meg a piacon, akár egy új, limitált íz bevezetéséről, akár egy plusz összetevőt tartalmazó termék fejlesztéséről van szó” – árulta el a HELL ENERGY kereskedelmi igazgatója. Mint megtudtuk: egy-egy termékfejlesztési folyamat több fázison megy át, melynek hossza függ az innováció összetettségétől. Ha új funkcióval szeretnék felruházni az újdonságot, mint például az idei HELL Strong Focus terméket, a tökéletes íz megtalálásán felül egyéb feladat is hárul a termékfejlesztőkre. A HELL Strong Focus termék esetében a megszokott 5 fajta B-vitaminon felül C- és D-vitamint, valamint magnéziumot és L-karnitint adtak hozzá.

„Tapasztalataink és kutatásaink alapján a vásárlókra egyre erősebben hatnak az egészségtudatosság, a természetesség és a súlykontroll trendjei” – jegyezte meg Dunai András. A Buszesz Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy ezen tendenciák mellett a fogyasztói célcsoport újítások iránti állandó igénye a hajtómotorja a folyamatosan megújuló és bővülő termékpaletta fejlesztésének. Például a cukormentes italokat keresők igényét figyelembe véve, a fejlesztések során egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne csak a megszokott tuttifrutti, hanem más, nagyon kedvelt ízeket is fogyaszthassanak immár energiaszegény változatban.

„Mindemellett természetesen folytatjuk a töretlen sikerű „ízkreációinkat” is – 2017-ben is egy teljes szokatlan és a kategóriában újszerű ízvilággal rukkolunk elő, amit a WATT-ra jellemző módon ismét egy egyedi dobozdizájn kísér” – egészítette ki Dunai András.

A fogyasztók diktálnak

Töretlen az energiaitalok népszerűsége 

Évek óta népszerűek az energia- és sportitalok: mindegyik csatorna választékában kimagaslóan teljesítenek. A kategória Nielsen által mért több mint kilencven élelmiszer között rendre a top 25 között szerepel. Az energia- és sportital kategória több mint 23 milliárd forintos éves forgalmat generál.

A kategória növekedési mértéke érték szempontjából 7, mennyiségben pedig 3% – egyik kumulált évről a másikra.

Valamennyi csatorna stabilan tartotta részesedését az előző évhez képest. A 400 méteres illetve kisebb alapterületű egységek az összes élelmiszer - értékben mért – forgalmából 33 százalékkal részesednek a legutóbbi tizenkét hónap során, addig mutatójuk energia- és sportitalnál 50 százalék. A nagyobb alapterületű üzletek esetében sem következett be változás. A szupermarketet és diszkontokat magában foglaló 400-2 500 négyzet­méteres csatorna a tavalyi évhez hasonlóan 28 százalékon áll, és változatlan részarányt mutatnak a hipermarketek a piaci részesedés tekintetében – ez 22%.

Az energia- és sportitalok értékben mért eladásából 88% jutott a gyártói márkákra. Ezzel egy százalékponttal csökkent a kereskedelmi márkák részesedése két év után először. 

A fejlesztői munkák eredményeként a Buszesz ebben az évben nem csupán új ízeket vezet be, hanem egyúttal a csomagolást is újragondolta: tavasztól a WATT dobozok megújult, izgalmas külsővel kerülnek a boltok polcaira, ami máris pozitív fogadtatásra talált a fogyasztók körében. „

A WATT márka az egyik legkedveltebb brand a kategóriában, amit a folyamatosan növekvő eladási számaink mellett frissen végzett piackutatási eredmények is igazolnak” – említette a Buszesz Zrt. vezérigazgatója. Dunai András szerint ennek titka az, hogy az elmúlt években a WATT nem a fogyasztóknak, hanem magukról a fogyasztókról szól. „Ötvözzük az önkifejezés, a saját, egyedi stílus és a közösséghez tartozás fontosságát. Különböző szubkultúrák elemeihez nyúlunk vissza, amelyek bárki számára egyszerűen és gyorsan értelmezhetőek, de ugyanakkor könnyen azonosulhatnak is vele” – tette hozzá Dunai András.

A termékfejlesztéseket ahhoz is érdemes igazítani, hogy az energiaital már túl van az újdonság varázsa korszakon. Ami azt is jelenti, hogy a fogyasztóknak konkrét elvárásaik vannak a termékekkel szemben. „A limitált kiadású íz választásához egy életérzés keresés is társul, míg, ha funkcionális terméket szeretnének, akkor a Strong termékcsaládra esik a választás. A fogyasztóinkat eszerint szegmentáljuk” – ismertette Jenei Tamás, hozzáfűzve, hogy a cukormentes Zero termékcsaládot is egy külön fogyasztói kör számára fejlesztették ki, csakúgy, mint a hozzáadott vitaminnal készülő Multivitaminos terméket, vagy az új HELL Strong Focus energiaitalt.

 


(TERMÉKMIX - 2017 júniusi szám)