Az idén februárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.

    A februári árindex 116 pont lett, 2,4%-kal magasabb a januárinál és 26,5%-kal magasabb a tavaly februárinál, különösen a cukor és a növényi olajok drágulására.
    A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
    Februárban a legjelentősebben, 6,4%-kal a cukor árindexe emelkedett amiatt, hogy visszaesett a cukorgyártás a főbb termelő országokban, miközben jelentősen nőtt az ázsiai import.
    A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 6,2%-kal, 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett.
    A tejtermékek árindexe 1,7%-kal, a szemesterményeké 1,2%-kal, a húsféléké pedig 0,6%-kal nőtt februárban az előző hónappal összevetve.  Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25%-kal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.