Az Edge by Ascential 2020. augusztusában közzétett „Discount Channel Report” című kutatásában áttekintést nyújt a világszerte aktív diszkontok helyzetéről. A diszkont üzlet­formátumok az előrejelzés szerint minden más értékesítési csatorna növekedését meghaladják, amelyek elsősorban a helyhez kötött kereskedelemre támaszkodnak.

Az alacsony ár évtizedekig a diszkontok legfontosabb ismertetőjegyének számított, de ezek az üzletformátumok immár új trendek útját is egyengetik, ilyen például a biotermékek. Az Edge by Ascential 2020. augusztusában közzé­tett „Discount Channel Report“ című kutatásában aktualizált áttekintést nyújt a világszerte aktív diszkontokról.
Ha összehasonlítjuk az értékesítési csatornákat, ennek az üzletformátumnak a jövője többnyire pozitívnak tűnik. A pandémia kitörése előtt a diszkontokra vonatkozó 2020. évi növekedési előrejelzés 4,5%-os volt, ez a ­növekedési ­ráta a járvány után idén 8,5%-ra emelkedhet. Ennél magasabb értéket előreláthatólag semmilyen más értékesítési forma nem fog elérni. Eltekintve az online kereskedelemtől (Amazon, JD.com, Alibaba), mely ágazatnak a szakértők erre az évre 34,2%-os forgalomnövekedést jósoltak, a diszkontok vezették azoknak az értékesítési csatornáknak a rangsorát, amelyek elsősorban a helyhez kötött kereskedelemre támaszkodnak.
A szakértők előrejelzése szerint a növekedés világszerte 19,4 milliárd dolláros (16,3 milliárd euró) forgalomnak ­felel meg. Ezt az értéket jelentősen növeli a még mindig megfigyelhető árufelhalmozás, a házon kívüli fogyasztás korlátozása és a helyi üzletek és gyártók előnyben részesítése.

Oroszországban várható a legjelentősebb növekedés
A németországi élelmiszer-kereskedelem forgalmának csaknem 50%-át a diszkontok bonyolítják. Más országokban egyéb kereskedők jelentősen csökkentik ezt a dominanciát. Pusztán a számokat tekintve nem meglepő, hogy a diszkontok várható forgalma Németországban ebben az évben „csupán” 5,1%-ra emelkedhet.
A piackutatók a legmagasabb növekedési rátára (16,1%) többek között a Monetka diszkontnak köszönhetően Oroszországban, valamint Nagy-Britanniában számítanak, ahol a német diszkontok jelentős összegeket oroztak el a szupermarketektől, az Aldi, a Lidl 9,2%-kal növelhetik forgalmukat. Bár Brazília más magyarázatot adhatna a diszkontok várható forgalomnövekedésére, de ez ebben az országban kizárólag a koronajárvány terjedésének köszönhető. A pandémia előtt a piackutatók ezen üzletformátumok forgalmának 0,9-os visszaesésére számítottak.
A szakértők már több alkalommal azt jósolták, hogy a német diszkontok hazai pályán hamar átlendülnek az expanzió csúcspontján, erre azonban a mai napig nem került sor. A piackutatók az elmúlt két évben arra számítottak, hogy a klasszikus szupermarketek növekedése jelentősebb lesz, mint a diszkontoké és piaci részesedést fognak vissza­szerezni.
Ezzel szemben a diszkontok az üzletek modern berendezésébe, a friss és a népszerű árukészletekbe fektettek be, és immár az online kereskedelem sem új terület a számukra, ez azonban csak korlátozottan érvényes az élelmiszerek tekintetében. Itt ugyan a diszkontok éves szinten 10,5%-os forgalomnövekedést mutatnak, ez azonban csupán 0,6%-os forgalomrészesedésnek felel meg. Ezek az üzletek gyakran logisztikai specialistákkal lépnek szövetségre, hogy növeljék online forgalmukat, bár néhányan közülük ezzel párhuzamosan saját kapacitásaik felépítésébe is invesztálnak.

A német diszkontok vezetnek
Eddig a diszkont szektorban globálisan természetesen az Aldi vezette a piacot, ez azonban mintegy 2 éve megváltozott, azóta a Schwarz Gruppe tölti be ezt a szerepet (a Lidl a Kaufland nélkül). A Lidl 94 milliárd dolláros (79 milliárd euró) éves forgalmával 2019-ben átvette a vezetést, őt követi az Aldi (92 milliárd dollár/74 milliárd euró).
A piackutatók számítása szerint ez az előretörés idén még jelentősebb lesz. A szakértők előrejelzése szerint a Lidl 2020-ban 103 milliárd dolláros (86, 8 milliárd euró) forgalmat bonyolíthat, miközben az Aldi 99 milliárd dolláros (83,4 milliárd euró) bevételt érhet el. A Lidl üzletek forgalma előreláthatólag világszerte 4,3 milliárd dollárral (3,62 milliárd euró euró) emelkedhet, ez az érték az Aldi esetében 3,2 ­milliárd USA dollár (2,7 milliárd euró) lehet.
Az előrejelzés szerint az USA-ban aktív diszkontok, a Dollar General és a Dollar Tree a 3. és a 4. helyre pályázhatnak, forgalmuk pedig elérheti a 31, illetve 25 milliárd dollárt (26,13, illetve 21,07 milliárd euró).
Ezenkívül a koronavírus-járvány miatt ezek az üzlet­formátumok további 400, illetve 500 millió dollárral (337, ­illetve 421 millió euró) növelhetik forgalmukat. Bár a Walmart régóta a világ legnagyobb diszkontjaként ismert, a piackutatók csak feltételesen sorolják a hard diszkontok közé, ide csupán a Walmart leányvállalata, a mexikói Bodega Aurrera kerülhetett be.

Németország továbbra is a diszkontok anyaországa marad
Ilyen gyorsan a toplistán szereplő 8 diszkont sorrendje sem fog változni: 1. Lidl, 2. Aldi (Dél és Észak), 3. Dollar General, 4. Dollar Tree und Family Dollar 5. Bodega Aurrera 6. Netto, 7. Biedronka, 8. Penny.

Az okok, amiért ezek a kereskedők a jövőben is piac­vezetők maradhatnak:

  • Nagyság (vásárlóerő, árdiktálás)
  • Hosszú távú növekedési potenciál
  • Az e-kereskedelem erősödése
  • Még nem kiaknázott nonfood potenciál
  • Erős pozíció kiépítése az elfoglalt országokban
  • A legmodernebb technológia és digitális integráció
  • Árulogisztika – helyi ellátás
  • Vásárlói hűségprogram.

Ha összehasonlítjuk a Lidl-t és az Aldi-t, a két versenytárs minden kategóriában azonos eredményeket ért el, kisebb különbségek figyelhetőek meg a „Legmodernebb technológia” (A Lidl 2, az Aldi pedig 1 pontot szerzett) és az „Árulogisztika-helyi ellátás” kategóriákban (Az Aldi 3, a Lidl pedig 2 pontot szerzett).

Elsővé válni
A vezető diszkontok természetesen nem engedhetik meg maguknak, hogy elmaradjanak a szupermarketek modern vívmányai mögött, ide tartozik például a saját fizetési rendszer.
A Lidl Spanyolországban és Lengyelországban QR kódon alapuló, Lidl Pay elnevezésű fizetési rendszert vezetett be. Ezen a téren a digitális árengedményeket is számításba kell venni. Emellett a vállalat Európában a vásárlói ­hűség megszilárdítása érdekében jutalmazási rendszert vezet be Belgiumban, Spanyolországban, Lengyelországban, Dániában, Hollandiában és Szlovákiában. Azok a vásárlók, akik ezt az applikációt használják, hetente akár 10 euró árengedményt is kaphatnak a megvásárolt termékek árából, valamint digitális receptek és a plusz információk is az ígért előnyök közé tartoznak.
Az Aldi Nagy-Britanniában self-checkout technológiát szerelt fel, amely elsősorban kisebb londoni üzleteiben teszi lehetővé azt, hogy a vásárlók időt takarítsanak meg. Ausztráliában az Aldi a 'Health Pics' elnevezésű applikációt ajánlja, amely a felhasználóknak számtalan alternatívát kínál arra, hogy egészségesen táplálkozzanak. Az I Penny 100 német üzletében vezette be az okostelefonon keresztül történő selfscanning rendszert, amelyet a Scan & GO ­névre keresztelt. Az amerikai diszkont, a Dollar General digitális lehetőségeinek tárházát bővíti, a vásárlók online megrendeléseiket a legközelebbi üzletben vehetik fel. Az ehhez használt applikáció lehetővé teszi a vásárolt mennyiségek és az összeg áttekintését. Ezek a vívmányok a „cart calculator“, illetve a „scan & go“ elnevezéseket viselik. Ezzel egyidejűleg arra is felhívja vásárlói figyelmét, hogy mely termékekre kaphatnak árengedményt.
A Lidl Franciaországban testápolási termékeire extra kereskedelmi applikációt alakított ki, amelyen keresztül a vásárlók olyan termékeket is megrendelhetnek, amelyek a vállalat üzleteinek aktuális kínálatában nem találhatóak meg. A mexikói Bodega Aurrera számtalan non food termékkel bővítette élelmiszer árukészletét. A vevők online rendelhetik meg az üzletekben nem kapható technológiai-, ­ruházati- vagy sportcikkeket. A vállalat Mexikóban arról híres, hogy különösen alacsonyak az árai. Az „Essenciales” (létszükséglet) kategória 125 termékének ára 60 napon át stabil marad. A vállalat legolcsóbb termékének ára átszámítva 0,15 USA dollár (0,13 ­euró). Az Aldi bővíti áruátvételi szolgáltatását az Instacarttal és 600 amerikai üzletében, 35 államban fogja azt biztosítani vásárlói számára.