A kihívásokkal teli körülményektől függetlenül az FMCG szektor innováció-orientált, és mind a végfelhasználót, mind a saját fenntarthatósági programját szem előtt tartja. Ugyanakkor az egészség­tudatosságot, a környezet­védelmet és az új technológiákat megjelenítő innovációk mellett a tradicionálisan kedvelt termékek is fejlesztéseken esnek át a fogyasztói igényekhez igazodva.

Az élelmiszer- és háztartási iparág gyökeres átalakuláson megy keresztül a digitalizáció terjedését kihasználó innovatív gyártóknak köszönhetően, akik újradefiniálják a fogyasztók életmódját. Fejlesztéseikkel a vállalatok nemcsak új termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre, hanem átalakítják a meglévő piacokat és iparágakat, valamint a fogyasztók valós problémáira is reflektálnak.*
A gyártók a technológiát, a kreativitást és a fenntarthatóságot kihasználva innovatív megoldásokat kínálnak a mindennapi szükségletekre. Az okoseszközöktől, az alapszükségletek bővítésétől és a személyre szabott táplálkozástól a hulladékmentes csomagolásig és a növényi alapú alternatívákig a lehetőségek végtelenek és izgalmasak. Ez azonban azt is jelenti, hogy a gyártók olyan új kihívásokkal és lehetőségekkel néznek szembe, amelyek alkalmazkodást, együttműködést és előrelátást igényelnek.
Miközben a világ eddig nem tapasztalt környezeti és társadalmi kihívásokkal néz szembe, a fogyasztók egyre tudatosabbak választásaik és hatásaik iránt. Ezáltal nő a kereslet az olyan élelmiszerek és háztartási termékek iránt, amelyek nemcsak minőségiek, praktikusak, egészségesek és ár-érték arányban megfelelőek, hanem etikusak, környezetbarátak és társadalmilag is felelősek. Mindemellett kiemelten fontos, hogy az innovációk pozitív válaszokat nyújtsanak a fogyasztóknak.
Dr. Törőcsik Mária közgazdász, trendkutató szerint a mai világra a megállíthatatlan technikai és technológiai fejlődés a jellemző, ezek az innovatív folyamatok pedig a gazdaságra és a társadalomra egyaránt nagy hatással vannak. A ­vásárlók a folyamatos újításokat várják és szinte minden termékkategóriában keresik az újdonságokat, továbbfejlesztéseket.
A fogyasztók folyamatos változáson esnek át, míg a ­termékfejlesztések és a marketingkampányok hatnak a fogyasztókra, úgy a fogyasztói igények hatnak a gyártókra, azaz a termékfejlesztések és a marketingkampányok irányára. Törőcsik felhívta a figyelmet Nemes Nagy József professzor „innovációs lánc” elméletére, mely szerint innováció nincs invenció, ötlet nélkül, de nem válik valóságos innovációvá az elterjedés, az értő alkalmazás és adaptáció nélkül.

* FasterCapital – Lebensmittel und Haushaltsgeschaeft Innovation in der Kueche

Innovációk trendalkotással 
Minden innovatív vállalatnál felteszik időről-időre a kérdést: mit lehet tenni annak érdekében, hogy a fogyasztók számára még vonzóbb legyen a portfólió? „Elvégre a vásárlók azok, akikért dolgoznak, hiszen küldetésünknek tekintjük, hogy Magyarország lakosságát minőségi termékekkel lássuk el. A trendek változnak, de a piacon mi komolyabb szereplőnek tartjuk magunkat annál, mint hogy csak kövessük azokat” – mondta az Alföldi Tej marketingigazgatója. Brandl-Popov Lívia szerint az Alföldi Tej egyszerre követi és alakítja a trendeket a fogyasztók igényei alapján. „Adott esetben már azelőtt, hogy ők maguknak megfogalmazták volna, mit szeretnének. A fejlesztéseink, újdonságaink ennek a szemléletnek a végeredménye” – tette hozzá.
Az Alföldi Tej a funkcionalitás és a maximális ízélmény jegyében hozta létre alacsony zsírtartalmú, laktózmentes Pure Milk és Pure Milk+ joghurt-, kefir- és görögjoghurt-termékcsaládjait. 
Az Alföldi Tej innovatív márkája, a Pure Milk+ már díjat nyert a „Minőségi mentes és funkcionális termékek” versenyén, ahol az ananászos Pure Milk+ az Élelmi rosttal dúsított Joghurt alkategória aranyérmese lett. Emellett 2024-ben a Pure Milk+ termékcsaládja az „Élelmiszer” kategóriában, a „mentes” pályázatok között érdemelte ki az „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” rangos elismerést is.
„Amit mindenképp kiemelnénk, hogy a Pure Milk+ termékek 10 000 mg kollagént tartalmaznak, gazdag élelmirost-forrást kínálnak, emellett a Pure Milk+ termékek egy­általán nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. 3 egzotikus ízben (ananászos, mangós, mangós-maracujás) kínáljuk vásárlóinknak” – említette a marketingigazgató. – A krémes ízélmények ­rajongóinak megalkottuk görögjoghurt-termékcsaládunkat és ezt a SO GREEK hagyományos görög ­joghurtkultúrával készítettük el. A termék különlegessége, hogy a gránátalmás és az aszalt fügés 0 százalék hozzáadott cukor­ral, míg a mandarinos és őszibarackos természetes aromával készül” – ismerhettük meg a termékeket.
„A Pure Milk kefircsalád már banános, meggyes, ­natúr, málnás, gránátalmás ízekben is elérhető a boltokban. Könnyen iható, 330 grammos kiszerelésének ­köszönhetően még kanálra sincs szükség a fogyasztásához, így akár útközben is gondoskodhatnak vásárlóink a napi probiotikum-, kálcium- és fehérjebevitelről.” 


A tejipari vállalat a Pure Milk termékeket elsődlegesen azoknak ajánlja, akik szeretnének egészségtudatos finomságokat csempészni a mindennapokba. Brandl-Popov Lívia hangsúlyozta: a praktikus, 150 grammos kiszerelés miatt a joghurt nem igényel annyi előkészületet, mint egy hagyományos étkezés, így tízóraiként, uzsonnaként vagy akár ebéd utáni desszertként is könnyen beilleszthető a napirendbe, még egy rohanós nap közepén is. 
„A termékválasztást több minden befolyásolja. Nem ­titok, és a piaci szereplők számára nem mondunk újdonságot ­azzal, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben elsődleges szempont lett az ár és másodlagos maga az újdonság iránti vágy” – utalt a magyarok árérzékenységére a szakember. Mint mondta, a fiatalabb generációk számára fontosabb az egészségtudatos táplálkozás és kevésbé ragaszkodnak bizonyos termékekhez, ezért ők jelenleg komolyabb vásárlóerőt képviselnek.
A fogyasztók márkahűsége több mindenre utalhat.  „Szerintünk a vásárlók akkor változtatnak a bevált, megszokott márkákon, ha az újdonság valamiben többet, jobbat tud nekik adni. Ha az íze jobb, az ára kedvezőbb, az ­állaga krémesebb, vagy mint a Pure Milk esetében, picit többet nyújt, mint más termékek – ezek azok a döntési szempontok, amelyek alapján lecserélhetik a korábbi kedvenceket” – magyarázta.
Brandl-Popov Lívia szerint a mai, dinamikusan változó piaci helyzetben nem lehet csak arra építeni, hogy valaki követi a trendeket, ez egész egyszerűen fizikailag lehetetlen, annyira felgyorsultak a folyamatok. “Éppen ezért, alakítani is kell a trendeket, természetesen a fogyasztók igényei alapján – ezen múlik a siker!”

Innovátorként jelen lenni
„Az egyes termékfejlesztések alapjául mindig az újabb fogyasztói igények, az aktuális trendek, illetve a fenntarthatósági szempontoknak való mind nagyobb fokú megfelelés szolgálnak. Számos globális és helyi piackutatás előzi meg az újdonságok fejlesztését. Az Essity igyekszik innovátorként helyt állni a legtöbb kategóriában, melyben jelen van a piacon” – mondta lapunknak Forgách Réka, az Essity Hungary Kft. brand managere. Elárulva, hogy a vállalat legújabb innovációja a megújult Zewa Wisch&Weg háztartási papírtörlő termékcsaládot érinti.
Mint megtudtuk, mostantól már nemcsak rendkívül nedvszívó, szöszölésmentes és dörzsölésálló, hanem két új termékelőnnyel is rendelkezik. Egyrészt egy lap akár ­háromszor is újra felhasználható, hiszen benedvesíthető és ki­csavarható, ezáltal kevesebb papírt kell felhasználnunk egy alkalommal. Másrészt a lapok komposztálhatóak, így, ha nem érintkezett nem komposztálható anyagokkal (pl. vegyszerekkel), akkor nyugodtan bedobható használat után a komposztba.
„A megújult terméket azoknak ajánljuk, akik számára fontos a jó minőségű termékek használata, illetve mindenkinek, aki szem előtt tartja környezetünk védelmét” – említette Forgách Réka. Hangsúlyozta: a fogyasztók a magas minőségű termékeknek köszönhetően kedvelik a Zewa márkát, emellett tudják, hogy ár-érték arányban megéri választani.
A fogyasztók számára előny, ha egy termékújítás megkönnyíti a mindennapi életüket, vagy egy gazdaságosabb termékkel pénzt vagy időt spórolhatnak.
„A megújult Zewa Wish&Weg háztartási papírtörlők mindkét elvárásnak megfelelnek: a szöszölésmentes, ­extra nedvszívó lapokkal könnyebb a takarítás, a többször felhasználható lapokkal pedig pénzt spórolhatnak” – ismertette az innovatív terméket. A környezetbarát tulajdonságok pedig egyre inkább alapelvárásnak számítanak, illetve döntési szempontot képezhetnek két közel azonos árú termék között.

Minőségi innovációval bővülni
„A fejlesztéseink során a legfontosabb szempont, amit szem előtt tartunk, a termékminőség. Ebben nem ismerünk megalkuvást, a WU2 mindig is a hatékonyságáról volt ismert, így ez alapkövetelmény. A másik jelentős előny a termékpalettánk kedvező ár-érték aránya, amihez szintén ragaszkodunk” – hívta fel rá a figyelmet Mosoni-Preisz Judit, a GeePower Manufacturing Kft. brand managere.
A fejlesztéseknél elsősorban a már meglévő kínálat bővítésére fókuszál a vállalat, akár a felhasználási terület szempontjából, vagy éppen egy új szín- és illatvariáns ötletét teszteli azért, hogy minél szélesebb réteget tudjon megszólítani.
Mint megtudtuk, a WU2 márkastratégia az idei évtől a régi értékekre építve, azok megtartása mellett a megújulásra fókuszál, a fogyasztói igények folyamatos változásait ­követve. „Olyan termékújdonságokon dolgozunk, amelyek maximálisan illeszkednek a márka évtizedes hagyományaihoz, de lehetőséget adnak arra, hogy olyan kategóriákban is kiszolgálhassuk márkahű vásárlóinkat, illetve új vevői szegmenseket, amelyekben eddig nem voltunk jelen.”
Az idei nyár újdonsága, a WU2 Pink Sensation sampon egy teljesen újszerű koncepciót hoz a márka életébe. Már azzal, hogy nem a megszokott sárga flakonban érkezik, hanem áttetsző csomagolást kapott, hogy jól érvényesüljön a termék élénk pink színvilága, figyelemfelkeltő és frissességet sugall. Eredetileg limitált kiadásnak szánták anyák napjára az újdonságot, de a kereskedelem pozitív és igen lelkes visszajelzései alapján úgy döntött a menedzsment, hogy standard elem lesz.
„Kellemes virágillattal és ápoló gyöngyházfénnyel gazdagítottuk az eredeti formulát, így a megszokott, hagyományos WU2 samponok mellett a Pink Sensation egy üde színfolt lett a polcokon. Tisztítóhatása az ­eredeti WU2-vel megegyező, ám a megjelenése, illata ­jóval fiatalosabb, amit a fogyasztói visszajelzések is megerősítenek” – ismertette.


A WU2 Pink Sensation sampont gyakorlatilag ­bárki használhatja, hiszen minden hajtípushoz ajánlják. A tapasztalat azt mutatja, hogy a „csajos” pink szín miatt első­sorban hölgyek nyúlnak utána, de csakúgy, mint a többi WU2 samponvariáns, ez is uniszex, tehát férfiak számára ugyanúgy kiválóan használható – tudtuk meg. „A csomagolás színvilága élénk, tarka, az illat pedig tényleg fantasztikus, így bízunk benne, hogy a fiatalabb korosztály is szívesen kipróbálja majd.”
Mosoni-Preisz Judit szerint a WU2 „titka” az, hogy nincs titok. „Egyszerűen egy megbízható márka, amely több, mint 60 éve hozza az elvárt teljesítményt, azaz a kiváló tisztító hatást és a kellemes élményt a használat során. Ez a stabilitás, megbízhatóság teszi a márkát egyedivé a piacon, ahol sokféle hajápolási márka, illattrend, termékvariáns jelenik meg, majd tűnik el a polcokról” – fogalmazott. Kiegészítette azzal, hogy a márka másik vonzó tulajdonsága, hogy gazdaságos, ami a jelenlegi makroökonómiai trendek mellett kiemelkedően fontos: „egy megbízható minőséget kínáló márka, amely megfizethető is, komoly bizalmi bázist tud építeni. Ehhez adódik az a fajta nosztalgia-élmény, amivel sokan fogadják a terméket, hiszen ezt már gyerekkorukban, akár a nagyszülői vagy szülői házban is látták, ott ismerték és szerették meg”.
A szakember szerint a WU2 esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a fejlesztések során a főbb attribútumok, az azonosíthatóság megmaradjon. „Tehát a márka ikonikus sárga és kék színe, a jellegzetes literes flakon és a kedvező ár-érték arány mindenképpen alapvető, elengedhetetlen. Emellett azonban jogos igény a fogyasztók részéről, hogy a változó trendeknek is megfeleljen az innováció, tehát például a felhasználói élményt – ami esetünkben a hajmosás – feldobja, színesebbé, érdekesebbé tegye. Éppen ezt a célt szolgálja a Pink Sensation sampon is.”
Fontos a piaci bevezetés minden részletének alapos megtervezése. Mint megtudtuk, a Pink Sensation sikeréhez nagyban hozzájárult a tudatos listázás, a promóciós aktivitások a bevezetés időszakában, termékminták osztása szakmai és egyéb rendezvényeken. „Mindemellett displayekkel támogatjuk a bolti megjelenést és a közösségi médiafelületeinken is nagy hangsúlyt fektetünk az innováció kommunikálására. Bízunk benne, hogy a Pink Sensation hamarosan teljes értékű tagja lesz a méltán népszerű WU2 sampon családnak”.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. szeptemberi szám)

aktuális lapszám ITT: