A kihívásokkal teli körülményektől függetlenül az FMCG szektor innováció-orientált, és mind a végfelhasználót, mind a saját fenntarthatósági programját szem előtt tartja. Ugyanakkor az egészségtudatosságot, a környezetvédelmet és az új technológiákat megjelenítő innovációk mellett a tradicionálisan kedvelt termékek is fejlesztéseken esnek át a fogyasztói igényekhez igazodva.
Az élelmiszer- és háztartási iparág gyökeres átalakuláson megy keresztül a digitalizáció terjedését kihasználó innovatív gyártóknak köszönhetően, akik újradefiniálják a fogyasztók életmódját. Fejlesztéseikkel a vállalatok nemcsak új termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre, hanem átalakítják a meglévő piacokat és iparágakat, valamint a fogyasztók valós problémáira is reflektálnak.*
A gyártók a technológiát, a kreativitást és a fenntarthatóságot kihasználva innovatív megoldásokat kínálnak a mindennapi szükségletekre. Az okoseszközöktől, az alapszükségletek bővítésétől és a személyre szabott táplálkozástól a hulladékmentes csomagolásig és a növényi alapú alternatívákig a lehetőségek végtelenek és izgalmasak. Ez azonban azt is jelenti, hogy a gyártók olyan új kihívásokkal és lehetőségekkel néznek szembe, amelyek alkalmazkodást, együttműködést és előrelátást igényelnek.
Miközben a világ eddig nem tapasztalt környezeti és társadalmi kihívásokkal néz szembe, a fogyasztók egyre tudatosabbak választásaik és hatásaik iránt. Ezáltal nő a kereslet az olyan élelmiszerek és háztartási termékek iránt, amelyek nemcsak minőségiek, praktikusak, egészségesek és ár-érték arányban megfelelőek, hanem etikusak, környezetbarátak és társadalmilag is felelősek. Mindemellett kiemelten fontos, hogy az innovációk pozitív válaszokat nyújtsanak a fogyasztóknak.
Dr. Törőcsik Mária közgazdász, trendkutató szerint a mai világra a megállíthatatlan technikai és technológiai fejlődés a jellemző, ezek az innovatív folyamatok pedig a gazdaságra és a társadalomra egyaránt nagy hatással vannak. A vásárlók a folyamatos újításokat várják és szinte minden termékkategóriában keresik az újdonságokat, továbbfejlesztéseket.
A fogyasztók folyamatos változáson esnek át, míg a termékfejlesztések és a marketingkampányok hatnak a fogyasztókra, úgy a fogyasztói igények hatnak a gyártókra, azaz a termékfejlesztések és a marketingkampányok irányára. Törőcsik felhívta a figyelmet Nemes Nagy József professzor „innovációs lánc” elméletére, mely szerint innováció nincs invenció, ötlet nélkül, de nem válik valóságos innovációvá az elterjedés, az értő alkalmazás és adaptáció nélkül.
* FasterCapital – Lebensmittel und Haushaltsgeschaeft Innovation in der Kueche
Innovációk trendalkotással
Minden innovatív vállalatnál felteszik időről-időre a kérdést: mit lehet tenni annak érdekében, hogy a fogyasztók számára még vonzóbb legyen a portfólió? „Elvégre a vásárlók azok, akikért dolgoznak, hiszen küldetésünknek tekintjük, hogy Magyarország lakosságát minőségi termékekkel lássuk el. A trendek változnak, de a piacon mi komolyabb szereplőnek tartjuk magunkat annál, mint hogy csak kövessük azokat” – mondta az Alföldi Tej marketingigazgatója. Brandl-Popov Lívia szerint az Alföldi Tej egyszerre követi és alakítja a trendeket a fogyasztók igényei alapján. „Adott esetben már azelőtt, hogy ők maguknak megfogalmazták volna, mit szeretnének. A fejlesztéseink, újdonságaink ennek a szemléletnek a végeredménye” – tette hozzá.
Az Alföldi Tej a funkcionalitás és a maximális ízélmény jegyében hozta létre alacsony zsírtartalmú, laktózmentes Pure Milk és Pure Milk+ joghurt-, kefir- és görögjoghurt-termékcsaládjait.
Az Alföldi Tej innovatív márkája, a Pure Milk+ már díjat nyert a „Minőségi mentes és funkcionális termékek” versenyén, ahol az ananászos Pure Milk+ az Élelmi rosttal dúsított Joghurt alkategória aranyérmese lett. Emellett 2024-ben a Pure Milk+ termékcsaládja az „Élelmiszer” kategóriában, a „mentes” pályázatok között érdemelte ki az „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” rangos elismerést is.
„Amit mindenképp kiemelnénk, hogy a Pure Milk+ termékek 10 000 mg kollagént tartalmaznak, gazdag élelmirost-forrást kínálnak, emellett a Pure Milk+ termékek egyáltalán nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. 3 egzotikus ízben (ananászos, mangós, mangós-maracujás) kínáljuk vásárlóinknak” – említette a marketingigazgató. – A krémes ízélmények rajongóinak megalkottuk görögjoghurt-termékcsaládunkat és ezt a SO GREEK hagyományos görög joghurtkultúrával készítettük el. A termék különlegessége, hogy a gránátalmás és az aszalt fügés 0 százalék hozzáadott cukorral, míg a mandarinos és őszibarackos természetes aromával készül” – ismerhettük meg a termékeket.
„A Pure Milk kefircsalád már banános, meggyes, natúr, málnás, gránátalmás ízekben is elérhető a boltokban. Könnyen iható, 330 grammos kiszerelésének köszönhetően még kanálra sincs szükség a fogyasztásához, így akár útközben is gondoskodhatnak vásárlóink a napi probiotikum-, kálcium- és fehérjebevitelről.”
A tejipari vállalat a Pure Milk termékeket elsődlegesen azoknak ajánlja, akik szeretnének egészségtudatos finomságokat csempészni a mindennapokba. Brandl-Popov Lívia hangsúlyozta: a praktikus, 150 grammos kiszerelés miatt a joghurt nem igényel annyi előkészületet, mint egy hagyományos étkezés, így tízóraiként, uzsonnaként vagy akár ebéd utáni desszertként is könnyen beilleszthető a napirendbe, még egy rohanós nap közepén is.
„A termékválasztást több minden befolyásolja. Nem titok, és a piaci szereplők számára nem mondunk újdonságot azzal, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben elsődleges szempont lett az ár és másodlagos maga az újdonság iránti vágy” – utalt a magyarok árérzékenységére a szakember. Mint mondta, a fiatalabb generációk számára fontosabb az egészségtudatos táplálkozás és kevésbé ragaszkodnak bizonyos termékekhez, ezért ők jelenleg komolyabb vásárlóerőt képviselnek.
A fogyasztók márkahűsége több mindenre utalhat. „Szerintünk a vásárlók akkor változtatnak a bevált, megszokott márkákon, ha az újdonság valamiben többet, jobbat tud nekik adni. Ha az íze jobb, az ára kedvezőbb, az állaga krémesebb, vagy mint a Pure Milk esetében, picit többet nyújt, mint más termékek – ezek azok a döntési szempontok, amelyek alapján lecserélhetik a korábbi kedvenceket” – magyarázta.
Brandl-Popov Lívia szerint a mai, dinamikusan változó piaci helyzetben nem lehet csak arra építeni, hogy valaki követi a trendeket, ez egész egyszerűen fizikailag lehetetlen, annyira felgyorsultak a folyamatok. “Éppen ezért, alakítani is kell a trendeket, természetesen a fogyasztók igényei alapján – ezen múlik a siker!”
Innovátorként jelen lenni
„Az egyes termékfejlesztések alapjául mindig az újabb fogyasztói igények, az aktuális trendek, illetve a fenntarthatósági szempontoknak való mind nagyobb fokú megfelelés szolgálnak. Számos globális és helyi piackutatás előzi meg az újdonságok fejlesztését. Az Essity igyekszik innovátorként helyt állni a legtöbb kategóriában, melyben jelen van a piacon” – mondta lapunknak Forgách Réka, az Essity Hungary Kft. brand managere. Elárulva, hogy a vállalat legújabb innovációja a megújult Zewa Wisch&Weg háztartási papírtörlő termékcsaládot érinti.
Mint megtudtuk, mostantól már nemcsak rendkívül nedvszívó, szöszölésmentes és dörzsölésálló, hanem két új termékelőnnyel is rendelkezik. Egyrészt egy lap akár háromszor is újra felhasználható, hiszen benedvesíthető és kicsavarható, ezáltal kevesebb papírt kell felhasználnunk egy alkalommal. Másrészt a lapok komposztálhatóak, így, ha nem érintkezett nem komposztálható anyagokkal (pl. vegyszerekkel), akkor nyugodtan bedobható használat után a komposztba.
„A megújult terméket azoknak ajánljuk, akik számára fontos a jó minőségű termékek használata, illetve mindenkinek, aki szem előtt tartja környezetünk védelmét” – említette Forgách Réka. Hangsúlyozta: a fogyasztók a magas minőségű termékeknek köszönhetően kedvelik a Zewa márkát, emellett tudják, hogy ár-érték arányban megéri választani.
A fogyasztók számára előny, ha egy termékújítás megkönnyíti a mindennapi életüket, vagy egy gazdaságosabb termékkel pénzt vagy időt spórolhatnak.
„A megújult Zewa Wish&Weg háztartási papírtörlők mindkét elvárásnak megfelelnek: a szöszölésmentes, extra nedvszívó lapokkal könnyebb a takarítás, a többször felhasználható lapokkal pedig pénzt spórolhatnak” – ismertette az innovatív terméket. A környezetbarát tulajdonságok pedig egyre inkább alapelvárásnak számítanak, illetve döntési szempontot képezhetnek két közel azonos árú termék között.
Minőségi innovációval bővülni
„A fejlesztéseink során a legfontosabb szempont, amit szem előtt tartunk, a termékminőség. Ebben nem ismerünk megalkuvást, a WU2 mindig is a hatékonyságáról volt ismert, így ez alapkövetelmény. A másik jelentős előny a termékpalettánk kedvező ár-érték aránya, amihez szintén ragaszkodunk” – hívta fel rá a figyelmet Mosoni-Preisz Judit, a GeePower Manufacturing Kft. brand managere.
A fejlesztéseknél elsősorban a már meglévő kínálat bővítésére fókuszál a vállalat, akár a felhasználási terület szempontjából, vagy éppen egy új szín- és illatvariáns ötletét teszteli azért, hogy minél szélesebb réteget tudjon megszólítani.
Mint megtudtuk, a WU2 márkastratégia az idei évtől a régi értékekre építve, azok megtartása mellett a megújulásra fókuszál, a fogyasztói igények folyamatos változásait követve. „Olyan termékújdonságokon dolgozunk, amelyek maximálisan illeszkednek a márka évtizedes hagyományaihoz, de lehetőséget adnak arra, hogy olyan kategóriákban is kiszolgálhassuk márkahű vásárlóinkat, illetve új vevői szegmenseket, amelyekben eddig nem voltunk jelen.”
Az idei nyár újdonsága, a WU2 Pink Sensation sampon egy teljesen újszerű koncepciót hoz a márka életébe. Már azzal, hogy nem a megszokott sárga flakonban érkezik, hanem áttetsző csomagolást kapott, hogy jól érvényesüljön a termék élénk pink színvilága, figyelemfelkeltő és frissességet sugall. Eredetileg limitált kiadásnak szánták anyák napjára az újdonságot, de a kereskedelem pozitív és igen lelkes visszajelzései alapján úgy döntött a menedzsment, hogy standard elem lesz.
„Kellemes virágillattal és ápoló gyöngyházfénnyel gazdagítottuk az eredeti formulát, így a megszokott, hagyományos WU2 samponok mellett a Pink Sensation egy üde színfolt lett a polcokon. Tisztítóhatása az eredeti WU2-vel megegyező, ám a megjelenése, illata jóval fiatalosabb, amit a fogyasztói visszajelzések is megerősítenek” – ismertette.
A WU2 Pink Sensation sampont gyakorlatilag bárki használhatja, hiszen minden hajtípushoz ajánlják. A tapasztalat azt mutatja, hogy a „csajos” pink szín miatt elsősorban hölgyek nyúlnak utána, de csakúgy, mint a többi WU2 samponvariáns, ez is uniszex, tehát férfiak számára ugyanúgy kiválóan használható – tudtuk meg. „A csomagolás színvilága élénk, tarka, az illat pedig tényleg fantasztikus, így bízunk benne, hogy a fiatalabb korosztály is szívesen kipróbálja majd.”
Mosoni-Preisz Judit szerint a WU2 „titka” az, hogy nincs titok. „Egyszerűen egy megbízható márka, amely több, mint 60 éve hozza az elvárt teljesítményt, azaz a kiváló tisztító hatást és a kellemes élményt a használat során. Ez a stabilitás, megbízhatóság teszi a márkát egyedivé a piacon, ahol sokféle hajápolási márka, illattrend, termékvariáns jelenik meg, majd tűnik el a polcokról” – fogalmazott. Kiegészítette azzal, hogy a márka másik vonzó tulajdonsága, hogy gazdaságos, ami a jelenlegi makroökonómiai trendek mellett kiemelkedően fontos: „egy megbízható minőséget kínáló márka, amely megfizethető is, komoly bizalmi bázist tud építeni. Ehhez adódik az a fajta nosztalgia-élmény, amivel sokan fogadják a terméket, hiszen ezt már gyerekkorukban, akár a nagyszülői vagy szülői házban is látták, ott ismerték és szerették meg”.
A szakember szerint a WU2 esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a fejlesztések során a főbb attribútumok, az azonosíthatóság megmaradjon. „Tehát a márka ikonikus sárga és kék színe, a jellegzetes literes flakon és a kedvező ár-érték arány mindenképpen alapvető, elengedhetetlen. Emellett azonban jogos igény a fogyasztók részéről, hogy a változó trendeknek is megfeleljen az innováció, tehát például a felhasználói élményt – ami esetünkben a hajmosás – feldobja, színesebbé, érdekesebbé tegye. Éppen ezt a célt szolgálja a Pink Sensation sampon is.”
Fontos a piaci bevezetés minden részletének alapos megtervezése. Mint megtudtuk, a Pink Sensation sikeréhez nagyban hozzájárult a tudatos listázás, a promóciós aktivitások a bevezetés időszakában, termékminták osztása szakmai és egyéb rendezvényeken. „Mindemellett displayekkel támogatjuk a bolti megjelenést és a közösségi médiafelületeinken is nagy hangsúlyt fektetünk az innováció kommunikálására. Bízunk benne, hogy a Pink Sensation hamarosan teljes értékű tagja lesz a méltán népszerű WU2 sampon családnak”.
(TERMÉKMIX magazin – 2024. szeptemberi szám)